Connect with us

technokrata

Brit beharangozó videókkal

20100707164702.jpg

Garázs

Brit beharangozó videókkal

Silverstone-ban, tradicionális helyszínen, de módosított pályán a félidős F1.

Brit Nagydíjat 1950 óta rendeznek (Silverstone-ban 1987-től zsinórban), ez az egyetlen futam az olaszországi mellett, amelyet a Forma-1 kezdete óta megszakítás nélkül minden évben megtartanak. Mivel az istállók nagy részének itt van a főhadiszállása, a győzelem különösen értékes. Sokáig úgy tűnt, Silverstone végleg elesik, szerencsére Ecclestone újra bizalmat szavazott a szervezőknek (+17 év), így 2010-re egy nagyobb átépítéssel újra készen állnak. Majd’ 800-zal bővülve 5891 méter hosszú lett a pálya, a módosítások elvileg segítik az előzést, meglátjuk. Silverstone amúgy 230 km/h körüli átlagsebességével Monza és Spa után a versenynaptár harmadik leggyorsabb állomása. A vonalvezetése klasszikus pályává teszi, ez a jelenlegi egyik legjobb aszfaltcsík. Tavaly kettős Red Bull-győzelem született Vettellel az élen, idei erejüket látva a siker megismételhető.

Így indult

Mit is mondhatnánk erre? Minden Silverstone-ban kezdődött. A legelső F1-es futam… A tempó megmosolyogtató, a környezet inkább kispolgári, az autók és vezetőik mára klasszikussá értek, mégis innen és így indult a cirkusz 60 éve a királynő ajánlásával.

MSC a falban

1999-ben ádáz csata dúlt Häkkinen és Schumacher között – ám csak a soros Brit Nagydíjig. Addig a német pilóta két versenyt nyert (Imola, Monaco), ám Silverstone-ban egy pillanat alatt véget ért a hajsza, amikor MSC fékhiba miatt elszállt, és frontálisan a gumifalba csapódott. Sípcsont- és szárkapocs-csont törést szenvedett, ennek következtében kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból.

Loeb navigátor nélkül

Évek óta megy a találgatás: vajon a ralikirály Loeb tényleg kategóriát vált? Tekintve, hogy a Red Bull-nak többfelé is van érdekeltsége a motorsportban, semmi sem kizárt (gondoljunk Räikkönen átrándulására a WRC-be).

Senna, Prost, Schumacher

Amikor még lehetett előzni… Senna láthatóan szeretett itt versenyezni, ezen a videón épp gyengécske McLarenjével ütik-verik egymást Prosttal, na meg az ifjú Schumacherrel. Briatore remeg izgalmában. Eseményben nem volt hiány – ezek a csaták sosem jönnek vissza?

Lotus-reneszánsz

Különleges eseménynek adott otthont a pálya 2010-ben. A legendás Lotus csapat 15 év szünet utáni újjászületését ünnepelte itt, Fairuz Fauzy maláj tesztpilótával a volán mögött. A tervező Mike Gascoyne is boldogan mosolygott, hiszen a teszt nagyszerűen sikerült, épp csak a ligát tévesztették el – ez a Forma-1, nem a GP2…

Esőtánc

1975, Silverstone. Leintés előtt pár körrel bolondult meg az időjárás, őrült eső, autók szanaszét a pályán. Komoly harc bontakozott ki a taktikát illetően, Fittipaldi 19-re lapot húzott, és megnyerte az esőtáncot. Ismerve a brit sziget időjárását, idén is kinéz valami hasonló. Ha így lesz, főhet a Bridgestone feje, esőgumiban nem tökéletesek.

Villeneuve…

Kerítés, fa, nulla bukótér, a biztonsági arzenál teljes hiánya, ez volt a Forma-1 hőskora a 80-as években. A balesetet látva elismeréssel kell adóznunk a korabeli gladiátorok előtt. Kész csoda, hogy ebben az ütközésben senki sem sérült meg. Sajnálatos módon Gilles Villeneuve halálát 1982-ben éppen ezek a hiányosságok okozták.

Toyota vs. Batman

A Toyota csapat láthatólag mindent megtett a show-ért. Itt épp a Batmobillal kelnek versenyre – na jó, épphogy sikerült lehagyniuk a pályán. Talán ha ennyi energiát öltek volna a fejlesztésbe, még ma is láthatnánk őket csatázni. Így marad a jól ismert mondásuk: majd jövőre megmutatjuk!

A sebesség óriási, ezért fontos, hogy az autó jó irányváltási képességgel rendelkezzen. A nagy tempó miatt a fizikai megterhelés is jelentős, körülbelül 4 G terhelés hat a pilótákra. A gumiszállító szerint a pálya jellege adja, hogy a két végletből mazsolázzanak, így lágy és kemény lesz az étlapon. A motorok nem szenvednek, a körnek csak 65 százaléka padlógázas, a fékhasználat is normál. Fontos viszont, hogy az erőforrás jól húzzon a magas fordulatszámon. Veszélyes lehet az első kanyar, gyakori a baleset, rövid a felvezető, nincsenek emelkedők, kevés a kemény kigyorsítás, így az aerodinamika létfontosságú. A McLaren megújul a hazai versenyre, ráadásul upgrade nélkül is borzasztóan gyors, a Ferrari talán eléri végre célját a B verzióval, ami Valenciában a Safety Car miatt nem sikerült. A favorit ismét a Red Bull, bár Hamiltonéknál is reális az esély, sőt a Renault is fenyegetőzik. A többiek futottak még kategória. Tény, az itteni szereplés sokat elárul majd az idény hátralévő részéről. Az első két szabadedzés – magyar idő szerint – 11 és 15 órától lesz pénteken, szombaton felvezetésként a harmadik 11-tól, majd a kvalifikáció 14 órától. A verseny vasárnap 14 órakor rajtol.

Csemege a paddockbólSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom