Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Takarékbetét

Dugóban nem fogyaszt üzemanyagot a nemrég friss generációjával debütált Audi A8 első négyhengeres példánya. Ehhez villanymotor segíti.

Összességében 245 lóerőt és 480 Nm forgatónyomatékot tud mozgósítani az egyelőre tanulmánynak mondott, de nagyon is szériagyártás-közelinek tűnő A8 hybrid. A menetteljesítmények így egy V6-os benzines vagy turbódízelmotoréhoz hasonlatosak. A 100 km/órára gyorsulás 7,6 másodperc alatt történhet, a végsebesség 235 km/óra, míg a bő 1,8 tonnás, alumínium karosszériás, de mégiscsak több, mint 5 méteres luxus-limuzin vegyes fogyasztási értéke kategóriarekorder, mindössze 6,2 liter/100 km, CO2-emissziója 144 g/km. Ezt bármely belső égésű motor megirigyelhetné. Utóbbi itt, az A8 történelmében először egy soros négyhengeres, ami a kisebb modellekből már jól ismert 2,0 literes, közvetlen befecskendezéses, változó szelepvezérlésű és turbós, 211 lóerős, 350 Nm nyomatékát 1500-4200/perc tartományban hozó TSI. Ehhez egy 45 lóerős, 211 Nm nyomatékát már indulástól kínáló villanymotor csatlakozik. A sebességváltó a többi friss A8-aséhoz hasonlóan 8 fokozatú, kézzel is kapcsolható automata.

A hajtás mindenképp az első (a tanulmányon 21 colos, széles és alacsony oldalfalú, 265/35-ös abroncsokat hordó) kerekeké. Feltöltött akkumulátorokkal, legfeljebb 65 km/órás tempóval, akár több, mint 2 kilométeren keresztül csupán elektromosan, benzinmotorja nélkül mozoghat az A8 hybrid. Felette észrevétlenül kapcsolódik be a TSI, a gázpedálról lelépve ugyanígy le is áll, a fékezési energiát a villanymotor hasznosítja és továbbítja a csomagtérbe telepített lítium-ion akkumulátorokba. Utóbbiak 110 liternyi helyet foglalnak, de a poggyászoknak így is kereken 400 l marad.

Noha extrán takarékos, a fényűzést az A8 hybrid sem nélkülözi, bőrülései elektromos mozgatásúak és a legfejlettebb vezetést-támogató elektronikák sem maradtak el. A kétzónás klímarendszer teljesen elektromos, ahogyan a kormányszervó is árammal hajtott. A lámpák természetesen alacsony fogyasztású LED technológiásak, a küszöbök „A8 hybrid” feliratait szintén diódás fény világítja meg. A „négyhengeres” A8 tanulmány így nem csupán takarékos, látványos is!



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés