Connect with us

Hirdetés

technokrata

A svéd villamos

Garázs

A svéd villamos

Tökéletesen úgy néz ki, mint egy hagyományos Volvo C30-as, a különbség mindössze csak annyi, hogy ezt a modellt kizárólag villanymotorok hajtják, amelyek segítségével feltöltésenként 150 km-t képes megtenni.

A 2012-ben piacra kerülő új, konnektorról tölthető hibridautó mellett a Volvo Cars jelenleg egy teljesen elektromos hajtású, BEV (Battery Electric Vehicle, azaz akkumulátorról hajtott villanyautó) jármű megvalósíthatóságát vizsgálja. A már 2009-ben megépített C30 BEV prototípusait a Volvo egyelőre házon belül teszteli, de 2010 folyamán kis szériában le is gyártják az autókat, majd két éven át tesztelik mindennapi körülmények között, hogy tapasztalatot gyűjtsenek.
A gyári mérnökök a kocsi teljesítményének és a biztonságának megtartása mellett azon fáradoztak, hogy elektromos hajtásrendszer jól illeszkedjen az autó egyéb elemeihez.

A Volvo új villanyautójában az energiát lítium-ion akkumulátor biztosítja, amely hagyományos konnektorról tölthető. A teljesen lemerült akkumulátor az otthoni villamos hálózatról (230V, 16A) körülbelül 8 óra alatt tölthető fel.

A 82 kW teljesítményű, azaz 111 lóerős elektromotor a C30 orrába került, míg az összesen 280 kg tömegű lítium-ion akkumulátorcsoport a korábbi hajtáslánc és az üzemanyagtank egy részét foglalja el. A Volvo az akkumulátor ideális elhelyezéséről azt gondolja, hogy annak a legideálisabb elhelyezése akkor valósul meg ha az a kardánalagútba vagy az üzemanyagtartály helyére kerül. Ezek a területek ugyanis a leggyakoribb baleseti helyzetekben az autó optimalizált gyűrődési zónáján belül vannak.
A C30 BEV maximális sebességét 130 km/órára korlátozták és az autó kevesebb mint 11 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Áttételei és sebességfokozatai nincsenek, a váltókar helyére irányváltó került.

A Volvo C30 a svédek első modellje, amelyet kipróbáltak villamos hajtással és amelynek bevezetésével azt szeretné a Volvo, hogy ha sorozatgyártásra éretté válik, akkor azt is az egyik legbiztonságosabb járműként ismerjék, így erre külön figyelmet fordítanak a tervezés során.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés