Connect with us

technokrata

A svéd villamos

Garázs

A svéd villamos

Tökéletesen úgy néz ki, mint egy hagyományos Volvo C30-as, a különbség mindössze csak annyi, hogy ezt a modellt kizárólag villanymotorok hajtják, amelyek segítségével feltöltésenként 150 km-t képes megtenni.

A 2012-ben piacra kerülő új, konnektorról tölthető hibridautó mellett a Volvo Cars jelenleg egy teljesen elektromos hajtású, BEV (Battery Electric Vehicle, azaz akkumulátorról hajtott villanyautó) jármű megvalósíthatóságát vizsgálja. A már 2009-ben megépített C30 BEV prototípusait a Volvo egyelőre házon belül teszteli, de 2010 folyamán kis szériában le is gyártják az autókat, majd két éven át tesztelik mindennapi körülmények között, hogy tapasztalatot gyűjtsenek.
A gyári mérnökök a kocsi teljesítményének és a biztonságának megtartása mellett azon fáradoztak, hogy elektromos hajtásrendszer jól illeszkedjen az autó egyéb elemeihez.

A Volvo új villanyautójában az energiát lítium-ion akkumulátor biztosítja, amely hagyományos konnektorról tölthető. A teljesen lemerült akkumulátor az otthoni villamos hálózatról (230V, 16A) körülbelül 8 óra alatt tölthető fel.

A 82 kW teljesítményű, azaz 111 lóerős elektromotor a C30 orrába került, míg az összesen 280 kg tömegű lítium-ion akkumulátorcsoport a korábbi hajtáslánc és az üzemanyagtank egy részét foglalja el. A Volvo az akkumulátor ideális elhelyezéséről azt gondolja, hogy annak a legideálisabb elhelyezése akkor valósul meg ha az a kardánalagútba vagy az üzemanyagtartály helyére kerül. Ezek a területek ugyanis a leggyakoribb baleseti helyzetekben az autó optimalizált gyűrődési zónáján belül vannak.
A C30 BEV maximális sebességét 130 km/órára korlátozták és az autó kevesebb mint 11 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Áttételei és sebességfokozatai nincsenek, a váltókar helyére irányváltó került.

A Volvo C30 a svédek első modellje, amelyet kipróbáltak villamos hajtással és amelynek bevezetésével azt szeretné a Volvo, hogy ha sorozatgyártásra éretté válik, akkor azt is az egyik legbiztonságosabb járműként ismerjék, így erre külön figyelmet fordítanak a tervezés során.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin