Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyetemisták alakíthatják okosvárossá Zalaegerszeget

FrissInfo

Egyetemisták alakíthatják okosvárossá Zalaegerszeget

Egyetemisták alakíthatják okosvárossá Zalaegerszeget

Megtervezik, amit használni akarnak: a munkahelyi ingázás, utasforgalom jelzés és követés, az okos irodaházak, a közüzemi adatok és a közösségépítés valamint az okos irodaházak témakörében jutottak be nyertes csapatok a Mathias Corvinus Collegium és T-Systems Smart City Challenge elnevezésű, egyetemistáknak szóló ötletversenyének döntőjébe.

A kihívásra több mint 80 egyetemista regisztrált, közülük öt csapat jutott tovább a hétvégi döntőbe, ahol Zalaegerszeg városára szabott smart city megoldásokat kellett kidolgozniuk és szakértők segítségével tökéletesíteniük.

Shared economy, smart tömegközlekedés és okos irodaházak témakörében vártak idén megoldásokat a MCC – T-Systems Smart City Challenge szervezői egyetemista csapatoktól. A témaválasztás nem véletlen, hiszen világszinten egyre nagyobb figyelmet és pénzt fordítanak az okosvárosfejlesztési-programokra. Magyarországon a T-Systems nemcsak innovációs partnerként, hanem mint inkubátorkörnyezet is a támogatja az új megoldásokat.

Az öt döntőbe jutott csapat a jelenleg itthon is zajló fejlesztéseken túl további kreatív ötleteket hozott olyan témakörökben, mint például a napi munkahelyi ingázás problémájának megoldása, az utasforgalmat jelző szoftverfejlesztés, a közüzemi adatok figyelésére és közösségépítésre egyaránt használható közös platform, valamint az okos irodaházakkal és szemléletformálással kapcsolatos egyedi megoldásokkal. A döntőben ezeket az elgondolásokat kellett egy konkrét város, Zalaegerszeg fejlesztési céljaihoz igazítaniuk.

Firbás György, Zalaegerszeg logisztikai szakértője a szombati döntőn ismertette a városban jelenleg élő kihívásokkal a csapatokat. A város egyedülálló lehetőségének nevezte, hogy lépést tartson az olyan folyamatban lévő állami fejlesztésekkel, mint például a ZalaZone, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, vagy a kiépülő M76-os gyorsforgalmi okosút. A versenyzők által megismert okosmegoldások, az ötleteikből a szakértőkkel közösen továbbfejlesztett tervek egészen biztosan beépülnek a következő időszak városfejlesztési folyamataiba – tette hozzá a szakértő.

A versenyre jelentkezőket a megoldások véglegesítése során szakértői team mentorálta, melynek tagja a T-Systems képviseletében Topa Gábor és Manner Viktor okosváros szakértők, a Design Terminál vezetője Böszörményi-Nagy Gergely, Véglesi Gergely a HB Reavis Agora design koordinátora továbbá Fazekas Gergely a HÉTFA Kutatóintézet város- és területfejlesztési tanácsadója .

A zsűri elnökeként Bali Zoltán, Zalaegerszeg önkormányzati képviselője gyakorlati szempontból értékelte a mintegy 1,5 milliárd forintos teoretikus fejlesztési költségkeretre felfűzött ötleteket. Elmondása szerint a város jövője a fejlesztéseken túl a tudásban rejlik, így kivételesen értékesnek ítélte a városi tudásközpont létrehozását is magába foglaló pályázatot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Policy designers csapatának tervét. A fődíjat a zsűri döntésének értelmében a Budapesti Corvinus Egyetem You better recycle! csapata vihette el, második helyezett lett a Policy designers csapat, harmadikként pedig az Széchenyi István Egyetem Ötlet, maradhat? elnevezésű csapata végzett.

A második és harmadik helyezett csapatok értékes utazási utalványt vehetnek át, a háromfordulós verseny nyertesei pedig a T-Systems jóvoltából részt vehetnek az áprilisi Startup Safarin Budapesten, valamint a barcelonai Smart City World Congress kiállításon, ahol évről-évre világszerte a legújabb okosváros megoldásokat mutatják be az innovátorok. Zalaegerszeg város a második helyezett csapatnak 200 ezer forintos ajándékcsomagot ajánlott fel.

Valamennyi elődöntős csapat meghallgathatja a HB Reavis Talks rendezvénysorozatának előadásait, valamint megkapja Zalaegerszeg egyedi ajándékcsomagját. A dobogós csapatok továbbá meghívást kapnak a Telekom – T-Systems gyakornoki programjába, ahol akár a smart city csapat tagjaként dolgozva tovább tudják fejleszteni az egyetemen szerzett elméleti tudásukat.

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés