Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Startupoknak most kifejezetten megéri Budapestre költözni, lássuk miért:

Startup

A Startupoknak most kifejezetten megéri Budapestre költözni, lássuk miért:

A Startupoknak most kifejezetten megéri Budapestre költözni, lássuk miért:

3 külföldi startup mesélt arról, miért érdemes hazánkban innovatív vállalkozást indítani

Budapest vonzereje turisztikai célpontként megerősödött az utóbbi években, azonban a magyar főváros jelentősége az üzleti és startup életben is növekszik – európai és régiós viszonylatban is. A Design Terminal mentorprogramjának 3 külföldi csapata a LearnIT, a StudyX és a FabriXense 3 hónapot tölthetett el Budapesten. Most elmesélték, milyen a főváros egy külföldi startup szemével.

_47a7495

Magyarország, és azon belül Budapest egy olyan feltörekvő térség az idelátogató vállalkozások és befektetők számára, ahol még nem telített a piac, és folyamatos igény van innovációra – ezért  rengeteg, még kiaknázatlan lehetőség rejlik benne. A 2018-as év elején számos, innovatív termékre fókuszáló magyar startup – mint az AIMotive vagy az Organica – kapott nemzetközi szinten is jelentősnek számító tőkeinjekciót. A régióban rejlő potenciált mutatja, hogy nemrég a BlackRock, a világ egyik legnagyobb alapkezelője megnyitotta innovációs központját Budapesten.

A Design Terminal célkitűzései között már a Mentorprogram 2014-es megalapítása óta szerepel, hogy hazánk a régió innovációs központjává válhasson. A nemzetközi program tavaszi szemeszterére 2018-ban 25 országból jelentkeztek csapatok. Az intenzív, három hónapos üzletfejlesztés időtartamára a programba beválogatott, legjobb 3 külföldi startup ideiglenesen Budapestre költözött, hogy a magyar csapatokkal együtt vágjon bele a kalandba.

Mi az a mentorprogram?

A Design Terminal három hónapos, intenzív vállalkozásfejlesztő programjában a startupok üzleti modelljét, szervezeti és jogi hátterét, valamint szolgáltatását vagy termékét fejlesztik. A mentoráláson átesett cégek értékesebbé válnak, és alkalmasak lehetnek első befektetőjük fogadására. Az elmúlt évek mentoráltjai között szerepelt a kerekesszékesek közlekedését segítő Route4U, az energiatermelő utcaburkolatot kifejlesztő Platio, és a sürgősségi betegellátást könnyítő GyermekSOS. A tehetséggondozó programot 2014-ben az Európai Bizottság is kitüntetette.

“A budapesti startup ökoszisztéma legnagyobb előnye, hogy benne rejlik a növekedés lehetősége. így lehetséges az, hogy egy vállalkozás számára Budapest válhasson a nemzetközi terjeszkedés bázisává.”

– fogalmazta meg Maxim Prihodko, a StudyX társalapítója. Az ukrán-orosz startup vállalatok belső képzési rendszerét koordinálja és optimalizálja, így a program során a Design Terminal számos nagyvállalati partnerével is megismerkedhettek az alapítók, akik ezáltal lehetőséget kaptak termékük fejlesztésére és piaci tesztelésére.

ll_l8516

A képzés kilépés volt a komfortzónából Elīna Ingelandénak, a LearnIT alapítójának.

Az, hogy egy másik országba költöztem, segített abban, hogy más szemmel nézzem a vállalkozásomat, kiszűrjem a gyengeségeit és azokat a rejtett lehetőségeket, amelyeket eddig nem vettem észre. Minden ambiciózus cégvezető beleesik abba a hibába, hogy csak a napi feladatokra koncentrál, holott sokkal jobban szeretne a vállalkozása hosszú távú céljain gondolkodni. Emiatt is megéri a Design Terminal mentorprogramjába jelentkezni.”

– mesélte Elina, akinek vállalkozása olyan workshopokat tart gyermekek részére Lettországban, melynek segítségével könnyedén elsajátíthatják a programozás tudományát.

Ronen Rozenshtein, a FabriXense nevű, izraeli startup alapítója 25 éve, diákként élt már Budapesten, ezért számára nem volt teljesen ismeretlen a környezet.

“Észrevehető, hogy mennyit változott ez a város, hogyan nőtt fel a világ többi fővárosához. Szerettem részt venni a Design Terminal mentorprogramjában. Több üzleti problémával is megbírkóztunk itt, és rengeteg segítséget kaptam a mentoroktól, valamint a Design Terminal csapatától”

– fogalmazott Ronen, aki kutatótársával együtt egy olyan intelligens eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely monitorozza a magzat fejlődését, így segítve várandós édesanyáknak, hogy a terhesség ideje alatt minden rendben történjen.

ll_l8413

A diverzitás kérdése a magyar startupok számára is fontos, hiszen kölcsönösen tanulhatnak egymástól a magyar és külföldi csapatok.

A Design Terminal, mentorprogramjának őszi szemeszterére augusztus 5-ig, a honlapján várja olyan startupok jelentkezését, amelyek szívesen dolgoznának együtt nagyvállalatokkal és közben fejlesztenék terméküket vagy szolgáltatásukat.

A Design Terminal 2018-as tavaszi mentorprogramjában részt vevő csapatok:

  1. GlovEye (HU)

A GloveEye egy olyan kicsi, hordozható és megfizethető eszköz, mellyel a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot is el tudnak olvasni. A program a nyomtatott betűket Braille írássá alakítja. A termék kesztyűhöz hasonlítható, a felhasználónak csak végig kell húznia a szövegen a szerkezetet és a kesztyűbe épített tüskék valós időben fordítják azt.

  1. Learn IT (Lettország)

A LearnIT használatra kész tanterveket szolgáltat pedagógusok számára, hogy kódolással foglalkozó klubokat, workshopokat és napközi táborokat szervezzenek 9-16 éves gyerekek számára. Célcsoportjába nem csak a szülők tartoznak, hanem az állami- és magán oktatási intézmények is.

  1. FabriXense (Izrael)

A FabriXense újszerű megközelítést vezet be az orvosi vizsgálatra alkalmas intelligens ruházatok területén. Okos ruházatuk a bőr és a ruházat közvetlen érintkezése nélkül képes egészségügyi (szívritmus, légzés, oximetria, vérnyomás) méréseket végezni. A termék célja a terhes nők és a magzat egészségi állapotának monitorozása az ovulációs időszaktól a terhességen át egészen a csecsemő-egészségügyi megfigyelésig.

  1. Studyx (GB)

A Studyx egy olyan tréning-szolgáltatás, amely a cégeket támogatja abban, hogy a különböző online és offline kurzusaikat személyre szabottan, bármilyen eszközön elérjék, egyedi mikrokurzusokká alakítva őket. Ezzel növelik az alkalmazottak elköteleződését a kurzusok mellett.

  1. Nold Technologies (HU)

Okosotthon-eszközökre specializálódott szoftver- és hardverfejlesztő startup. Első termékük, a Nold Open, egy bluetooth alapú eszközvezérlő, mely saját felületükkel összekötve működtethető. Az egy személy által működtetett távirányítók növekvő számát, valamint az azokkal járó kellemetlenségeket, beleértve a lemerülő elemek problémáját kívánják megoldani.

  1. CollMot Robotics (HU)

A CollMot egy multi-drón szolgáltatást biztosító startup. Intelligens drónjaikkal az eddigiekben leginkább a szórakoztatóiparban dolgoztak (pl. drón fény show és drón által indított tűzijátékok). Céljuk, hogy a drónok által kihasználható lehetőségeket a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az ipari mérések vagy egyéb hasznos közszolgálatások terén is kamatoztassák.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés