Connect with us

Libasorba száműzik a kamionokat

20100811131417.jpg

Garázs

Libasorba száműzik a kamionokat

Autó vs. lassú jármű: bővített előzési tilalom, ünnepi kamionstop.

A közlekedési szaktárca – kísérleti jelleggel – tavaly vezette be a tehergépkocsik előzési tilalmát az M1, M3 és M7 több szakaszán. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? A 3500 kg-nál nehezebb tehergépkocsikkal, vontatókkal és egyéb lassú járművekkel tilos az előzés az egyébként táblával is védett útszakaszokon. Az intézkedés célja, hogy a lassan elviselhetetlen áruforgalom mellett is biztonságosabb és gyorsabb maradjon Budapest megközelítése, ami a nyári hónapokat tekintve nem hátrány.

Az ötlet továbbgondolásából megszületett a döntés: július végétől az M7-es autópályán a Pusztazámor-Sóskút csomópont és a székesfehérvári csomópont között (7-es számú főút), továbbá a Nagykanizsa felé tartó jobb pályán, összesen mintegy 34 kilométerrel bővült a korlátozásban érintett szakaszok hossza.

Augusztus közepétől léptetik életbe a tilalmat az M3-as autópályán a gödöllői (M31) és a hatvani (32. számú főút) csomópont közötti 29 kilométeren, így ezzel együtt már közel 142 kilométer lesz a védett útszakasz. Ez mindenképpen jó hír az autóval közlekedők számára, ezeken a szakaszokon ugyanis a felmérések szerint naponta 50-70 ezer jármű halad át, a balesetveszély, a dugó állandó és óriási. Üdvözlendő kezdeményezés, csak természetesen mit sem ér a szabályok következetes betartatása nélkül – ezzel kapcsolatban még nincsenek eredmények, kíváncsian várjuk.

Figyeljünk a követési távolságra!

Az autópályákon jelenleg komoly kockázati tényezőt jelent a követési távolság be nem tartása, a figyelmetlenség után közvetlenül ez okozza a szerencsétlenségek döntő hányadát. Hatékony megoldást biztosítana a dinamikusabb forgalomszabályozást ellátó, változtatható jelzésképű táblák teljes magyar autópálya-hálózaton történő alkalmazása is, amihez hasonlót sok európai országban használnak már sikerrel. Jó lenne még a kombinált útinformációk küldése közvetlenül a GPS-szel felszerelt gépkocsikba. Jelenleg ezen technológiák tesztelése zajlik, bevezetésük nagyban függ az első eredmények kiértékelésétől.

Ünnepi kamionstop

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik változatlanul nem közlekedhetnek a magyarországi utakon szombat 15 órától vasárnap 22 óráig. Hagyományosan lesz kivétel, mégpedig az államalapítás ünnepe körül. A munkaszüneti nap miatt már augusztus 20-án, pénteken reggel 8 órakor életbe lép a kamionstop. A nyári korlátozás augusztus 31-én ér véget, visszaáll a rend, azaz csak szombat estétől (vasárnap estig) kell a parkolókban időzniük a tehergépjárműveknek.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom