Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jackie, a skót

Garázs

Jackie, a skót

Legenda: Jackie Stewart
Háromszoros F1-bajnok, szélmalomharcos, biztonsági őr, lovag.

Miközben Jenson Button mindent elkövet, hogy ő legyen az első brit pilóta az F1 történetében, aki két egymást követő szezonban világbajnoki címet tud nyerni, álljon itt egy olyan ember karrierje, akinek majdnem sikerült a bravúros tett végrehajtása. Jackie Stewart 1969-ben ért fel a csúcsra, hogy azután elveszítse, majd 1971-ben visszahódítsa a trófeát. Az ’72-es döntő futamon látta Emerson Fittipaldit célba érni az első helyen, ami így neki csak a második pozíciót jelentette a végső elszámolásnál. Az örök harcos – vagy ahogy hívják: a skót – aztán méltón visszavágott, s lett Nagy–Britannia egyetlen háromszoros világbajnoka az utolsó évében, amit versenyzőként a pályán töltött…

Jackie Stewart
Nemzetiség: brit
Világbajnoki cím: 3
Futam: 100
Győzelem: 27
Pole pozíció: 17

Bár kimagasló múltja, pályán elért eredményei is a legsikeresebb bajnokok közé emelik, azoknak a képességeinek birtokában, amelyekkel személyesen is hatással tudott lenni a sportág fejlődésére, Jackie Stewart minden bizonnyal egyedülálló. Sokáig egymaga vívott szélmalomharcot, hogy a Forma-1 biztonságosabbá, nézhetővé váljon, kiváló kommunikációs képességeit arra használta fel, hogy népszerűsítse a sportot.  A pilóták számára nemcsak új mércét állított fel a professzionalitás terén, de úttörő szerepet vállalt a Formula Racing sorozatban rejlő kereskedelmi potenciál kiaknázásában is.

John Young “Jackie” Stewart Dumbartonshire-ben, Skóciában született 1939. június 11-én. Édesapja egy kis családi műhelyt vezetett, innen a gépek szeretete. A famíliában mégsem ő, hanem Jimmy bátyja volt az első, aki versenyzésre adta fejét (és vonult is vissza balesete miatt), amit édesanyja erősen ellenzett ugyan, de fia akarata ellen ő sem tehetett semmit. Nem sokkal később, hogy megszerezte vezetői engedélyét, Stewart is kipróbálta magát pilótaként, természetesen titokban. Nemes egyszerűséggel álnéven indult, innen a korai versenyzői név: A.N. Other (egy másik). Egy titok sosem maradhat igazán titok, különösen egy ilyen családban: anyja persze rájött a trükkre, és igencsak rossz néven vette a megtévesztést, olyannyira, hogy az autóverseny még akkor sem volt beszédtéma közöttük, amikor fia épp győzött.

Jackie jövőjét illetően azonban más problémák is felmerültek: miután rengeteg kudarc érte őt tanulmányai során, 15 évesen úgy döntött, hogy befejezi az iskolát, és munkát vállal a családi vállalkozásban. Csak később derült ki, hogy súlyos diszlexiában szenved. Tinédzser éveiben agyaggalamb-lövészettel foglalkozott és mint az nála a későbbiekben megszokottá vált, ebben is hamar az élre tört: igen gyorsan Nagy-Britannia egyik legjobb lövésze lett. A tehetség a vérében van – gondolhatta Ken Tyrrell, és újoncként szerződtette a brit Forma-3-as sorozatba, amit a villámgyors skót zsinórban aratott hét győzelmével hálált meg. Ez jelentette a fordulópontot Jackie karrierjében. 1965-ben csatlakozott a BRM Formula csapatához, ahol három szezont töltött, nyert két futamot, és bebiztosította magának a vezető szerepet házon belül. Mégis, mikor 1968-ban Ken Tyrrell úgy döntött, hogy saját istállót alapít, Stewart rögtön csatlakozott hozzá, ami hasonlóan a Schumacher-Ferrari kapcsolathoz, az évek során a valaha volt egyik legtermékenyebb partnerséggé avanzsált. A Tyrrellnél töltött hat szezon alatt gyakorlatilag Stewart volt az elsőszámú pilóta, és ezt a pozíciót sikeresen megtartotta egészen ’73 végéig, visszavonulásáig. Noha ekkor még csak 34 éves volt, az addig elért 27 futamgyőzelmével és három világbajnoki címével végleg eloszlatta a kételyeket tehetségével kapcsolatban, és megmutatta mindenkinek, hogy ő a legnagyobb Juan Manuel Fangio óta.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés