Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

El a kezekkel!

Nokia BH-904 headset
Bő tíz éve státusszimbólum volt, napjainkban már csak nélkülözhetetlen hétköznapi használati eszköz a mobiltelefon – bizony, még az autóban is! A vezetés közben kézben tartott készülék azonban meglehetősen veszélyes, ezért már nálunk is büntetendő mutatvány.

Telefonálhatunk szabályosan is…

Az autó veszélyes üzem. Ezt tudjuk jól, mint ahogy azt is, hogy a tények makacs dolgok: a mobiltelefon-használattal foglalkozó tanulmányok szerint komoly kockázatnövelő tényező a vezetés közben marokra fogott mobil. Hogy miért? Mert elvonja a figyelmet a vezetéstől és akár 20-30 százalékkal hosszabb reakcióidőt eredményez! (Nem árt tudni, hogy a KRESZ 3. § (2) bekezdése szerint „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, s a tilalmat megszegő autósok szabálysértését az utoljára 2008-ban szigorított közúti közlekedési előéleti pontrendszer 3 ponttal bünteti!!!)
A szabályok betartására több lehetőség is kínálkozik, most egy Bluetooth-headsetet, és egy kihangosítót próbáltunk ki.

Kicsikém!

A Nokia BH-904 a pehelysúlyú headsetek közé tartozik a maga 18 grammjával, így hosszabb használat után sem zavaró a használata. A kényelmes viseléshez a nem éppen konvencionális – villa alakú, gumírozott – rögzítő rendszer is hozzájárul: igaz, eleinte szokatlan a felhelyezés, de két-három nap után már szinte magától megy a procedúra, s tény, hogy a különleges pántok biztosan tartják a kis „fülest”. A készülék kezelése nincs túlbonyolítva: egyik élén a gumisapka alá rejtett töltőcsatlakozó, a némítás, s a híváskezelés nyomógombja, a másikon a hangerő-szabályozó billenő kapcsolója található, a süllyesztett ki/bekapcsoló gomb a headset belső oldalán lapul. A hívógombbal igazából nincs sok tennivaló, hiszen – amennyiben a párosított telefon képes rá, és van elmentett hangminta – természetesen hanghívások is kezdeményezhetők a headsetről. A „headset”, és „hands free” profilok támogatása is kipipálható, így kevés kivételtől eltekintve a BH-904 segítségével valóban lehetséges a kézhasználat nélküli telefonálás.

A vonzó megjelenés, a jól eltalált, kényelmes forma, a meggyőző szolgáltatáskínálat azonban mit sem ér, ha nem kielégítő a végeredmény: az utóbbi időkben jó néhány tökéletesnek tűnő headset vérzett el nálam a mindennapos használat során. Éppen ezért meglehetősen szkeptikusan fogadtam a finnek üdvöskéjét – ám a digitális jelfeldolgozással (DSP), zaj-és visszhangszűrő elektronikával felvértezett, technós Nokia nem igazán adott alkalmat a kötözködésre. A készülékházból kiemelkedő, éppen a fülkagylóba illeszkedő hangszórócska rendben tette a dolgát, s a spéci (szükség esetén – zajos környezetben – a készülékházból 30 mm-re előrecsúsztatható) mikrofonnak köszönhetően partnerem is mindig értette az általam elmondottakat. A 8 órás beszélgetési, illetve 160 órás készenléti idő szintén dicséretes. A minőséget azonban nem adják olcsón: a BH-904 ára 20 000 Ft – bizony, „házon belül” is találhatunk headsetet, negyedennyiért, igaz, szerényebb hangminőséggel.

Szóljon hangosan!

   
Egy készülék, sok tartozék – röviden így jellemezhető a Nokia legújabb Bluetooth-kihangosítójának gyári csomagja. A szokásos, DC-4 „nevű” autóstöltőn kívül (egy töltéssel 180 óra készenléti, és 30 óra beszélgetési időre képes a készülék) a praktikus, biztonságos rögzítést segítő eszközök szerepelnek a leltárban. A rugós csíptetővel kombinált tépőzáras pánttal a napellenzőre lehet applikálni a HF-510-est, nem rossz a felragasztható műszerfali adapter sem, legjobban mégis a szélvédőre rögzíthető, hihetetlen stabil, tapadókorongos konzol tetszett.
Látszik, hogy a finnek itt is a funkcionalitásra gyúrtak: a HF-510 egyszerű, mint a faék – és szerintem ez így is van rendjén egy autós kiegészítő esetében! A ki/be kapcsológomb a készülékház tetején, töltőcsatlakozó  átellenben, a multi funkciós kapcsoló (hívásfogadás/elutasítás) az energiatakarékos OLED kijelző alatt. Nagy poén a készülék kerületén lévő, sötétszürke gyűrű – ennek elforgatásával lehet a hangerőt szabályozni, illetve a menürendszerben lépkedni. (Telefonunkról max. 600 kontaktot átmásolhatunk a kihangosító memóriájába, s onnan az említett gyűrű tekergetésével lehet kikeresni a kívánt nevet, telefonszámot.)

Egy kihangosítónál persze, egy a lényeg: alkalmas-e feladatának ellátására? Eddigi tapasztalataim meglehetősen lehangolóak voltak, nemigen találkoztam „emészthető” hangminőségű készülékkel. A pofás Nokiától sem vártam csodát – aztán borult a papírforma! Az nem lepett meg, hogy a kijelző felett terpeszkedő hangszórója tiszta, normális beszédhangot produkált (erre – márkanévtől függetlenül – a dicstelenül leszerepelt vetélytársak többsége is képes volt), az már annál inkább, hogy az én hangomat is értették a túl végen.

A fentiek tükrében igen méltányos méltányos a 22 000 Ft-os vételár. 

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés