Connect with us

Tippek 4. – A millió forintos kérdés: használtat vagy újat?

20100226102354.jpg

Garázs

Tippek 4. – A millió forintos kérdés: használtat vagy újat?

A legrosszabb befektetés az újautó-vásárlás. Mégis sokan azért nem mernek használt autót venni, mert attól félnek, hogy, hogy átverik őket, hogy valami leharcolt vacakot vesznek. Mi a megoldás?

A millió forintos kérdés: használtat vagy újat?

A legrosszabb befektetés az újautó-vásárlás. Mégis sokan azért nem mernek használt autót venni, mert attól félnek, hogy, hogy átverik őket, hogy valami leharcolt vacakot vesznek. Pedig, ha tudnák, hogy még egy esetleges átveréssel együtt is jobban járhatnak! Nem is beszélve arról, hogy felkészültséggel, szakértő segítséggel a használtautó vásárlás rizikója majdnem nullára csökkenthető.

Használtat vagy újat? Mit kell tudni a bölcs döntéshez?

Elsőként nézzük meg közelebbről ezt a rossz vásártól való félelmet! Először is, kellő felkészültséggel, illetve profi segítséggel a használtautó-vásárlás rizikója szinte nullára csökkenthető.

Másodszor, használtautó-vásárlásnál jelentősen kisebb a komoly veszteség esélye, mint újautó-vásárlásnál! Gondolom, eddig ez a legmeglepőbb állításunk, pedig nem kell ehhez olyan autót venni, amit leejtett a daru, de kijavították, és hibátlanként adtak el! Az újautó-vásárláson ugyanis (a kis szériában gyártott, befektetésnek vásárolt autók kivételével Törölhető) mindig veszít!

Hogy mennyit? A legtöbb esetben, 3 év alatt az autó árának felét. Agyonakciózott modell esetén még többet! Tehát, ha vett egy új autót 4 millióért, örülhet, ha 3 év múlva el tudja adni 2 millióért. Ha hitelre vette, akkor a veszteség még több, hiszen még a kamatot is fizette közben…

Különben is, az újautó-érzés a gyakorlatban nem azon múlik az hogy az autó mennyi idős, hanem azon, hogy mennyire jól tartják karban, milyen színvonalon szervizelik. Megfelelő felkészültséggel, vagy szakértői segítséggel könnyen találhat olyan használt autót, amiben meglehet az újautó-érzet akár 3, 4 vagy akár több évesen!

Esetleg attól fél, hogy a használt autóra a vásárlás után százezreket kell költenie, mert elhallgatott hibája van? Az ilyen százezres váratlan javítási költséghez szinte vakon kell vásárolni, ez pedig az autostitkok.hu segítségével szinte teljesen elkerülhető. Ezzel szemben, ahogy egy új autóval kigurul a szalonból, máris elköltött (a 4 milliós értéknél maradva) típustól függően 4-600 000 forintot! Ennyit veszít ugyanis az autó az értékéből, amint az első tulajdonos neve bekerült a forgalmiba. Hoppá! Ennyiért akár egy széthajtott automata váltó is javíttatható. Az, hogy ennyit kelljen a használt autóra a vásárlást követő években költsön, csak azért mert használt, nem valószínű.

Ha ugyanolyan autóból 3 éves használtat vesz, mondjuk 2 millióért, akkor a legbrutálisabb értékvesztést, az első 3 év veszteségét már kifizette más. Innen kezdve az éves értékvesztés ritkán több mint évi 10-12 %. Tehát, a magasabb értékvesztéssel számolva is, 3 év alatt az értékvesztés összesen 637 056,- forint, ami havonta mindössze 17 696,- forint, ami havi 37 859,- forinttal kevesebb, mint az új autó 3 év alatti értékvesztése. Tehát, végső soron, havi plusz 37 859,- forinttal kerül többe az új autó. Ha ennyit megér Önnek, akkor persze nem akarjuk lebeszélni róla, de nagyon kevesen számítják bele az autózás költségeibe az értékvesztést, pedig ez is oda tartozik!

Ha még azt is hozzáveszem, hogy a használtat mondjuk meg tudta volna venni készpénzért, az újra pedig hitelt kell felvegyen, havi 40 – 60 ezres törlesztőrészlettel, akkor pedig máris havi 80 – 100ezret fizet azért hogy új autót vett! És mindeközben azt, hogy az autó új, mindössze néhány hétig – hónapig élvezte! Kiszámolta ezt valaha? Legközelebb érdemes!

Persze, újat is megéri venni! Egyrészt azért, hogy a használtat vásárlóknak jusson autó a használt piacon 🙂 másrészt akkor, ha hosszú távra, minimum 8-10 évre veszi az autót. Ha nagyon körültekintően választ, akkor talán még ez esetben is jobban megéri egy kétéves használt.

A használt autót keresők szerencséjére mindig lesznek olyanok, akiknek semmi sem drága, és rövid időközönként cserélnek újra autót. Semmi gond, köszönjük meg nekik! Csak ne panaszkodnának sokan közülük egyfolytában, hogy nincs pénzük, miközben lapáttal szórják a pénzt a kereskedőknek és a bankoknak…

A fenti pusztán pénzügyi érveken kívül, mindkét oldalon föl lehet sorolni komoly szempontokat pro és kontra.

Csak néhány ezek közül:

  • Használt autót véve a keretbe beleférhet jobban felszerelt, jobban motorizált modell, mint új autó esetén.
  • Ugyanakkor, egy adott, Ön által keresett felszereltség lehet, hogy csak nagyon hosszú keresgélés után lelhető föl a használt-piacon.
  • Szakértői segítség nélkül használtat véve könnyebb mellényúlni, mint új autó esetén.
  • Az új autó mindig garanciális, használt esetén, ha túl van már a gyári garanciális időszakon, a kiterjesztett garancia (ha van egyáltalán) utánajárást igényel.
  • Presztízs-szempontok. Lehet, hogy Ön úgy gondolja, hogy azokban az üzleti körökben, ahol mozog nem engedhető meg, hogy használtat vegyen? Lehet, hogy így van, (bár szerintem csak kevesen akkora lúzerek, hogy ez alapján ítéljék meg a másikat), de van erre egy pofonegyszerű megoldás: egyedi rendszámot kell használni. Arról senki sem mondja meg, mikori az autó, így simán vehet fiatal használtat.

További infó a témában az eBookban:  www.autostitkok.huSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom