Connect with us

Hirdetés

technokrata

Félelem és reszketés Új-Zélandon

Garázs

Félelem és reszketés Új-Zélandon

Végre nem a taktikáról, hanem a sportról szólt a rali Új-Zélandon. Latvala nyert.

Végre történt valami! Nem a szükségesen ocsmány taktika tarolt, hanem versenyeztek, hibáztak, támadtak és fenekedtek a felek. Ott tartottunk, hogy Loeb mester elképesztő hajrával visszazárkózott, két nap után élen Ogier, azaz nyilván ismét a zöld asztalnál dőlnek a dolgok – Loeb javára. És nem!

Jari-Matti Latvala

A hatszoros világbajnok extornász ugyan a vasárnapi első szelektíven rögvest átvette a vezetést, aztán bezzeg megint hibázott, visszaesett negyediknek – két gyorssal a vége előtt. Az utolsó előttin tömörödött a mezőny, a zárónak pedig úgy futottak neki, hogy Ogier, ha nem hibázik, első abszolút sikerét ünnepelheti, a dobogón meg még Petter Solberg és Latvala pezsgőzhet.

Erre Ogier és Solberg is beremegett. A kimondatlanul is Loeb-utód Ogier elvileg nem is indult volna, de kivitték, Új-Zélandon először startolt, nem kis tehetség. Azonban beremegett. Három kanyar volt hátra, mikor megpördült, lefulladt, s lemaradt az aranyról. Petter Solberg meg a bronzról, hiszen ripityára törte C4-esét. Aki nem hibázott (meglepetésre), az Latvala volt, köszönte Ogier bakiját, s egy év elteltével újra győzött.

Sebastien Loeb

Ogier második, Loeb harmadik lett. Hirvonen csak negyedik, köze nem volt ehhez a futamhoz. S ezzel az a furcsa helyzet állt elő, hogy – legalábbis egyelőre – nem Hirvonen, de Latvala az elsődleges kihívó – a Citroen francia extraklasszisának előnye 36 pont a másodikhegedűs Focus-pilótával szemben.

Latvala sikerével a Ford minden idők legjobbja lett futamgyőzelmileg, a kékoválosok 1973 óta 75-ször diadalmaskodtak. Utánuk a Lancia következik (1974 és 1992 között szerzett 74 elsőséggel, a Citroen 63-nál jár, a Peugeot-nak 48, a Subarunak 47 van.

Sebastien Ogier

Legközelebb, május végén Portugáliában csapatnak, ott lesz (most nem indult) az F1-ből átigazolt Räikkönen és a magyar Turán Frigyes is (Peugeot 307 WRC-vel).

Az Új-Zéland-rali végeredménye (élcsoport):

1. Latvala, Anttila (finn, Ford Focus WRC) 4:04:09.8 ó
2. Ogier, Ingrassia (francia, Citroen C4 WRC) + 2.4 mp
3. Loeb, Elena (francia, Citroen C4 WRC) + 15.2
4. Hirvonen, Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) + 21.3
5. Sordo, Marti (spanyol, Citroen C4 WRC) + 25.8
6. Wilson, Martin (brit, Ford Focus WRC) + 3:26.0 p

A egyéni vb állása (élcsoport):

1. Loeb 108
2. Latvala 72
3. Hirvonen 64
4. Ogier 63
5. Solberg 53
6. Sordo 34
…10. Räikkönen 14

A konstruktőri vb állása (élcsoport):

1. Citroen WRT 156
2. Ford WRT 151
3. Citroen Junior 75



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés