Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alonso győzött Bahreinben

Garázs

Alonso győzött Bahreinben

Kettős Ferrari-sikert hozott a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, a nem túl eseménydús versenyen Alonso győzött Massa, illetve a mclarenes Hamilton előtt.

Első ferraris versenyét győzelemmel zárta a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a spanyol hibátlanul vezetett. A harmadik rajtkockából indult, a pálya tisztábbik oldalán hamar sikerült megelőznie csapattársát, Massát, majd kihasználta a pole-ból startoló, sokáig magabiztosan vezető Vettel Red Bulljának műszaki problémáját. Alonso nyilatkozatában is eminens volt, bemutatkozó nyerését Montezemolo elnöknek és a csapatnak, a szerelőknek ajánlva. Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a lágyabb gumikon futva nem igen tudta tartani Vettel tempóját.

Massa is érthető elégedettséggel fogadta második helyét kiemelve, hogy ilyen jól még sosem kezdett egy évadot. A tavalyi, hungaroringi balesete óta először versenyző brazilnak egyébként a verseny kétharmadában gondjai voltak, túlmelegedett a motorja.

Dobogóra állhatott, s így szintén fülig ért a szája a 2008-as világbajnok Lewis Hamiltonnak. A McLaren (egyik) britje csak azon kesergett egy kicsit, hogy saját hibájából Rosberg mögött töltötte az első etapot, megelőzni nem bírta, csak boxutcai segítséggel.

Schumi jól szórakozott

Nyerhetett volna, s a szombati pole-ját követően jó darabig kitűnően is ment Vettel, a futam kétharmadánál azonban lelassult az autója, s végül csupán a negyedik helyen ért célba a Red Bull. Vettel vérprofihoz illő hozzáállással a csak összeszedett 12 pont fontosságát méltatta, és hát annak is örülhetett, hogy a betegeskedő kipufogóval egyáltalán meglátta a kockás zászlót.

Ötödik-hatodik lett a Mercedes, s ahogy az edzéseken, a belharcot most sem a hétszeres világbajnok, visszatérő Schumacher, hanem Rosberg nyerte. Utóbbi nyert egy pozíciót az elején, elvesztette a boxban, Vettelt már nem bírta elkapni, elégedett, s előrelépést vár. Mindenki Schumija elmondása szerint jól szórakozott, bár szokásos mosolya mögött nyilván az van, hogy irdatlan tempóban muszáj fejleszteni, ha győzni akarnak. Márpedig ő ahhoz van szokva.

A címvédő Button hetedik lett első mclarenes versenyén, nagyon nem szomorkodott. A nyolcadik Webber végig mások fenekében autózott, javulást vár. Liuzzi és a Force India persze boldogan vette a kilencedik helyet, szerintük ez volt a legtöbb, amit elérhettek. Nem így vélekedett a tizedik pozícióban még éppen pontot szerző Barrichello, aki előbbre várta magát és a Williamset.

Olajfüstös randevú

Vettelen túl a hétvége vesztesei Kubica és Sutil, akik a rajt után Webber olajfüstjében randevúzva visszacsúsztak, s végül csak a pontzóna közelébe tudtak érkezni a 11-12. pozícióban. Mindenesetre a Renault és a Force India is bizonyította, hogy versenyképesek, hogy a középmezőny elejében a helyük. Tizenharmadikként célba ért, s ezt örömmel nyugtázta Alguersuari (Toro Rosso), csapattársa, Buemi 16. lett, s nyilván csalódott.

Az újoncok közül egyedül Hülkenberg (Williams) ment végig. A debütáló csapatokból csak a Lotusnak jutott teljes versenyszimuláció – Kovalainennek kevesebb, Trullinak több problémája is volt.

A 49 körös Bahreini Nagydíjon tizenheten értek célba. Kiesett a teljes Virgin és a HRT (eleve csoda, hogy el bírtak indulni), valamint kisebb meglepetésre a Sauber is – De la Rosát és Kobajasit is hidraulikai hibák (kormányszervó, váltó) hátráltatták. Petrov (Renault) versenyének egy kerékvető, s a kitört futómű vetett véget.

Tapogatózás, taktika, gumispór, unalom

A szörnyen várt 2010-es szezonnyitó mindent hozott, csak izgalmakat nem. A csapatok óvatos hozzáállása abból a szempontból természetesen elfogadható, hogy adatokat kellett gyűjteni, a lehető legtöbb versenykilométert megtenni, optimális esetben célba érni, pontokat szorgoskodni. Telitankos, nehéz autó vs. lágy, illetve keményebb gumikeverék, versenytempó, fogyasztás – hogy csak pár ismeretlent és tanulandót említsünk.

Ezzel együtt, pontosabban éppen ezért alig akadt némi akció a pályán, előzni kvázi lehetetlen volt. Laikusoknak, Schumi-hívőknek vagy roncsderbi-pártiaknak a verseny maga volt a tökéletes unalom, illetve csalódás. Folytatás két hét múlva Melbourne-ben.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

1.    Alonso (Ferrari) 1:39:20.396 ó
2.    Massa (Ferrari) + 16.099 mp
3.    Hamilton (McLaren) + 23.182
4.    Vettel (Red Bull) + 38.713
5.    Rosberg (Mercedes) + 40.263
6.    Schumacher (Mercedes) + 44.180
7.    Button (McLaren) + 45.260
8.    Webber (Red Bull) + 46.308
9.    Liuzzi (Force India) + 53.089
10.    Barrichello (Williams) + 1:02.400 p
11.    Kubica (Renault) + 1:09.093
12.    Sutil (Force India) + 1:22.958
13.    Alguersuari (Toro Rosso) + 1:32.656
14.    Hülkenberg (Williams) + 1 kör
15.    Kovalainen (Lotus) + 2
16.    Buemi (Toro Rosso) + 3
17.    Trulli (Lotus) + 3

Nem ért célba:

De la Rosa (Sauber) 28 kör
Senna (Hispania) 17
Glock (Virgin) 16
Petrov (Renault) 13
Kobajasi (Sauber) 11
Di Grassi (Virgin) 2
Chandhok (Hispania) 2

Leggyorsabb kör:

Alonso, 1:58.287 (45. kör)

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés