Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legnagyobb európai startup verseny főnyereményét egy magyar cég vehette át

Startup

A legnagyobb európai startup verseny főnyereményét egy magyar cég vehette át

A legnagyobb európai startup verseny főnyereményét egy magyar cég vehette át

Ebben az évben a magyar HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! verseny döntőjét, amelyet november 22-én a budapesti RAM Colosseumban tartottak meg.

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel  kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A HeatVentors az első helyezéssel járó 20.000 eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy Highway® támogató programjában.

innoenergy_powerup2017_signing-strategic-partnership-with-mol

“A győztes csapat, a HeatVentors választ ad az energia ipar egyik legnagyobb kihívására: az új és hatékony energiatárolás megteremtésére.

– fejtette ki Łukasz Świercz az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke.

A második díjat a vele együtt járó 10.000 euróval a máltai FLASC vehette át. A startup képviselői olyan megoldást mutattak be a budapesti döntőn, amely a sűrített levegő és víznyomás segítségével tárolja a megtermelt energiát. Az 5000 euróval díjazott harmadik helyezett a csehországi VIA ALTA lett, amelynek alapítói azt tűzték ki célul, hogy az általuk kifejlesztett technológiával a biológiailag lebomló hulladékokból állítanak elő bioüzemanyagot.

innoenergy_powerup2017_award-ceremony

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait a zsűri, a befektetők és a média képviselői előtt. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre. A tét igazán magas volt, mert a Highway® támogató program Európa tiszta energiával foglalkozó szektorának egyik legrangosabb kezdeményezése.

„Aktívan segítünk – ellenőrizzük az üzleti modellt, és azt, hogy a cégnek szüksége van-e értékesítőkre. Megpróbálunk nem közbeavatkozni, hanem olyan megoldásokat kívánunk bemutatni, amelyek nyitott ajtókhoz vezetnek, továbbá Európa-szerte hozzáférést biztosítunk üzleti és egyetemi partnereinkhez egyaránt. Ez a PowerUp! verseny legfőbb célja.”

– hangsúlyozta Jakub Miler, az InnoEnergy közép-európai ügyvezető igazgatója, a verseny szervezője.

A Highway® programban való részvételi lehetőséget garantáló Wild Card különdíjat a Mebius nyerte el, az InnoEnergy nemzetközi partnerétől, a MOL-csoporttól.

Az ambiciózus, 2030-as stratégiánk a technológia vívmányaira és a környezettudatosság kombinációjára épül, az új fogyasztói szokások pedig teljesen meg fogják változtatni az olaj- és gázipart. Mi, a MOL-csoportnál válaszul a kihívásokra a nyílt innovációs kultúrát támogatjuk, így a startup ökoszisztéma elérése egy hatalmas lépés számunkra. Örülünk, hogy a MOL-csoport a PowerUp! verseny főtámogatója lehet, és hogy láthattuk mennyi inspiráló ötlet valósul meg régiónkban. Ezúton szeretnék gratulálni a résztvevőknek és a győzteseknek, sok sikert kívánok nekik a jövőben. ”

– mondta Winkler Zsolt a MOL-csoport Open Innovation HUB vezetője.

A zsűri tagja volt Bacsa György, a MOL-csoport stratégiaért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Barbara Nowakowska, a Lengyel Magántőke-társulás ügyvezető igazgatója, Viktor Miškovský, az Inven Capital befektetési igazgatója, Matias Torrellas, az InnoEnergy portfoliókezelője, Łukasz Świercz, az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke, és Agnieszka Wasilewska-Semail, a Rafako S.A. vezérigazgatója, aki a verseny színvonalát a következőképpen értékelte:

„Rendkívül magas színvonalat képviselő résztvevőket hallhattam a Grand Final zsűritagjaként. A prezentált ötletek nagyon széles skálán mozognak, de a legfontosabb, hogy kivétel nélkül mindegyik hozzájárul a környezetünk szennyezésének csökkentéséhez. A RAFAKO folyamatosan keres energiadisztribúcióval és megújuló energiákkal kapcsolatos megoldásokat. Részletesen meg fogjuk vizsgálni a most bemutatkozott cégeket, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesznek olyanok, akikkel együtt fogunk működni.”

innoenergy_powerup2017_diego-pavia_ceo

Ami a PowerUp! versenyt igazán kiemeli a többi startup vállalkozás számára létrehozott verseny közül, az maga a Bootcamp. Ennek köszönhetően közvetlenül a nagydöntő előtt a továbbjutók egy kétnapos rendezvényen vehettek részt, amelyen pontosíthatták üzleti modelljeiket, és prezentációs készségüket is tovább fejleszthették. A coachok és a mentorok Közép-Európa üzleti tréningekkel foglalkozó szakemberei közül kerültek ki, köztük az észt Gleb Maltsevvel, a lengyel Rafał Szczepanikkal és a görög Costas Troulosszal.

„A Bootcamp workshopjai lehetővé tették számunkra, hogy újraértelmezzük az üzleti valóságot, ami rendkívül értékes tapasztalat volt. Büszkék vagyunk a győzelemre és most – jobban, mint eddig bármikor – hiszek abban, hogy nagyszerű üzleti lehetőségek előtt állunk.”

– mondta Andrássy Zoltán, a győztes HeatVentors képviseletében.

A közönség az eseményen meghallgathatta Jonas Kjellberg előadását is, aki amellett, hogy a Skype egyik társalapítója, jelenleg kockázati tőke-befektetéssel foglalkozik.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés