Connect with us

technokrata

Egyre kevesebbet tankolunk

20100713161638.jpg

Garázs

Egyre kevesebbet tankolunk

A második negyedévben 13 %-os mínuszt könyvelhetett el az üzemanyagpiac.

Sorra jönnek a féléves jelentések az autós iparágat érintő területekről. Most a Magyar Ásányolaj Szövetség rúgott egyet a szektorba – senki sem gondolt ekkora buktára, bár az erre utaló jelek jócskán a levegőben lógtak. A MÁSZ felügyelete alá tartozó kutakon az eladott üzemanyag mennyisége 756 millió litert tett ki a második negyedévben, ami 13 %-os visszaesésnek felel meg a tavalyi időszakkal összehasonlítva, sőt az idei első negyedévhez képest is romlott a helyzet. Ebből a benzin 16, a gázolaj 10,5 %-kal veszi ki részét.

Míg a 2010. január 1-jei jövedékiadó-emelés okozta pánik miatt sokan az utolsó negyedévre időzítették keresletük kielégítését, csökkentve ezzel az első negyedév forgalmát, most erről szó nincs. Magyarázat viszont van, még ha fájó is: a tavalyi gyenge forint miatt sok külföldi gondolta úgy, hogy érdemesebb Magyarországon tankolni. Ez szükségképpen emelte az itthoni fogyasztást, eltorzítva ezzel a reális képet az elemzők előtt.

Mára megfordult a trend: a forint rekordmagasságokba emelkedett, a kormány kétszer is nekiszaladt a jövedéki adónak, felhajtva ezzel az árakat, így már nem olyan érdekes hazánk a benzinturisták számára, sőt ez a fajta turizmus már kifelé, a környező országokba irányul, letörve a hazai szolgáltatók forgalmát, ezzel is előidézve a jelenlegi helyzetet.

És még valami, amit mindenki érez a kútoszlop számlálójánál: noha tavaly kecsegtető árakon tudtunk tankolni, ez már a múlté – hetente dönt rekordokat a benzin és a gázolaj ára. Bár az üzemanyagok iránti kereslet cseppet sem rugalmas, az áremelkedés, a jövedéki adóba való erőszakos beavatkozás és az elhúzódó gazdasági válság együttesen erőteljes nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is. Ez az, ami soha nem látott mélységbe lökte az üzemanyagpiacot.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom