Connect with us

technokrata

Chip-chip csóka

20100428085640.jpg

Garázs

Chip-chip csóka

Teljesítménynövelés
Ha nem elég a gyári teljesítmény, tuninggal juthatunk némi extra lóerőhöz.

„Gyenge a verda öcsém, kéne egy kis kraft” – szól át a mellettem álló Hondából egy atlétatrikós kopasz, s kilő a zöld lámpánál. Pedig a Golfom nem egy szúnyogcsődör, de tényleg otthagy a nagyképű, amikor a gázpedálra taposok. Nem vagyok utcai harcos típus, mindenesetre elgondolkodtató, amikor ilyen dolgokat vágnak az ember fejéhez. Éppen ezért utánajártam, vajon milyen megoldás kínálkozik, hogy némi extra erőt préseljünk ki a motorból.

Most nem foglalkozom a minden apró szerkezeti elemet és motorikus alkatrészt megváltoztató átalakításokkal, inkább a szolid, „látványmentes” módszerre voksolok, a motorvezérlő elektronikára és a benzinmennyiségre. Kétféle megoldást próbálhat ki az ember, ha egyszerűen akarja felpaprikázni az autóját: a tuningboxot és a chiptuningot. E módszerek hívei gyakran egymás esküdt ellenségei, azaz aki pártolja az egyiket, nem ritkán a földbe döngöli a másikat.

Ennyi az egész: egy műanyag egység (maga a vezérlésmódosító) és a kábelcsatlakozók. Van olyan boksz is, ahol nincsenek csatlakozófejek, csak drótok

A tuningboxot talán a zacskós leveshez tudnám hasonlítani: tulajdonképpen becsapja az ember ízlelőbimbóit, el akarja hitetni, hogy igazi leves, de zsírosabb, sósabb, s legfeljebb csak egy nagyon távoli rokona az eredeti recept szerint készült finomságnak. A tuningbox is becsapja a motort, pontosabban a vezérlőegységet. Egyszerűen fogalmazva olyan módon hamisítja meg a számítógép agyát, hogy többlet üzemanyagot küld a motorba, illetve – dízel autóknál – a rendszer nyomását növeli meg. A tuningboxok nem autó-specifikus alkatrészek, általában több modellhez is ugyanazokat a dobozokat kínálják, ám – főleg a korszerűbbeket – a kiválasztott járgányokhoz is hozzá lehet hangolni. Vannak analóg és digitális eszközök, előbbieknél az egyszerűbbek a 6-8 jeladó közül mindössze egy értékét írják felül, míg az utóbbiaknál a jelhamisítás mértéke a fordulatszám függvényében változtatható. Kaphatók olyanok is, amelyeknél akár 2-3 paramétert (például a légtömegmérő vagy a lambdaszonda értékeit) is meg lehet változtatni, viszont ezek ára általában túllépi a 100 ezer forintot. A boxok hívei úgy gondolják, ez sokkal jobb, mint a chiptuning, hiszen nem kell beavatkozni a vezérlésbe, szimplán csatlakoztatható a motorhoz, könnyen és nyom nélkül eltávolítható (így eladáskor tovább lehet vinni az új autóba).

No, amikor mindezt meghallja a chipes csapat, bosszús lesz, és ha tehetné, biztos minden tuningboxot bezúzatna. Az ő legfőbb ütőkártyájuk, hogy hiába az intelligens box, attól még a minden részletre kiterjedő hangolásra nincsen lehetőség. Ahogy arra sincs, hogy például a turbós autó töltőnyomását növeljék, vagy a szívómotornál az előgyújtáson változtassanak. A chiptuning alkalmával az autó számítógépében található vezérlőchipet programozzák át, hogy jobb legyen a hatásfok, és optimálissá váljon a működés. Az optimális szó hangsúlyos: sokan nem a tetemes erőnövelésért, inkább a jó beállításért mennek a szervizbe, s erre leginkább a chiptuning lehet megfelelő. E módszer hívei úgy látják, azért is ők a „nyerők”, mert nem kell semmilyen bizonytalan eredetű elektronikai áramkör vagy doboz, ami plusz hibalehetőséget jelenthet. A motortérben lévő összes jeladó adata változtatás (becsapás) nélkül mehet be a központi agyba, a programozás ezen belül történik. Mindebből viszont az is következik, hogy felelősségteljes munkáról van szó, hiszen át kell írni a gyári programot, mégpedig olyanra, hogy ne csak a teljesítmény növekedjen, de minden fordulatszám-tartományban egyenletesen járjon a motor, lehetőség szerint mérséklődjön a fogyasztás, és az élettartam se csökkenjen. Nagy kihívás, éppen ezért csak szakember nyúljon hozzá az autóhoz! A tuningboxoknál – ha nemcsak puszta kábeleik, de megfelelő csatlakozójuk is van – akár az otthoni beszerelés sem lehetetlen, legfeljebb a finomhangoláshoz lesz szükség szakira.

A vezérlő számítógép átprogramozása egyes japán modelleknél nem lehetséges, így ott csak a boxot választhatja a kuncsaft. A szívó benzinmotoroknál általában 5-8 százalékos a teljesítménynövekedés

A tuningboxoknál átlagosan 8-25 százalékos teljesítménynövekedést és 5-15 százalékos fogyasztáscsökkenést hirdetnek a gyártók, a chiptuningnál 30 százalékkal is nőhet a teljesítmény. Az árak között nagy különbségek lehetnek. Tuningboxot körülbelül 40 ezer forintért lehet venni, de inkább a 100 ezer forint közeli összeggel kalkuláljon, aki jó minőségű terméket akar. A chiptuning árát sem könnyű megsaccolni, szerviz-, típus- és igényfüggő a költség: itt is nagyjából 40 ezertől indul az ár, a határ a csillagos ég.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle