Connect with us

Manna két keréken

20100218094040.jpg

Garázs

Manna két keréken

Leleményes mérnöki csodának, vagy akár mesterműnek is nevezhetjük azt a futurisztikus külsejű acélparipát, melynek megalkotása mögött a BMW 70 éves motorgyártási tapasztalata és a téma sajátos megközelítése áll.

Tavaly novemberben mutatták be a milánói EICMA-n a BMW új kétkerekű tanulmányát. Mivelhogy sorozatgyártást nem terveznek, feltételezhető, hogy a bajorok egyrészt erőfitogtatási céllal terveztek koncepciómotort, másrészt pedig a fejlesztéseik és innovációik megtestesítőjeként szánták a világ elé tárni. A tervezők a funkcionalitást, a minőséget és az izgalmas megjelenést tartották szem előtt a modell megalkotásakor. Lágy vonalai, a motortérbe organikusan beépített erőforrása és a különlegesen elhelyezett kipufogócsövek egyszerre biztosítanak kifinomult, ám dinamikus megjelenést a Concept 6 számára. A látvány előtérbe helyezi a technikai fejlettség és a funkcionalitás egységének megjelenítését, miközben a motor számos aerodinamikai elemet is örökölt a közelmúltban bemutatott S 1000 RR superbike-tól.

Az autógyártásban megszerzett – hathengeres motorok gyártása révén elért – élvonalbeli pozíciójukat kívánták megerősíteni vagy kiterjeszteni a motoros szegmensben egyedülállónak minősülő, új hathengeres erőforrás beépítésével. Az 1600 cm3-es aggregát egyenletes teljesítmény-leadással, teljesen szabályozott katalizátorral és E-Gas technológiával valódi High-Tech csemege. Az 55 fokban elhelyezett kompakt és könnyű blokk helyszükséglete nem sokkal több mint a négyhengereseké, köszönhetően a túramotorokra jellemző hosszúlöketű kialakításnak. Ezáltal a súlypont alacsonyra került és kimagasló menetdinamikai tulajdonságokkal kápráztatja el a nyeregben ülőket. Leghatásosabb ismérve a motornak a turbina jellegű hanghatás.

A koncepció egyes elemeit a K-sorozatban, valamint a csúcsmodellnek számító GT-ben láthatjuk majd.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom