Connect with us

technokrata

Lehet védekezni a lopás ellen?

20100617094254.jpg

Garázs

Lehet védekezni a lopás ellen?

Tippek 18.
Van olyan típus, amit kevésbé lopnak? Mire érdemes figyelni?

Ha egy autót el akarnak vinni, akkor azt sajnos el is viszik. Előbb-utóbb megtalálják a módját. Nincs olyan, hogy egy bizonyos típust nem lopnak. Lehet, hogy nem egyben fog gazdát cserélni, hanem szétbontják, és alkatrészként adják el. Egészen bizonyosan vannak olyan gerinctelen szerelők, akik így szereznek be alkatrészt.

Több különböző módja ismert a lopott autók legalizálásának. Sokszor csak a főbb alkatrészei kerülnek át egy “tiszta” karosszériába, máskor csupán az extráit használják egy legálisan megvett fapados modell gazdagítására, és így drágábban történő eladására, de nem zárható ki az sem, hogy az egész autót dobják piacra ügyesen manipulált azonosítókkal. Ezen kívül ugye ott van még a külföldre csempészés (főleg a drágább autóknál) valamint az, hogy az autót csak egy másik bűncselekményhez akarják fölhasználni, és ezért lopják el az elkövetés idejére. (Majd fölgyújtják, hogy ne maradjon nyom.) Ezért aztán nagyon nem mindegy, hogy:
 
– az autó mennyire keresett a feketepiacon (ez az egyben történő értékesítéshez, extrázáshoz fontos)
– mennyire könnyű ellopni

A “keresettséget” az aktuális lopási statisztikákból lehet megállapítani. Minél keresettebb egy autó, annál érdemesebb a gyárin kívül utólagos lopásvédelemmel is ellátni. Régebben a gyári lopásvédelmekről az a vélemény alakult ki, hogy nem igazán érnek sokat, hiszen a típus-specializált tolvajok ezeket a premier utáni héten kiismerik, és ellenük ezek már nem érnek semmit. Ma ez már nem feltétlenül igaz. Jó példa erre az Audi, amely a 2000-es évben az A8-assal ezen a téren nagyon leszerepelt, 2009-ben viszont a legnehezebben ellopható autónak bizonyult a teszteken. (A brit What Car magazin tesztjén.) A példán is látszik, hogy mennyire fontos, hogy az ilyen teszteket mindig az adott évjáratra vonatkoztatva keresse!

A lopás elleni védettség több tényezőből áll össze. Az autóba való bejutás, az indításgátlás, rablásgátlás, műholdas követhetőség, stb. Ebből a szempontból is hasonlítsa össze az autókat. Ha nyugodtan akar aludni, akkor ez egy eléggé fontos szempont. A gyári riasztókon felül mindenképpen érdemes valami kiegészítő lopásvédelemmel is ellátni az autót, kombinálva a mechanikai és az elektronikai védelmet.

Akármilyen jól is szerepel a teszteken az autó, én biztos tennék bele pluszban valamilyen trükkös rendszert. Minél drágább a kocsi, annál inkább érdemes valami egyedi tervezésűt választani. Ugyan ahogy már mondtuk, amit el akarnak vinni, azt el is viszik, azért annyit elérhet gyárilag is nehezen lopható autó vásárlásával és a védelem megtöbbszörözésével, hogy a tolvaj túl nagy rizikót lát az ön autójában, ezért amíg van hasonló elég, addig inkább egy egyszerűbben ellopható darabot keres.

További tudnivalók a témában: autostitkok.huSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő