Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tippek 10. – Autóbiztosítási tanácsok

Garázs

Tippek 10. – Autóbiztosítási tanácsok

Mi alapján válasszon biztosítót és biztosítási konstrukciót? Érdemes-e CASCO-t kötni?

Autóbiztosítási tanácsok

Soha ne vegyen autót CASCO nélkül! Ha az autót ellopják, vagy totálkárosra törik (elég a gazdasági totálkár) akkor a hátra lévő hiteltartozás azonnal esedékes lesz! Egy összegben kell fizessen! Ezt is gondolja át, mielőtt felelőtlenül elfogadna egy CASCO nélküli hitelajánlatot (ha egyáltalán van még ilyen). Inkább vegyen olcsóbb autót, vagy várjon még pár évet – hónapot az autóvásárlással, ha nem fér bele a CASCO a költségekbe, de ne dugja hurokba a fejét!

Ne legyen felelőtlen! Ne régi berögződések alapján döntsön! Ma már nem a kilencvenes éveket éljük! Sajnos volt idő, amikor gyakran előfordult, hogy a biztosítók a rendkívül sok kár miatt (tömegek éltek “biztosítózásból” – azaz biztosítási csalásból), amíg csak lehetett, visszatartották a kárkifizetést, de a helyzet mára normalizálódott.
Találni a piacon nagyon kedvező árú CASCO biztosításokat is, meg nagyon sokféle kedvezményt is kínálnak a cégek.
Akár olyan lehetőség is van, hogy bizonyos típusú lopásvédelem esetén, a lopásra nem köt CASCO-t, ugyanis az adott technológia beépítése lopás-garanciával történik. (Tehát ha az autót mégis ellopnák, az lopásvédelmet forgalmazó cég fizet!)

A statisztika is azt mutatja, hogy felelőtlenség CASCO nélkül venni autót, akár részletre, akár készpénzre. Egy széleskörű felmérés szerint az autósok 70 százaléka naponta használja autóját, és egy autó ellopása vagy totálkára átlagosan 3 ember életét nehezíti meg. Egy autó manapság még mindig a lakás után a legtöbb ember második legnagyobb értékű vagyontárgya! Ne kockáztassa ennek elvesztését a CASCO kihagyásával! A havonta autóra költhető pénzbe mindenképpen férjen bele a biztosítás! Inkább vegyen olcsóbb autót CASCO-val, mint drágábbat CASCO nélkül!
Tőlünk nyugatabbra jóval gazdagabb országokban is, az autók kb. 80 százalékára kötnek biztosítást. Itthon talán a harmadára. Nagy felelőtlenség ez! Ha el nem is lopják az autót, vagy nem törik totálkárra, baleset akkor is érheti. Még akkor is, ha Ön jól vezet! Bárki belehajthat az autójába, és gazember módon elszökhet a helyszínről. Ilyenkor, ha nincs CASCO, akkor jó mélyen zsebbe kell nyúlni. 2003-as statisztikák szerint, az átlag töréskár értéke 400 000,- forint volt. Ez a szám azóta valószínűleg jelentősen növekedett! Ha csak vállrándítva nem tud ekkora összeget kifizetni, vagy egy ellopott autót pótolni, ne kockáztasson!

A CASCO-k esetében sem feltétlenül érdemes elfogadni gondolkodás nélkül azt, amit a kereskedésben kínálnak. Elképzelhető, hogy a finanszírozáshoz valami különleges kedvezménnyel ajánlják a biztosítást. Lehet, hogy jól jár ezzel, de az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy a kedvezményt olyan magas alapdíjból adják, hogy egy másik, nem kedvezményes CASCO-val jobban járna. Akár havi 10-20.000 forintos különbségek is lehetnek a díjakban!

A díjak összevetésében kiváló segítséget nyújtanak a közismert online alkuszok.

Az összehasonlításában ne csak az ár legyen a szempont! Olvassa végig a feltételeket is! Nézze meg, hogy milyen kizárásokat, mentesüléseket sorol föl a módozat leírása! (A nagyobb online alkusz oldalakon ezek is összevethetők.)

Végezetül két szó a kötelező biztosításról: akár csak a CASCO esetében, egy adott kötelezőt is valószínűleg azért ajánl a kereskedés, mert abból kapja a legmagasabb jutalékot. Persze, ezt nem sajnáljuk tőlük, de ha van jobb biztosítás, akár CASCO-ban, akár kötelezőben, akkor azt kösse meg!

További információ a témában:  http://www.autostitkok.hu



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés