Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ügyfélkapu után megérkezett a “cégkapu”, regisztrálni kötelező!

FrissInfo

Az ügyfélkapu után megérkezett a “cégkapu”, regisztrálni kötelező!

Az ügyfélkapu után megérkezett a “cégkapu”, regisztrálni kötelező!

Holnaptól, nyár végéig kell letudni a procedúrát!

Jövőre indul a cégkapu, a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott testvére. A cégek számára kötelező a regisztráció, amire ráadásul már a nyáron sort kell keríteni; július 1. és augusztus 30. között van erre mód. Azt viszont még nem tudni, hogy ehhez pontosan hova kell kattintani – a vallalkozokforuma.hu összesítése következik.

 

Lassan a magyarországi cégek is búcsút mondhatnak a személyes vagy papíralapú közigazgatási ügyintézésnek: 2018. január 1-jén indul ugyanis a cégkapu, amely gyakorlatilag a már jól ismert Ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló „testvére”. Ettől a naptól kezdve a hivatalok a cégkapun keresztül kommunikálhatnak a vállalkozásokkal, küldhetnek nekik hivatalos iratokat ugyanolyan jogi hatással, mintha leveleztek volna – ezt még májusban mondta el a köztévében a Digitális Jólét Program e-közigazgatási szakértője. Hozzátette: a felületre való regisztrációra ugyanakkor már idén július 1-jétől mód van.

Fontos különbség az Ügyfélkapuhoz képest, hogy a cégkapura kötelező regisztrálni minden gazdálkodó szervezetnek (tehát a gazdasági társaságoknak, de például az egyéni vállalkozóknak és alapítványoknak is). Ráadásul nincs is erre sok idejük: augusztus 30-ig be kell jelenteniük az elektronikus kapcsolattatásra szolgáló elérhetőségeiket, vagyis email-címeiket és telefonszámaikat az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartásba – olvasható ki az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényből.

Egyelőre a mulasztás következményei nem világosak, és az sem, hogy az elérhetőségek megadására pontosan miként van mód. A Rendelkezési Nyilvántartás (RNY) online felülete magánszemélyként – Ügyfélkapu-azonosítóval és jelszóval való belépést követően – már használható, azonban még nem él a céges elérhetőségek bejelentésére szolgáló funkció. Akinek nincs Ügyfélkapuja, az előreláthatólag egy Okmányirodába vagy Kormányablakba is besétálhat, az RNY-ben tárolt többi rendelkezést legalábbis ügyintéző segítségével is meg lehet tenni.

„Mindenképpen pozitív fejlemény a cégkapu indulása, jelenleg ugyanis legfeljebb a cégvezetők személyes Ügyfélkapuin keresztül van lehetőség egy-egy vállalkozás hivatalos ügyeinek elektronikus intézésére, ami meglehetősen furcsa helyzet”

– ezt már Dr. Bacskó László ügyvéd, portálunk szakértője mondta a hír kapcsán. A Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője hozzátette:

„Az viszont kellemetlen, hogy bár a felületre kötelező regisztrálni a nyár végéig, nem található hivatalos útmutatás, illetve eddig nem volt hivatalos kommunikáció azzal kapcsolatban, hogy pontosan miként is teljesíthetik ezt a kötelezettséget a vállalkozások”.

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés