Connect with us

technokrata

20100830114434.jpg

Garázs

USB okosba’

FM Transmitter Soundfly BT
Lehet végre saját USB-csatlakozónk, sőt a Soundfly ennél jóval többet ad.

Az autógyártók nem tudnak vagy nem akarnak lépést tartani az elektronikai eszközök térhódításával. Sok típusnál extra az USB- vagy AUX-bemenet, ennek hiányában eléggé behatárolt a zenei élménytárunk. Pedig sokan rendelkezünk valamiféle adathordozóval, a gond csak az, hogy bontás nélkül nehéz ezeket megfelelően elhelyezni a kocsiban. Szerencsére van megoldás!

Az FM-transzmitterek reneszánszukat érik. Szokásosan most is Korea ébredt elsőnek, valóságos dömpinget kínálva ezen a piacon. Komplett modellcsaláddal adnak választ azoknak, akik kényszerből vagy spórolásból nélkülözni kényszerülnek a csatlakozókat autójukban. A tesztalany Soundfly márka is Koreából érkezett, de ez ne tántorítson el bennünket, a cucc valódi prémiumkategóriát képvisel a maga nemében. Egyesíti az utólagos adathordozókat az autó beépített audiorendszerével az amúgy elterjedt FM frekvenciát használva, ráadásul egy Bluetooth-csatlakozást is elrejtettek benne. Két szempontból figyelemreméltó: utólagos beépítést, mókolást nem igényel, vagyis autóról autóra szállva élvezhetjük, valamint gyakorlatilag bármilyen sztereójelet átvihetünk az autó hifirendszerére, így a már beépített gyári szettben élvezve a hangminőséget.

A szétcsúsztatható design mobiltelefonos kapcsolatot sejtet: RDS funkcióval vértezték fel, így akár a hívó nevét, akár az épp lejátszott szám címét kijelzi. MP3 és WMA állományokkal is elbír, ezek jelenleg a legelterjedtebb formátumok. Nem mellesleg távirányító is jár hozzá, csakhogy felvághassunk a csajok előtt. A csúcstechnika értelemszerűen képviselteti magát a kényelmi berendezések terén is: tekerés- és mentés-funkció, gyorsítás, automatikus kikapcsolás, könyvtárak közti váltás. Memóriakártyánál sem jön zavarba (16 GB-ig), a mellékelt jack-aljzat segítségével pedig gyakorlatilag bármilyen audioeszköz csatlakoztatható hozzá – igen, laptop vagy a manapság oly’ divatos iPhone is. Nem árt azonban egy szivartöltő-elosztót beszerezni: mivel az eszköz erről kap szuflát, már nem marad szabad hely mondjuk a mobiltöltőnek vagy hűtőnek, ami a sör kritikus hőmérséklete miatt létfontosságú lehet.

Felhasználóbarát: a csomagolás semmi egyebet nem tartalmaz, mint az eszközt, a távirányítót és a már említett csatlakozót (magyar útmutató mellékelve), ezt nem szükséges használni, csak ha nagyon fel akarunk vágni. A memóriakártya és USB-slot éppen elegendő egy “átlagembernek”, vélhetően ezért is kerültek azonos oldalra. A másik oldal a haladóké: ide suvasztották a mikrofon- és a már említett AUX-csatlakozót. Ennyit az installálásról – a távirányítót használva a megfelelő frekvenciára hangolunk – ő maga igyekszik a kedvünkben járni azzal, hogy felajánl egyet -, és kész! Diszkrét csippantás jelzi, hogy összeakadtak. Amennyiben RDS-es autórádiónk van, úgy a számok, előadók címe automatikusan futni kezd a kijelzőn. Alapesetben a választott frekvencia helye látszik, de választhatjuk a hátralévő időt is, ha valakit ez érdekel. Mivel az eszköz lényegében egy MP3 lejátszó, a zenelejátszás azonnal indítható akár az eszközön lévő gomb nyomogatásával, akár a távirányítót kezelve. Használjuk ezt, így a készülék összecsukva maradhat, amúgy is szebb.

 A Soundfly BT fontosabb tulajdonságai
 
 SD memóriakártya + USB támogatás
 Tekerés funkció (2x, 5x, 10x)
 SD kártya kezelés akár 16 GB-ig
 Szétcsúsztatható
 Könyvtárak közötti váltás
 Automatikus kikapcsolás
 MP3 és WMA formátum kezelése
 RDS funkcó
 Mentés funkció
 Magyar nyelvű használati kézikönyv
 Beépített Bluetooth funkció
 kihangosításhoz
 FM transzmitter, bármilyen
 audioeszközt képes kezelni
 Távirányító
 1 év garancia

Ilyenkor csak két gombocska marad szem előtt: a mobilokról már megszokott kézibeszélő ikon, zöldben és pirosban. Igen, innen használható telefonunk is: egyszerűen, a párosítást követően, önműködően, de maximum 10 méteren belül – na de ki ül messzebb egy autóban? Hasonló módon, mint a zenelejátszásnál, a hívó hangja is gépkocsink saját rendszerén fog megszólalni. Akár egy headset – pofonegyszerűen lehet telefonálni, hívásokat fogadni. Hurrá, megspóroltunk egy kihangosítót, bár nem ez volt a célunk vásárláskor. Kiegészítő extra a Bluetooth-hoz: a telefonon tárolt zeneszámok is elérhetőek ezzel a csatlakozással, de ez már tényleg csak hab a tortán.

A zenei élmény meglehetősen szubjektív: minden kocsiban más és más a beépített szett, így erről nem érdemes beszélni, a minőség erősen autófüggő. Tény, hogy maga az átvitel minősége nem a legjobb, ha rossz frekvenciára hangolunk, sistereg, zúg, enyhe zaj észlelhető a háttérben. A hangtartomány is lehetne kicsit szélesebb, a magas hangok kicsit elveszettnek tűnnek. A kezelése is: sajnos meglehetősen érzékeny a könyvtárszerkezetre. A nem megfelelően telepített zeneszámokkal akadnak gondjai, célszerű rendesen megformázni adathordozónkat használat előtt. Úgyszintén érzékeny a rázkódásra, ha nem elég erősen csúsztatjuk a szivargyújtóba, nem rendelkezve saját akkuval, a rázkódástól kikapcsolhat. Más hibával a teszt alatt nem találkoztam.

A minősége máskülönben határozott, egyáltalán nem érződik olcsónak. Hatékonynak hatékony, okosnak okos, és még árban is tud meglepőt produkálni: 14 ezer Ft körül alakul. Összességében hozza a formáját, bár őszintén megvallva nem képes a gyárilag beépített szettek minőségével versenyre kelni, de nyilván nem is akar.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp