Connect with us

Olcsóbb lehet a szervizelés

20100615224142.jpg

Garázs

Olcsóbb lehet a szervizelés

Józsi műhelyébe is járhatunk. Nekünk és Józsinak is jó lesz.

Ha egy autógyár a neki legkényelmesebb feltételeket szabja a kereskedelemben, javításban, valamint az alkatrészellátásban, akkor ez sem a piac vállalkozóinak, sem a fogyasztónak nem szolgálja a javát, sőt bizonytalansághoz, önkényeskedésekhez vezet(het). Ezért volt szükség arra, hogy ezt rendeletileg szabályozzák. A verseny elősegítése érdekében új szabályokat fogadott el az EU az autók szervizelésével kapcsolatosan, ezek alapján a jövőben az autógyárak nem kötelezhetik az autósokat arra, hogy kizárólag márkaszervizben végezzék járműveik felülvizsgálatát és javítását. Ez utóbbi alól kivételt képeznek azonban azok a karbantartási műveletek, amelyek az anyacég által fedezett garanciák feltételei.

Nos, azért itt picit kibújik a szög a zsákból, hisz’ ez eddig is így volt (Magyarország EU-csatlakozása óta). Ha valaki igazolni tudta, hogy gyári alkatrésszel, gyári előírásoknak megfelelően javíttatta kocsiját, akár a szomszéd Józsi műhelyébe is vihette, a garancia úgy is érvényes maradt. Bár a márkaszervizek lépten-nyomon belekötöttek, sokszor félretájékoztattak, megnehezítve a gyári leírások megszerzését a külsős cégek részére, a megfelelő igazolások előtt fejet kellett hajtaniuk. A szabályok elsősorban arról rendelkeznek, hogy a kisebb, független karbantartó- és szerelőműhelyek, illetve alkatrész-kereskedők könnyebben hozzájussanak a szükséges műszaki anyagokhoz, háttérinformációkhoz, valamint nagyobb szeletet kapjanak a márkaszervizek ellenében. Az igazi változás azonban az alkatrész-beszerzésben rejlik: az új döntés nyomán elvileg a gyári alkatrészek a beszállítótól is megvásárolhatóak lesznek. Ugye, nem kell magyarázni, ez mit is jelent a zsebünkre nézve?

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi felelőse is úgy véli, az új szabályok elsősorban a fogyasztóknak kedveznek, mert jelentős költségcsökkentést eredményezhetnek. Kiemelte, a parlament szerint nem túlságosan erős a verseny a javítás, a karbantartás és az alkatrész-kereskedelem területén. Az utóbbi években a javítás és átvizsgálás költségei emelkedtek – ezek a költségek ma átlagosan az autóval kapcsolatos teljes kiadások 40 százalékára rúgnak, ami egészen elképesztő. Az új szabályok egyik célja, hogy a gyártóktól független műhelyek bevonásával növeljék a versenyt a piacon, végső soron leverjék az árakat. Szintén rendelkezett a bizottság arról, hogy megszünteti a versenyszabályok alóli, úgynevezett csoportos mentességet olyan gyártók esetében is, amelyek piaci részesedése az alkatrész- és a szervizpiacon túllépi a 30 százalékot.

Az új intézkedések már életbe léptek, de a bizottság úgy döntött, az érintetteknek hároméves átmeneti időt biztosít, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott szabályozáshoz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos márkakereskedésekben történő értékesítés további haladékot kap, előreláthatólag 2013-ig.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő