Connect with us

Valenciai beharangozó videókkal

20100622150140.jpg

Garázs

Valenciai beharangozó videókkal

Izgalomban nem lesz hiány: új autóval a Ferrari és a Mercedes.

A szezon kilencedik helyszíne, a Circuito Urbano de Valencia versenypálya a spanyolországi Valencia kikötőjében fekszik, a helyszínen 2008 óta rendezik a Forma-1-es Európa Nagydíjat. Helyi különlegesség az öböl feletti szétnyitható híd, amelyen át is haladnak a versenyzők.

Majdnem monacói a helyszín, betonfallal körülkerített 25 kanyar, lassú és gyors részek kombinációja, igazi csemege. A hercegséggel ellentétben itt a pálya elég széles ahhoz, hogy kitűnő előzési lehetőségeket kínáljon a pilóták számára, jó kis csaták is kialakulhatnak.

A jó köridő kulcsa ezúttal nem a csúcssebesség lesz, a kanyarokból kell a lehető legjobban kigyorsítani. Talán minden eddiginél fontosabbak lesznek a jó beállítások, volt dolguk a mérnököknek a szélcsatornákban.

Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor az újjáalakult Mercedes-csapat bejelentette Schumacher visszatérését Valenciában. Volt nagy öröm, dáridó, az első köröket is itt tette meg a legendás bajnok, óriási sajtóérdeklődés közepette.

Schumacher tesztel

Szegény Massa, 2008-ban itt még nem tudhatta, hogy az utolsó versenyen mi vár rá, versenyben volt a bajnoki címért, nyomta hát, mint a meszes. A szűk pályák amúgy is fekszenek neki, ezt a brazil egy gyönyörű mesterhármassal bizonyította (pole, leggyorsabb kör, futamgyőzelem) a még szinte meleg, újonnan elkészült pályán.

Massa tolja a pole-ért

Az ilyen és ehhez hasonló esetek kellettek ahhoz, hogy a Ferrari visszaszokjon a nyalókás emberre. Na, meg persze az FIA nyomása. A csilivili, high-tech lámpasor többször bemondta az unalmast, káoszt okozva a bokszlátogatások alatt. Maradt a kínos magyarázkodás és a balesetben megsérült műszakiak kórházi számlájának kiegyenlítése, valamint a tudat, hogy Kimi ezért maradt le az előkelő helyezésről.

Kimi viszi a szerelőt

Massa sem akart ebből a buliból kimaradni, ő Sutilt pécézte ki magának: nyilván úgy gondolta, ha még a bokszban kiüti, utána már nem zavarja a pályán.

Massa bevág Sutil mellé

Noha a pálya szűk, mégis kevesen vettek érintőt a falon. Sutil bebizonyította, hogy még egy ilyen egyszerű kanyarban is lehet kocsit zúzni, a tempót elnézve valószínűleg aludt, ő fékhibával magyarázta az esetet. Haha.

Sutil koccol

Miután a Hungaroringen Massát kis híján kivégezte egy elszabadult rugó és pihenőre vonult, felröppent a pletyka, hogy Schumi esetleg visszatér. Lehet, vele jobban jártunk volna, helyette őrült hezitálás után jött Luca Badoer. De csak jött, mert se nem látott, se nem győzött: mint cecelégy az irtás után, csak szédelgett a pályán. Csúnyán leszerepelt, az edzésen és a futamon is sikerült megkaparintania az utolsó helyet, a legsötétebb Ferrari-időszakokat idézte mindez. Ő mindenesetre elégedetten nyilatkozgatott, egyetértve a döntés helyességével.

Badoer hangol

Gyors példa annak szemléltetésére, mennyire béna hétvégét futott Luca barátunk. A verseny végén képes volt Sutil autóját a parc fermé-ben, parkolás közben megnyomni. Betétlapot persze nem adott.

Olaszos parkolás

2008-as sikerei után a BMW nyilván úgy gondolta, megállíthatatlan lesz. Boldogan mutatta be a csapat az új BMW Sauber F1.09-et Valenciában, Kubica is szárnyalt a bemutatón. Milyen kár, hogy 2010-re ezt a márkát is bedarálta a válság.

Még boldog BMW-sek

Mivel a valenciai inkább utcai futam, gumifogyasztása közepesnek mondható, a motorokat is kíméli. Látva az abroncsok körül kialakult káoszt, a Bridgestone szándékosan rájátszik a gumiválasztásra, Kanadához hasonlóan az Európa Nagydíjra is szuperlágy és közepes keverékkel érkezik.

Valenciában elkezdődik a szezon második fele, a Ferrari és a Mercedes is új, jelentősen továbbfejlesztett, részben a Red Bullról másolt autóval próbál szerencsét. Ha ez sem segít, dobják az évet, ahogy Schumi már meg is tette – ő Valenciában nehéz helyzetben lesz, még sosem versenyzett a pályán.

A McLarent elkapta a gépszíj, mindkét tabellán az élre ugrott, ráadásul jelenleg övék a legösszetartóbb csapat, ezzel könnyen odapörkölhetnek a Red Bullnak spanyolhonban is. A Lotus ötszázadik futamára készül, csodát remél, de valószínűleg nem ez lesz az igazság pillanata számára. A Renault viszont tovább nyomul, új csomag, határozott pilóták, akik sikerre éhesek. Érdekes lehet még az újoncok bénázása, sokuk sosem járt még a helyszínen.

Az első két szabadedzés 10 és 14 órától lesz pénteken, szombaton laza bemelegítés 11-től, majd a kvalifikáció hagyományosan 14 órától. A futam vasárnap 14 órakor rajtol.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom