Connect with us

technokrata

Hol a gödör alja?

20100407151955.jpg

Garázs

Hol a gödör alja?

Lehangoló márciusi eladási adatok
Közzétette legújabb adatsorát a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE): nagyjából feleannyi személyautó fogyott január és március között, mint egy évvel korábban.

Bár tavaly minden szakértő arra számított, hogy 2009 lesz a hazai autóeladások mélypontja, most úgy tűnik, a piaci zsugorodás még nem ért véget. Az MGE közleményéből kiderül, 2010 első negyedévében 2009 hasonló időszakához viszonyítva 55 százalékkal kevesebb új személyautót – szám szerint 10 210 darabot – helyeztek forgalomba Magyarországon. Hasonló mértékben, 56 százalékkal esett vissza a kis haszonjárművek (1689 darab), 45 százalékkal a nagy haszonjárművek piaca (133 darab), míg a motorkerékpároknál 40 százalék a zuhanás (488 darab).

Az MGE álláspontja szerint a mélyrepülés annak eredménye, hogy tavaly az első hónapokban nagy árengedmények, készletkisöprő akciók tartották viszonylag magas szinten az értékesítéseket. Az egyesület véleménye az, hogy május végéig nem áll meg az eladások zuhanása, s azután is csak enyhébb emelkedési ütemre számítanak. Az MGE elemzéséből kiderül, a személyautók piacán a válság kirobbanása óta még mindig a céges és a flotta-eladásokból van a több, és úgy látják, ez a helyzet addig megmarad, amíg vissza nem tér a magánvásárlók hitelfelvételi kedve.

Az egyesület úgy becsüli, hogy tavasz végétől várható fordulat, akkortól talán az egyéni ügyfelek vásárlási hajlandósága is nő. A nagy haszonjárművek szegmense akkor bővülhet, ha a gazdasági szereplők helyzete érzékelhetően javul; a fellendülés várhatóan a második félévben következik be. A motorkerékpároknál az autópiachoz hasonló jelenségeket látnak a szakértők azzal az eltéréssel, hogy itt elhanyagolható a flottaeladások szerepe.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle