Connect with us

Maradj otthon, öreg!

20100709074725.jpg

Garázs

Maradj otthon, öreg!

Új szmogriadó-rendelet
Akár azt is kérheti a főpolgármester, hogy 30-cal csorogjunk.

Módosította a szmogriadó tervéről szóló rendeletét a Fővárosi Közgyűlés: a jövőben riasztás idején tilos lesz a fekete és piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek közlekedése.

A fővárosban szmogriadó esetén eddig az volt a módi, hogy egy adott napon korlátozták a páros, illetve páratlan rendszámú járművek közlekedését. Nemrég megváltozott a régről ismert kétszintű, sárga és zöld matricák, plakettek rendszere, és helyettük négy színnel − fekete, piros, kék, zöld – jelölik a járművek környezetvédelmi tulajdonságát. Ideje volt tehát a szmogriadó esetére felvázolt régi akciótervet leporolni és összhangba hozni az új szabályozással.

A július 8-án egyhangúlag megszavazott rendelet szerint a feketével és pirossal jelölt gépjárművek használatának szüneteltetését már a szmogriadó  tájékoztatási fokozatától kérheti a főpolgármester. A riasztási fokozatban nincs pardon: teljes a forgalmi korlátozás.  A kék és zöld matricával ellátott gépkocsikkal nem kell törődni, ők ilyenkor is szabadon használhatják az utakat. Mivel ezek jellemzően 1996 utáni benzines modellek, a rendelet nagy vesztesei ismét azok az autósok, akik régebbi, benzin- vagy dízelüzemű autóval rendelkeznek – ők kénytelenek lesznek gyalogolni. Érdemes komolyan venni: 30 ezres csekket is kaphat az, aki jogtalanul autózik.

Persze nem Magyarországon lennénk, ha nem létezne legalább egy kiskapu: a jelenlegi sárga matricás autókat − mivel ezekre nem tértek ki a szabályalkotók − lehet használni a riasztás alatt is, de csak addig, amíg a környezetvédelmi felülvizsgálat során nem kapják meg az új besorolást jelző plakettet. Hála az integrált vizsgarendszernek, várhatóan két éven belül megszűnik a megkülönböztetés.

Új szabályt is alkottak: a főpolgármester kérheti a gépjárművek vezetőit, hogy tempójukat 20 km/h-val csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 km/h vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség. Megjósolni is nehéz, hogy ez a rendelet mennyivel terheli meg amúgy is sokkolt környezetünket. Jelenleg a légszennyezés túlnyomó részét egyértelműen a dugóban araszoló gépkocsik okozzák, a mesterséges lassítással ez a hatás kiszámíthatatlanná válik.

A rendelet a Fővárosi Közlönyben való közzétételétől számított 15. napon lép hatályba, azaz várhatóan a hónap végén. Ha addig szmogriadó elrendelésére lenne szükség, marad a régi – sosem alkalmazott – módszer, hatályba lépését követően azonban drákói lesz a szigor.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom