Connect with us

technokrata

Hanyatlás az e-könyv olvasók piacán

ebooks_2

FrissInfo

Hanyatlás az e-könyv olvasók piacán

Az e-könyv olvasók megjelenésekor a legtöbben úgy gondolták, hogy leáldozott a papíralapú könyveknek, a digitális technológia sokkal egyszerűbbé és szemet kímélőbbé teszi az olvasását. Az áttörő forradalom azonban – úgy tűnik – elmarad.

Az e-könyv olvasó használat megtorpanása

Néhány évvel ezelőtt, amikor megjelentek az e-könyvek még mindenki úgy gondolta, hogy ezzel a technikai fejlődéssel a papíralapú könyvek nem fogják tudni felvenni a versenyt, emiatt vége lesz a Gutenberg-galaxisnak. Ennek ellenére jelenleg úgy tűnik, hogy a papír-könyvek nem tűntek el, sőt több jelenik meg belőlük, mint valaha, és az e-könyvek nem hoztak átütő forradalmat e téren.

Az e-könyv olvasók előnye kétségkívül az, hogy sokkal olcsóbban lehet rájuk könyvet előállítani, mint azokat kinyomtatni, és sokkal jobb rajta könyvet olvasni – kényelmesebb és a szemet is kímélőbb – mint a számítógép monitorán. A kezdeti felfutás után most mégis mélyrepülést tapasztalhatunk e téren. Szakemberek szerint ennek az az oka, hogy időközben betörtek a piacra az okostelefonok, tabletek, ezek használatával egyszerűbb könyvet is olvasni, mint beszerezni és működtetni még egy eszközt (az e-könyv olvasót). Vagyis e-könyvként nem e-könyv olvasót használunk, hanem okostelefont és tabletet. Másik okként fontos megemlíteni azt a tényt is, hogy az olvasó emberek többsége még mindig jobban szeret papíralapon olvasni, mint különféle digitális eszközökkel, legyen az okostelefon vagy e-könyvolvasó. A kérdés csak az, ez vajon meddig lesz így, lehetséges-e, hogy a felnövekvő, okostelefonnal a kezükben született generációk olyannyira hozzászoknak a digitális eszközökön való olvasáshoz, hogy nem igénylik majd a hagyományos könyvek olvasását?

 

Stagnáló e-könyvek, maradnak a hagyományosak

Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban vizsgálták az olvasók olvasási szokásait, ebből a felmérésből egyértelműen a fenti tendencia rajzolódott ki, vagyis az emberek nagy része papír alapú könyveket olvas, azok aránya pedig, akik (emellett) e-könyvolvasót is használnak, csupán 30% körüli, és ez az arány nem nőtt az utóbbi években sem.

Ha továbbra is az okok között keresgélünk, akkor be kell látnunk azt a tényt is, hogy hozzászoktunk ahhoz, hogy a digitális technikai eszközök gyorsak, évről-évre egyre gyorsabbak, velük szemben az e-könyv olvasók meglehetősen lassúnak mondhatók. Ez szintén az okoseszközök malmára hajtja a vizet, annak ellenére, hogy ezeken nem túl komfortos az olvasás, főleg, ha több száz oldalas dokumentumról van szó. Az e-könyvek tehát nem mentek ki a divatból, csupán arról van szó, hogy olvasásuk átterelődött más eszközökre, vagyis az e-könyvek továbbra is népszerűek, ám az e-könyv olvasók eladása jelentősen visszaesett az utóbbi években.

Hazánkban is hasonló a helyzet a könyvpiacon, ám nálunk a papíralapú könyvek piacán is jelentős visszaesés tapasztalható az utóbbi néhány évben. Ennek egyik oka, a könyvek előállítási költségének és ezzel árának a növekedése. Ez nem jó hatással van a magyar könyvkiadók helyzetére sem, akik egyre inkább csak olyan könyveket adnak ki, amelyek biztos sikerrel kecsegtetnek, minimalizálva a kockázatukat, olvashatjuk a regikonyvek.hu online könyvkereskedés oldalán. A papírkönyvek beszerzésének költségei az e-könyvek irányába terelhetik az olvasókat, hiszen azokat jelentős árkülönbséggel lehet megvásárolni. Ennek ellenére még mindig kevés e-könyvet vásárolunk, azokat inkább más forrásokból szerezzük be (pl. torrentoldalak), de ez már egy másik cikk témája lehet.

További FrissInfo

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd