Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar technológia ad megoldást a kiemelt fontosságú infokommunikációs berendezések hatékony hűtésére

Startup

Magyar technológia ad megoldást a kiemelt fontosságú infokommunikációs berendezések hatékony hűtésére

Kép: Origo

Magyar technológia ad megoldást a kiemelt fontosságú infokommunikációs berendezések hatékony hűtésére

Az IT infrastruktúra fejlődésével az infokommunikációs berendezések hűtési technológiája is egyre inkább kulcsfontosságú.

A hatékony energiamenedzsmentre a választ egy magyar startup, a Start it @K&H inkubátorban működő HeatVentors adhatja meg, mivel a cég fázisváltáson alapuló hőenergia-tárolója legalább 30-40%-kal hatékonyabbá teszi a hűtési rendszert. Az innovatív hőtárolási technológiát jelenleg az MVM NET Zrt. egyik telekommunikációs bázisállomásán tesztelik.

 

Az infokommunikáció dinamikus növekedése miatt a hatékony energiamenedzsment létfontosságú, hiszen az adatátvitelhez nélkülözhetetlen berendezések számára az optimális működési környezet 24-28 °C. Efölött a gépek meghibásodhatnak, élettartamuk jelentősen rövidülhet, így a létesítmények folyamatos, napi 24 órás hűtést igényelnek az év minden napján – ez pedig jelentős költséget jelent a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, illetve szolgáltatóknak. A Start it @K&H inkubátorban működő magyar HeatVentors cég hőenergia-tárolója azonban egy egyszerű és költséghatékony megoldást kínál: a fázisváltáson – azaz halmazállapot-változáson – alapuló hőenergia-tárolója 30-40%-kal hatékonyabbá teszi a hűtési rendszert a klasszikus klimatizáláshoz képest, miközben azonos kapacitás mellett a tároló mérete csupán tizede a normál, vizes hőtároló rendszereknek.

Túl a kivitelezésen

A HeatVentors elsőként az MVM NET-tel kötött együttműködési megállapodást egy pilot projektre. Az MVM NET alapinfrastruktúra-szolgáltatóként stratégiai fontosságú infokommunikációs kapacitásokat nyújt állami, az MVM Csoporton belüli, illetve nagykereskedelmi ügyfelei számára. A vállalat a HeatVentors megoldását teszteli jelenleg az egyik telekommunikációs bázisállomásán, ahol a telephely kialakítását és adottságait figyelembe véve egy 100 kW teljesítményű, 25 kWh kapacitású, 8-10 órán keresztül hűteni képes, de mindössze 0,5 m3 méretű HeatTanket építettek be a normál hűtési rendszerbe. A téli és tavaszi működésről már vannak valós mért eredmények, a nyári üzemet pedig – a ténylegesen mérhető eredmények előtt – egy szimulációs teszttel vizsgálta a HeatVentors. A szimuláció során a meglévő klímák külső kondenzátorainak fűtésével zajlott a modellezés. A szimuláció alapján az új technológia segítségével a hűtéshez szükséges villamosenergia 54%-át lehet megspórolni, ami 4 éves megtérülést jelent.

„A HeatTank segítségével növeljük a hűtési rendszer hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy alacsony külső hőmérséklet mellett, amikor a hűtőrendszer hatékonysága magasabb, több hidegenergiát termelünk, melynek egy részét eltároljuk. Magas külső hőmérséklet mellett, amikor a hűtőrendszer hatékonysága alacsonyabb, a hűtőgépet ki tudjuk kapcsolni, és az előzőleg eltárolt hidegenergiával hűtünk. Az így előállított hűtési energia mennyisége ugyanakkora, mint a HeatTank nélkül, viszont az előállításához kevesebb villamosenergia szükséges, emellett pedig kihasználjuk a szabadhűtést (free-cooling: amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a belső, akkor a külsőlevegő hűtési potenciálját is fel tudjuk használni) is. A jelenlegi tesztelés során erre nem volt lehetőség, de további megtakarítás érhető el az éjszakai áram és a fogyasztói szabályzás kihasználása révén is”

– magyarázta az innovatív hőtárolási technológia előnyeit Andrássyné Farkas Rita, a HeatVentors egyik alapítója.

„A sikeres tesztelést követően nem állunk meg, hiszen a hőtárolási technológia egyaránt alkalmas irodaházak, erőművek, vegyipari és élelmiszeripari cégek, nagyobb gyárcsarnokok vagy akár családi házak hűtési és fűtési rendszereinek hatékonyabbá tételére is”

– tette hozzá Andrássyné Farkas Rita.

Iparági szakértők segítik a startupokat

A Start it @K&H startup inkubátor a különböző iparágakban jártas szakértőivel hatékonyan tudja segíteni a fejlesztésben és a piacra lépésben az energetikai vagy más hardveres startupokat, mivel az ingyenes vállalkozói infrastruktúra mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva.

Bővebb információ: startitkh.hu

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés