Connect with us

technokrata

Hummer és zöld, mi az?

20100410072116.jpg

Garázs

Hummer és zöld, mi az?

Emlékmű az abszurditásnak, némi kis haszonelvűséggel fűszerezve. Jeremy Dean amerikai művész az aggodalomra okot adó jövőképet kívánta megjeleníteni.

„Mi történik, ha kifogynak az olajkészleteink? Ez egy egyszemélyes tüntetés a mindent felemésztő kultúra ellen.” (New York Times)

A projekt neve: Back to the Futurama.

A Futurama jelen esetben egy múltba tekintő jövőkép, ugyanis a történelmi amnéziások számára elengedhetetlen a radikális figyelemfelkeltés. A 30-as évek világgazdasági válsága idején, Herbert Hoover miniszterelnöksége alatt hasonlóképp alakították át járműveiket az eladósodott amerikaiak. Ennek emlékét idézi fel a 21. századi Hoover Cart. A helyzet régiónként változó, de több helyen is közelít a múlt századi szegénységhez, ahol sok család életében a tankolás is problémát okoz(ott).

A Jeremy Dean által tervezett és kivitelezett hintó az érdeklődés középpontjában van világszerte. A „kultúra szívébe hasító” alkotásnak nevezte a St. Petersburg Times. További érdekes címkékkel illették különböző sajtóoldalakon, mint például: „Politikai, gazdasági és környezetvédelmi üzenetet hordoz” – állítja a Cool Hunting. Az Art in America szerint ez egy „eye-popping piece”, ugyanitt felteszik a kérdést, hogy vajon tényleg ilyen messzire jutottunk volna?

A művészlélek mobilizált üzenete a napokban került a nyilvánosság elé. Duke és Diesel könnyen húzták végig többször is a Central Park területén a több mint 800 kilós kocsit a bemutató idején. Fogyasztás: pár kiló abrak és víz. Emisszió: ezt inkább hagyjuk, mindenesetre a korábbi 40 literhez képest olcsóbb és környezetkímélőbb volt a használat. Egy biztos, látványban nyerő és időtálló érték a hintó. A teljesítménye és kényelme a kategóriának megfelel.

Az egyetlen ellentmondása az elképzelésnek az, hogy az átalakítás költségei meghaladták a 3 millió forintot. Nem tudható, hogy a két ló ára is benne foglaltatik-e ebben az összegben. Azért válság idején ez egy kicsit sok, nem? Ha idáig fajulna a helyzet itthon, a magyarországi alternatívák minden bizonnyal érdekesebbek és olcsóbbak lennének.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek