Connect with us

technokrata

A zöldárral szemben

20100325081319.jpg

Garázs

A zöldárral szemben

A környezetkímélő autók korában bátor lépés, hogy a franciák ilyen nagy motort fejlesztettek.

Hogy fogyaszt? Zöld? Biztonságos? Az elődhöz képest javult

Pro

A lóerők száma nem növekedett számottevően a 2.7-eshez képest, a fogyasztás viszont érezhetően barátságosabb: a növelt hengerűrtartalom ellenére is 7,4 liter a gyári átlagérték. Ezt ugyan nem sikerült reprodukálnunk, de városban sem mértünk lényegesen több mint 10 litert, míg a másik véglet valahol 7 liter alatt volt. Egy üresen is 1.8 tonnás, 240 lóerős kocsitól ez teljesen elfogadható.

Zöldnek annyiban zöld a PSA-konszern új, az EURO5-ös emissziós normáknak is megfelelő csúcsdízele, hogy a kisebb fogyasztás kisebb károsanyag-kibocsátást is jelent. A technológiai háttér legerősebb pontja a fékezési energia-visszanyerő rendszer.

Biztonságosnak már az előző C5 is biztonságos volt, az aktuális modell pedig légzsákerdővel, guminyomás-ellenőrzéssel, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel, no meg természetesen menetstabilizálóval, fékerő-elosztóval, sebességhatárolóval is fel van vértezve. Az Euro NCAP töréstesztjén kiválóan, ötcsillagosra vizsgázott, csak a gyalogosoknak kell tőle óvakodniuk.

Kontra

A gyári fogyasztási adatok ezúttal is az utópia kategóriájába sorolhatók.

Az Automobil pontszáma: 8/10

Mennyibe kerül? Sokba, de ez is relatív

Pro

A teljes – szép hosszú – nevén Citroën C5 Tourer 3.0 V6 HDi 24V 240 LE FAP 6 Aut. Exclusive személygépjármű ára 11 820 000 Ft, a márkánál szokásos kedvezménnyel most 10 820 000 forintba kerül. A kombi felára a négyajtóshoz képest 310 ezer Ft, ezt a motort csakis automatával kérhetjük a boltban. Az érdekes az, hogy az Audi-BMW-Mercedes szentháromságon túl más nem ad ekkora dízelt (hozzá meg ilyen felszereltséget ennyiért).

Kontra

Tizenegymillió forint elég komoly összeg. Az autó várható értékvesztése az átlagosnál nagyobb.

Az Automobil pontszáma: 6/10

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek