Connect with us

technokrata

Német beharangozó videókkal

20100722090749.jpg

Garázs

Német beharangozó videókkal

Hockenheimben idén hat német pilóta nyomul egyszerre a pályán.

Német Nagydíjat 1923 óta rendeznek, kezdetben a hírhedt Nürburgringen volt a verseny. A nagy tempó és a sok baleset miatt 1970-től  Hockenheim vette át a jogot, és azóta kisebb megszakításokkal fogadja a száguldó cirkuszt. Az első hockenheimi futamot Jochen Rindt nyerte. Az eredeti aszfaltcsíkot 1932-ben fektették le, sokáig a Mercedes csapat használta tesztpályaként. Többször átépítették, utoljára 2002-ben: egy nagyobb módosításnak köszönhetően rövidebb és lassabb lett. Ez okos lépésnek tűnik, az előző nyomvonal finoman szólva gyilkos volt – motornak és pilótának egyaránt. 1968-ban itt vesztette életét Jim Clark egy F2-es Lotusban. Jelenlegi hossza 4574 méter, a verseny 67 körös. Idén hat német pilóta is rajthoz állhat, köztük Schumacher, aki négy alkalommal diadalmaskodott itt. Tavaly nem rendeztek futamot, 2008-ban Hamilton csípte el a dobogó legfelső fokát, Piquet lett a második, Massa a harmadik. A Red Bull sehol sem volt, ideje revansot venni. Ha Vettel és Webber nem egymással lesz elfoglalva, tempójuk alapján győzhetnek – belviszályuk a McLaren malmára hajtják a vizet.

Glock és glück

Rosszul indult a szezon Glock barátunknak. Miután  2007-ben megnyerte a GP2-t, kategóriát váltott, és a Toyotához szerződött az F1-be. Meg akarta mutatni, mit tud, elővette a hátrafelé vezetés trükkjét. Komolyra fordítva: hálás lehet a Toyotának, akik ha jó autót nem is, biztonságosat tudtak építeni, vélhetően ez mentette meg életét.

Klasszik

Alan Jones, Gilles Villeneuve, Pironi, Nelson Piquet, Niki Lauda, soha el nem feledett nevek, turbómotoros szörnyek, szárnyakkal teletűzdelt autók – a ground-effect felfedezése. A ’70-es évek páratlan korszak volt klasszikus autóversenyekkel, tisztelegjünk hát mi is előttük.

Szárnyaszegett Kimi

Remek példa arra, hogy megértsük: EZ a ground-effect – avagy mi történik, ha “elfogy” a leszorítóerő. Főleg kanyarban kínos, de erről Räikönnen tudna mesélni.

Tűz a bokszban

Verstappen drámája 1994-ből. Szerencsére senki sem sérült meg.

Parádé

2008-ban rendhagyó jelenség volt a futamok felvezetőjeként is aposztrofált Driver’s Parade. Ebből nem maradt ki a Német GP sem. A pilóták nem sokkal a rajt előtt régi autókkal mentek egy kört a pályán, így mutatkozva be a közönség előtt, ezzel is hódolva a motorsportok előtt.

Di Grassi a kerítésen

Nem kérdés, hogy a Virgin nagymenője hol alapozta meg vezetői tudását. Lucas di Grassi F1- karrierje előtt a Forma-3-ban bontogatta szárnyait, szó szerint, ez nem tréfa. Hisz’ ki látott már kerítésen fennakadó versenygépet?!

Ferrari 1-2.

Schumi oktatott. Egész éves parázs csata után hajszállal maradt alul Alonsóval szemben a végelszámolásnál, mégis, sokak szerint ez volt pályafutásának legszebb éve. Szerintünk is. Hockenheimring 2006, Ferrari 1-2. Szép volt…

1968. április 7.

A kétszeres bajnok Jim Clark a Hockenheimringen, egy F2-es versenyen szenvedett halálos balesetet.

Berger utoljára

A kis osztrák a ferraris kitérő után, 1996-ban újra a Benettonhoz igazolt, ahol anno első győzelmét szerezte. A csapat sajnos árnyéka volt korábbi önmagának, csak egy dobogós helyre futotta abban évben. Berger önmaga és a Benetton utolsó futamgyőzelmét az 1997-es Német Nagydíjon ünnepelte.

Az időjárás rendszerint meleg és száraz ebben az évszakban, az idei előrejelzés sem kecsegtet semmi különlegessel. Nem úgy az átépített pálya, mely több izgalmat tartogat. Van itt minden: gyors egyenesek, közepes és lassú kanyarok remek előzési lehetőségeket biztosítva a pilótáknak. A tempó viszonylag nagy, ám a leszorítóerőt érintő beállítások terén ezen az aszfaltcsíkon kompromisszumot kell kötni, ugyanis a csapatoknak a közepes beállítást kell alkalmazniuk ügyelve arra, hogy a lassabb stadionszakasznál és a gyors egyenesekben is megfelelő tapadással bírjon a versenygép. F-csatorna előnyben! A hockenheimi pálya az egyik leghúzósabb a fékek szempontjából is, hasonlít Bahreinhez. A Bridgestone bekeményít: radikális módon – és az izgalom miatt – kemény és szuperlágy keverékű gumiszettet szállít a csapatoknak, ők tudják, ez nekünk jó, kérdés, az istállók mihez kezdenek ezzel.

A Red Bullnál kéretik a lökdösődés helyett a versenyre koncentrálni, máskülönben hiába a sebességbeli előny, más fog nevetni a végén. Történetesen a McLaren: feltétlen gyors, ráadásul a pilóták közt remek az összhang. A Mercedesnek presztízsfutama lesz, meglátjuk, mire mennek vele, de már készül a C típus… Lassan elfogy az ABC, vicces. Az már nem, hogy a főszponzor kiszállással fenyeget. Hiába, ha nincs eredmény… A Ferrari esik-kel, Montezemolo is kiakadt, rendet akar, mert így nincs értelme esélyt latolgatni. Ehhez képest Alonso a végelszámolásnál magára fogad. Erőre kapott viszont a Force India és a Williams is, tartósbérletet akarnak a Top10-be.

A pénteki szabadedzések 10, illetve 14 órakor kezdődnek. Harmadik tréning szombaton 11-től, kvalifikáció 14 órától. A verseny vasárnap 14 órakor rajtol.

Csemege a paddockból

 Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom