Connect with us

Schumi már nem üzlet

20100616093300.jpg

Garázs

Schumi már nem üzlet

Megéri az árát, vagy korai nyugdíj a sorsa?

Sikkes dolog élcelődni a sportág nagy öregjén, mégis meglepő az a kijelentés, mellyel Willi Weber, Michael Schumacher volt menedzsere állt elő, aki úgy látja, az egykori védencét övező dicsfény és hírverés már mesze nem a régi. Talán csak nem azt a zsíros 50%-ot hiányolja, ami hiányzik a kasszából? Üzlet vagy sporttörténeti döntés a nagy visszatérés?

Az egykori csúcsmenedzser mára egyszerű termékmenedzserré avanzsált.  Míg régebben a propaganda-gépezetet egy személyben irányította, most csak a Michael Schumacher nevéhez fűződő szponzori termékek eladási jogai felett bábáskodik. Úgy véli, az a hisztéria, mely a Ferrari-időkben az övék volt, mára kifújt, az őrület lecsengeni látszik. Az F1-es sajtóban és internetes fórumokon többen már komolyan arról diskurálnak, hogy Schumacher a gyenge szereplés miatt hamarosan vissza is térhet a nyugdíjhoz. Bár többször is kijelentették, hogy a Mercedes hosszú távon számol vele, egy-egy elejtett nyilatkozatból az derül ki, hogy igenis benne van a pakliban: év végén a sisakot a szögre akasztva örökre a “kispolgári” létet választja. A kérdés az, megéri-e az árát Michael? Vajon kidobott pénz volt az a 7 millió euró, amit a Mercedes fizetett neki? Meg a további, szponzori 13…

“Az eladások messze nem hozzák a tervezettet, ami elképzelhetetlen volt pár éve. Míg régen az emberek a győztest látták és Ferrari-logós termékeket vásároltak, mára csak annyit kérdeznek: ööö, hol is versenyez? Elég végignézni a lelátókon és megszámolni, hány szürke sapka van a fejeken. A Ferrari-érában gyakorlatilag pirosba borultak a lelátók, mint a pipacsmező” – írja a Bild Zeitung. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy az eladások nem csak ezeken a körülményeken múlnak: a jelenlegi gazdasági helyzetben gyakorlatilag lepkehálóval kergetik a szponzorokat az F1 körül.

“Nem történt semmi különös. A kihagyott három esztendő nem múlt el nyomtalanul, az emberek érezhetően beleuntak, és új nemzeti hőst kerestek maguknak. Helyét egyértelműen az ifjú feltörekvő német kiscsillag, Vettel vette át, az emberek benne látják az új Schumachert, belé helyezik bizalmukat. Bármerre nézünk, mindenhonnan ő tekint ránk, legyen az TV-spot vagy óriásplakát, bármilyen reklám. A Mester távozása után keletkezett űrt sikeresen töltötte be, élvezi a versenyzést és sikeres, míg MS jelenleg nem versenyképes. Ez a helyzet, hiába szépítjük.”

Nem elég, hogy bár az újonc Vettel személyében új kultuszfigura épült be a német köztudatba, egy másik “kisnémet” is rendre alázza a nagyfőnököt. Ugyan majdnem mindegy, hogy a tabellán 8. vagy 9. az elfoglalt hely, a pontok száma a duplája, és ez a fájóbb. Rajtpozíciók tekintetében is szánalmasan áll, jelenleg 6-2 Rosbergnek. Ez sem fényes – átépített autó ide, erős fogadkozások oda, nem megy. Ha rosszmájúak akarunk lenni, nem is fog. A tűz kialudt, már csak egy gyertya fénye pislákol benne. A kocsi ramaty, persze csak amúgy Mercedes-módra. Mondhatunk bármit, úgysem tudjuk, mi rejlik a színfalak mögött.

De ha jómájúak vagyunk, látjuk, hogy mi rejlik a felszín alatt. Makacs, mint egy öszvér, technikailag szinte foghatatlan, önbizalma töretlen, motivációja elsöprő és ott van, igen ott van az agy, Ross Brawn mellette, akivel kiszámíthatatlanul ütőképes párost alkottak az idők kezdete óta. Ne higgyük el a pletykákat: három év után, főleg ennyi változás tükrében csoda, hogy elszánta magát a visszatérésre. Adjuk meg neki azt az időt, amit a Ferrari-kapcsolat elején is kért. Általa most végre összeállt az igazi német minőség, a válasz a McLaren angol osztályára, visszatérés a Mercedes-gyökerekhez, stb. Ha mindenki türelmetlen is, ő szívósan végigmegy az úton, ha másért nem, már csak azért, hogy bebizonyíthassa az ifjoncoknak: hé fiúk, jó az öreg a háznál, számolni kell velem!Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom