Connect with us

technokrata

Jackie, a skót

20100428084822.jpg

Garázs

Jackie, a skót

Legenda: Jackie Stewart
Háromszoros F1-bajnok, szélmalomharcos, biztonsági őr, lovag.

Ennek ellenére a karizmatikus és mindig ragyogó “Wee Scot” rendkívül népszerű lett a szurkolók körében Védjegyévé vált fekete sapkájával és rocksztárhoz  méltó, hosszú hajával Stewart nemzetközi hírességgé vált – benne testesült meg az első F1-es szupersztár. Bár látszatra egy laza, jópofa playboynak tűnt, aki nem ismert sem embert, sem istent a pályán, aki fényűző életmódot folytatott, aki kapcsolatot tartott királyi méltóságokkal, neves politikusokkal, zenészekkel és filmsztárokkal, valójában nagyon is családcentrikus ember, aki rajongásig szereti feleségét, Helent és két fiát, Pault és Markot.

Hosszú idő telt el onnan, hogy szögre akasztotta sisakját és beléphetett a multimilliomos üzletemberek világába. Kezdetben TV-reklámokban szerepelt, részt vett szabadidős reklámkampányok lebonyolításában, világkörüli promóciós utakon járt, irodákat tartott fenn Londonban, New Yorkban és Svájcban is. Ez utóbbi hely egyébként annyira megtetszett neki, hogy néhány évre ott is ragadt. Stewart tehát különösen jó helyzetben várta, hogy a főszponzorok megérkezzenek, és a Forma-1 vezető televíziós látványossággá váljon – ez megint csak zsenialitását bizonyítja, ahol ő játszotta a kulcsfigura szerepét.

A legkeresettebb médiaszemélyiségek egyikévé vált, lenyűgöző stílusban vezeti TV-kommentárjait, szakértőként kifejtve e bonyolult sportág sajátságos technikai hátterét, fáradhatatlanul promótálva, támogatva minden újító elképzelést. Mikor 1971-ben az ABC-nél dolgozott, társházigazdaként közvetítette élőben a Monacói Nagydíjat. A rajtrácson állva, miután Tyrrelljével megszerezte a pole-t, Stewart arról beszélt, milyen nehéz versenyre számít. Győztesként elsőnek áthaladva a célvonalon, rögtön levette sisakját, a kamerák elé sietett, és részletesen kifejtette, hogyan is nyert. Bámulatos figura…

Jackie Stewart mindig győztes volt (az akkor újoncnak számító  Stewart GP nyerni tudott 1999-ben, mielőtt eladta a Fordnak, mely a klasszikus Jaguar márkanevet próbálta így feltámasztani, valljuk be, kevés sikerrel) és marad, napjainkban is ő az egyik legelismertebb bajnok, holott az eltelt közel 30 esztendő jócskán örvendeztetett meg minket ragyogó pilótákkal. Ám az ő gondolatai még mindig a sport körül forognak, talán épp ezért, érdemei elismeréseként vehette át a királynőtől a lovagi címet 2001-ben.

Forrás: formula1.comSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek