Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi lehet a közös egy ipari gépészben, egy női szabóban és egy recepciósban?

Esemény

Mi lehet a közös egy ipari gépészben, egy női szabóban és egy recepciósban?

Mi lehet a közös egy ipari gépészben, egy női szabóban és egy recepciósban?

LEO Szeretem a szakmám pályázat és pályaorientációs program a szakemberhiány ellen

A növekvő szakemberhiánnyal egyre több vállalatnak kell felvennie a harcot, s ez alól a létesítménygazdálkodási szektor sem kivétel. Csak a létesítménygazdálkodókat tömörítő LEO tagvállalatainál közel 1000 üres pozíció van a legkülönbözőbb szakmákban.

img_4062

A szövetség ezért harmadik alkalommal is útjára indította az országos Szeretem a szakmám pályázati és nagyköveti programját, hogy már az iskolapadban elkezdje a fiatalok bevonzását és bevonását. Az idei nyertes pályázatok Debrecenből és Tiszafüredről érkeztek.

A technológiai fejlődés adta legújabb eszközöket és módszereket naprakészen adaptáló Facility Management (FM) iparág virágzó korát éli, amit a létesítménygazdálkodással és épületüzemeltetéssel foglalkozó szervezeteknél végezhető szakmák széles és különösen változatos spektruma is jól jellemez. A 21 tagvállalatot tömörítő LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) a szakemberhiány megoldását a szakképzésben részt vevő tanulók személyes megszólításában, pályaorientálásában látja. Ezen célok mentén már a szakközépiskolában és szakgimnáziumokban elkezdi a fiatalok bevonzását, elősegítve az elköteleződésüket leendő szakmájuk iránt és egyúttal perspektívát adva nekik a magyar piacon való elhelyezkedéshez.

Az FM szektor jelenleg a magyar GDP 5-7%-át adja. Ezen belül csak a LEO tagvállalatainak éves árbevétele 70 milliárd Ft feletti, az általuk kezelt összes terület meghaladja a 15 millió m2-t, és jelenleg több mint 11 000 embernek adnak munkát, a legkülönbözőbb szakterületekről. Ezen felül további 1000 betöltetlen pozíciót számolnak, Budapesten, az agglomerációban és Nyugat-Magyarországon a legégetőbb ez a hiány.

Az FM iparág egyedülálló jellegzetessége, hogy nagyon sokféle szakmatípust ölel fel és foglalkoztat, kezdve az ipari gépésztől és villanyszerelőtől, a szakácson, kertészen, női-, férfiszabón, vagyonőrön és recepcióson át egészen a jógaoktatóig. Legnagyobb hiány természetesen a gépészekből, műszaki szakemberekből van, ami azzal is összefüggésben van, hogy az iparág képviselői szerint a robotizáció és a digitalizáció teljesen átszövi majd a létesítménygazdálkodás működését is, hiszen sok tagvállalatuknál már most mindennapos eszköznek számítanak a takarító robotok, a VR szemüveg, de a 3D nyomtató is.

img_3896

„Különösen fontosnak tartjuk, hogy a jövő szakemberei már a képzésük során megismerhessék a leginnovatívabb technológiákat és elsajátíthassák a legújabb eszközök használatát. Ezzel összefüggésben azt is látjuk, hogy főként az utóbbi időben elkezdett felértékelődni az oktatási intézmények és a vállalatok, illetve más gazdasági szereplők közti kapcsolat, és ez a folyamat valószínűleg csak egyre erősödni fog, ami a LEO szerint jótékonyan hat majd a szakemberképzés minőségére.”

 – mondta el Schmidt József, a szövetség elnöke.


Pályázati nyertesek

A LEO immáron harmadik alkalommal hirdette meg „Szeretem a szakmám” elnevezésű pályázatát, hogy a szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban tanuló diákok jobban megismerkedhessenek a létesítménygazdálkodási iparágban rejlő karrierlehetőségekkel, és ezzel egy időben megmutathassák, miért is szeretik a szakmájukat.

Azok a tanulók, akik a legeredetibb módon pályáztak, nagy értékű műhelykorszerűsítést, valamint exkluzív tanulmányi kirándulást nyertek, díjaikat pedig június 13-án vehették át ünnepélyes keretek között a LEO elnökségétől. A LEO által szervezett „Szeretem a szakmám” pályázat idei nyertesei:

  1. Debreceni SZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma
  2. Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

További Esemény

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés