Connect with us

technokrata

80 nap alatt a Zöld körül

20100827095955.jpg

Garázs

80 nap alatt a Zöld körül

Magyarországon a környezetbarát konvoj.

Verne Gyula álmának 21. századi véghezvitelére és egy károsanyag-kibocsátás nélküli földkörüli versenyre készül Louis Palmer. A Svájcban élő, magyar származású ex-tanár elkötelezett népszerűsítője a megújuló energiaforrások mindennapi használatának. Legutóbbi akciója a Solar-taxi projekt volt, amelyben 38 évesen 38 országon át vezetett napenergiával töltött autójával több mint 54 ezer kilométert. A megújuló energiákra és a klímaváltozásra irányuló figyelemfelkeltés 18 hónapig tartott.

Indulás és érkezés

A Zero Race résztvevői (TREV – Ausztrália, ZEROTRACER – Svájc, VECTRIX – Németország és POWERPLAZA – Dél-Korea) 2010. augusztus 16-án indultak útjukra Genfből. Mindegyik csapat egy saját fejlesztésű, csúcstechnológiát hordozó elektromos járművel próbálkozik a megmérettetésen, és a tervek szerint 16 ország 150 városában tartott sajtótájékoztatók után 2011 januárjában térnek vissza a kiindulási ponthoz.

A 30 ezer kilométeres menet célállomásai: Brüsszel, Berlin, Bécs, Budapest, Debrecen, Moszkva és Shanghai. Az autókat Vancouverbe hajóval viszik, és onnan folytatódik az út Észak-Amerikába, majd Cancun és Mexikó a cél, ahol az Egyesült Nemzetek Klímakonferenciáján vesznek részt. Decemberben az autókat ismét Portugáliába szállítják, és Délnyugat–Európában fejeződik be a futam.

Mi is a cél?

A futam tulajdonképpen a legújabb elektromos járműtechnológiák megmérettetése lesz. “Ezzel a versennyel szeretnénk megmutatni, hogy a földön élő 7 milliárd embernek szüksége van megújuló energiákra és tiszta közlekedésre” – mondta Louis Palmer. “A benzin már elfogyott, és a klimatikus krízis egyre közeledik. Versenyt futunk az idővel…” A Zero Race nem a sebességről szól, hanem a megbízhatóságról, energia-hatékonyságról, a mindennapi életben való használhatóságról, dizájnról és biztonságról. Mindegyik csapatnak kötelező megújuló energiával működtetni a járművét, elektromossággal tölteni, melyet nap- vagy szélenergiával állítanak elő.

Magyarországon a budapesti Közlekedési Múzeum ad otthont az üdvözlésnek és a sajtótájékoztatónak augusztus 29-én délelőtt 11 órakor. Debrecenbe 14:00-kor indul tovább a konvoj, ott a Kossuth téren tartják a sajtótájékoztatót este 6 órakor, majd azt követően a debreceni érdeklődők is megnézhetik a járgányokat, és beszélhetnek a versenyzőkkel az eddigi kalandjaikról.

“A Zero Race sikere azon múlik, hogy az embereket mennyire érinti meg és mennyire inspirálja abban, hogy lépéseket tegyenek a fenntartható fejlődés, élet megalapozásában” – vallja Louis Palmer. “A növekvő közlekedés és a környezetszennyezés azok a tények, melyek megoldásért kiáltanak. A Zero Race leginkább egy reális lehetőséget mutat meg az embereknek egy tisztább és zöldebb jövő felé.”Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp