Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Függőség-1

Ikonok karnyújtásnyira
Kihagyhatatlan versenyautó-kiállítás Budapesten.

A Formula One – Versenyben a technológiával kiállítás július első hétvégéjén nyitotta meg kapuit, s augusztus 1-ig várja a látogatókat. Az F1 1950 és 2006 közötti históriáját ikonikus versenyautókkal, relikviákkal és filmritkaságokkal bemutató különleges gyűjtemény Budapesten, a Sportmax-Hegyvidék Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban (a Csörsz utcában, a MOM Parkkal szemben) tekinthető meg minden nap 10-től 18 óráig.

Tom Wheatcroft 1973-ban hozta létre versenyautó-gyűjteményét azon egyszerű indíttatásból, hogy bármely földi halandó bepillantást nyerhessen ebbe az izgalmas forgatagba. Mert hiába a Forma-1 a földkerekség egyik legnépszerűbb sportja, ha világának egy hatalmas szeletét titok övezi. Csupán néhány kiváltságosnak adatik meg a lehetőség, hogy időnként betekintsen a színfalak mögé. Ezzel szakít a kiállítás. A kollekció a maguk “meztelen valóságában” mutatja be a versenyautókat. Ha mindez nem volna elég, történelemórát is kaphatunk: számtalan korhű dokumentum, relikvia is megtekinthető, olykor sok évtizeddel visszarepítve minket az időben. Fellibben a fátyol a nagyközönség számára eddig rejtve tartott technikai megoldásokról is. Névtelenül megbúvó mérnökök és munkatársak történetein keresztül meséli el és mutatja be a száguldó cirkuszt, így mindenki testközelből érezheti a versenyek hangulatát. A fotósorozatok és videók pontosan dokumentálnak mindent, még az is megszédül, akit eddig hidegen hagyott a Forma-1. Erre csak rátesz a terjengő gép- és olajszag – rendes autóbuzinak ez maga a mennyország.

A csarnokban nyolc versenyautóra lehet nyálat csorgatni az 1950-es évek Cooper T51-étől Nigel Mansell kilenc futamgyőzelmes Williams FW14B-jén át a 2006-os McLaren MP4-21-ig. Az utóbbit ráadásul tükörpódiumra állították ki – így még sohasem láttunk F1-gépet. Csemegének szánják Jackie Stewart győztes BRM P83-asát, és az akkor még király Lotus-18-t. Ám kétségkívül Senna játékszere a legfigyelemreméltóbb – McLaren MP4/4: a mestermű. A formaautó-gyártás alfája és origója. Minden mást csak hasonlítani lehet hozzá: 1988-ban 16 futamból 15 győzelmet szerzett mind a két bajnoki címet besöpörve. És most itt áll előttünk alig karnyújtásnyira. A függőség garantált.

Miután a show az LG jóvoltából látható (először a közép-kelet európai régióban), így kézenfekvő, hogy ők is a legújabb megoldásokkal és termékekkel rukkolnak elő, melyeket a mai technológiai igények szellemében fejlesztettek ki, s melyeket a helyszínen ki is lehet próbálni.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés