Connect with us

Hirdetés

technokrata

Valenciai beharangozó videókkal

Garázs

Valenciai beharangozó videókkal

Izgalomban nem lesz hiány: új autóval a Ferrari és a Mercedes.

A szezon kilencedik helyszíne, a Circuito Urbano de Valencia versenypálya a spanyolországi Valencia kikötőjében fekszik, a helyszínen 2008 óta rendezik a Forma-1-es Európa Nagydíjat. Helyi különlegesség az öböl feletti szétnyitható híd, amelyen át is haladnak a versenyzők.

Majdnem monacói a helyszín, betonfallal körülkerített 25 kanyar, lassú és gyors részek kombinációja, igazi csemege. A hercegséggel ellentétben itt a pálya elég széles ahhoz, hogy kitűnő előzési lehetőségeket kínáljon a pilóták számára, jó kis csaták is kialakulhatnak.

A jó köridő kulcsa ezúttal nem a csúcssebesség lesz, a kanyarokból kell a lehető legjobban kigyorsítani. Talán minden eddiginél fontosabbak lesznek a jó beállítások, volt dolguk a mérnököknek a szélcsatornákban.

Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor az újjáalakult Mercedes-csapat bejelentette Schumacher visszatérését Valenciában. Volt nagy öröm, dáridó, az első köröket is itt tette meg a legendás bajnok, óriási sajtóérdeklődés közepette.

Schumacher tesztel

Szegény Massa, 2008-ban itt még nem tudhatta, hogy az utolsó versenyen mi vár rá, versenyben volt a bajnoki címért, nyomta hát, mint a meszes. A szűk pályák amúgy is fekszenek neki, ezt a brazil egy gyönyörű mesterhármassal bizonyította (pole, leggyorsabb kör, futamgyőzelem) a még szinte meleg, újonnan elkészült pályán.

Massa tolja a pole-ért

Az ilyen és ehhez hasonló esetek kellettek ahhoz, hogy a Ferrari visszaszokjon a nyalókás emberre. Na, meg persze az FIA nyomása. A csilivili, high-tech lámpasor többször bemondta az unalmast, káoszt okozva a bokszlátogatások alatt. Maradt a kínos magyarázkodás és a balesetben megsérült műszakiak kórházi számlájának kiegyenlítése, valamint a tudat, hogy Kimi ezért maradt le az előkelő helyezésről.

Kimi viszi a szerelőt

Massa sem akart ebből a buliból kimaradni, ő Sutilt pécézte ki magának: nyilván úgy gondolta, ha még a bokszban kiüti, utána már nem zavarja a pályán.

Massa bevág Sutil mellé

Noha a pálya szűk, mégis kevesen vettek érintőt a falon. Sutil bebizonyította, hogy még egy ilyen egyszerű kanyarban is lehet kocsit zúzni, a tempót elnézve valószínűleg aludt, ő fékhibával magyarázta az esetet. Haha.

Sutil koccol

Miután a Hungaroringen Massát kis híján kivégezte egy elszabadult rugó és pihenőre vonult, felröppent a pletyka, hogy Schumi esetleg visszatér. Lehet, vele jobban jártunk volna, helyette őrült hezitálás után jött Luca Badoer. De csak jött, mert se nem látott, se nem győzött: mint cecelégy az irtás után, csak szédelgett a pályán. Csúnyán leszerepelt, az edzésen és a futamon is sikerült megkaparintania az utolsó helyet, a legsötétebb Ferrari-időszakokat idézte mindez. Ő mindenesetre elégedetten nyilatkozgatott, egyetértve a döntés helyességével.

Badoer hangol

Gyors példa annak szemléltetésére, mennyire béna hétvégét futott Luca barátunk. A verseny végén képes volt Sutil autóját a parc fermé-ben, parkolás közben megnyomni. Betétlapot persze nem adott.

Olaszos parkolás

2008-as sikerei után a BMW nyilván úgy gondolta, megállíthatatlan lesz. Boldogan mutatta be a csapat az új BMW Sauber F1.09-et Valenciában, Kubica is szárnyalt a bemutatón. Milyen kár, hogy 2010-re ezt a márkát is bedarálta a válság.

Még boldog BMW-sek

Mivel a valenciai inkább utcai futam, gumifogyasztása közepesnek mondható, a motorokat is kíméli. Látva az abroncsok körül kialakult káoszt, a Bridgestone szándékosan rájátszik a gumiválasztásra, Kanadához hasonlóan az Európa Nagydíjra is szuperlágy és közepes keverékkel érkezik.

Valenciában elkezdődik a szezon második fele, a Ferrari és a Mercedes is új, jelentősen továbbfejlesztett, részben a Red Bullról másolt autóval próbál szerencsét. Ha ez sem segít, dobják az évet, ahogy Schumi már meg is tette – ő Valenciában nehéz helyzetben lesz, még sosem versenyzett a pályán.

A McLarent elkapta a gépszíj, mindkét tabellán az élre ugrott, ráadásul jelenleg övék a legösszetartóbb csapat, ezzel könnyen odapörkölhetnek a Red Bullnak spanyolhonban is. A Lotus ötszázadik futamára készül, csodát remél, de valószínűleg nem ez lesz az igazság pillanata számára. A Renault viszont tovább nyomul, új csomag, határozott pilóták, akik sikerre éhesek. Érdekes lehet még az újoncok bénázása, sokuk sosem járt még a helyszínen.

Az első két szabadedzés 10 és 14 órától lesz pénteken, szombaton laza bemelegítés 11-től, majd a kvalifikáció hagyományosan 14 órától. A futam vasárnap 14 órakor rajtol.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés