Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Made in China?

Kínai kézbe került a Volvo
A Geely nevű ázsai holding veszi át a Fordtól a Volvót, amely svéd márka marad, és folytatja fejlesztéseit. Az autókat továbbra is Európában szerelik össze.

Megtörtént, amire már minden iparági szakértő hónapok óta számított: a kínai Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd. és a Ford Motor Company aláírta a Volvo Car Corporation tulajdonjogát érintő részvényvásárlási szerződést. A megállapodásban rögzítették többek között, hogy a Volvo svéd márka marad, és folytatja üzleti- és terméktervei eddigi fejlesztését. A tranzakció ugyanakkor még nem zárult le, még a versenyhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk az ügyletet. A folyamat lezárásáig, azaz várhatóan 2010 harmadik negyedévéig a Volvo a Ford Motor Company tulajdona.

A megállapodás lényeges pontja, hogy a Volvo termékkínálata megmarad, és a termelés a meglévő európai létesítményekben folyik tovább. De a Geely is készül az esetleges kínai összeszerelés beindítására, egyelőre vizsgálja a hazai (és egyéb fejlődő piacok kínálta) lehetőségeket. A Volvo nem olvad bele az anyacégbe, független vállalat marad a kínai holdingon belül saját vezetőséggel a svédországi Göteborgban.

Továbbra is a prémiumszegmensre koncentrálnak, és célul tűzték ki, hogy növeljék részesedésüket és eladásaikat a kínai piacon, ahol már most is jelentős tényezőnek számítanak: 2009-ben az ötödik, 2010 márciusában pedig már a Volvo harmadik legnagyobb piacának bizonyult az ázsiai ország.

Szakértők szerint Kínában a prémiumautók eladása 2010-2015 között 72%-kal növekedhet, így a Volvónak is jó esélyei vannak. A Geely belépésével nem szűnik meg a Forddal közösen fejlesztett modellek gyártása, a jelenlegi partnerkapcsolatok, illetve a Volvo beszállítókkal kötött szerződései és közös platformok használatáról szóló megállapodásai tovább élnek. Az ígéretek szerint a Geely nem kezd sem átszervezésbe, sem leépítésbe új vállalatánál.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés