Connect with us

technokrata

Jobb, ha ezeket a kulcsszavakat már most megjegyzed

fintech

Startup

Jobb, ha ezeket a kulcsszavakat már most megjegyzed

Ezek lesznek a Fintech világ kulcsszavai a következő években.

Cybersecurity, machine learning, komplexitás, vizualizáció és gyorsaság: ezek lesznek a pénzügyi és banki informatika kulcsszavai a következő években. A FinTech világ aktualitásairól beszéltek a Morgan Stanley szakemberei a vállalat legutóbbi technológiai nyílt napján. 

A Morgan Stanley 10 évvel ezelőtt nyitotta meg irodáját Budapesten. A néhány fős elemző csapatból mára közel 1500 fős technológiai, pénzügyi és ügyviteli központtá nőtt az iroda Magyarországon, fontos egységgé válva a globális bank informatikai és technológiai rendszerében.

 fortinet-security

IT biztonság nélkül nincs bankbiztonság

„A bankbiztonság fogalma végérvényesen megváltozott. Míg az elmúlt száz évben főleg a feltörhetetlen páncélszekrényekre és rablásbiztos bankfiókokra koncentráltak, ma már a hackerek elleni védekezés jelenti a fő fókuszt. Nem vastagabb páncélszekrényekre, hanem nehezen feltörhető szoftverekre van szükség a bankoknál. Az elmúlt évek legnagyobb pénzügyi bűncselekményei a virtuális térben zajlottak.” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. A vállalat hazai irodájában több száz informatikus szakember dolgozik a globális pénzügyi vállalat legkülönbözőbb technológiai kihívásain, melyek közül az egyik legfontosabb a virtuális biztonság.

Már a tervezésnél kulcskérdés a biztonság

Minden informatikai folyamat, szoftver vagy rendszer megtervezésénél fontos szerepet kapnak a biztonsági szakértők. Az IT folyamatokhoz mindig is hozzátartozott a biztonság kérdése, és ennek jelentősége egyre csak növekszik. „Az IT biztonság a folyamatos tanulásról szól, mert az, ami tegnap még jól működött, nem biztos, hogy ma is ugyanolyan biztonságos. Vannak olyan csapataink, akik azzal foglalkoznak, hogy folyamatosan megkérdőjelezzék rendszereink biztonságát. Rést keresnek a pajzson és a fejlesztési folyamat során auditálják a technológiai megoldásainkat, hogy azok élesítés előtt megfeleljenek szigorú biztonsági szabványainknak.” – mondta el Fogarasi Norbert.

3658data_security

A cél mindig ugyanaz: megtalálni, hogyan lehet hatékonyabb a rendszer

Vannak, akik azzal is foglalkoznak a Morgan Stanley budapesti irodájában, hogy folyamatosan javítsák az IT rendszerek hatékonyságát. „Olyan piaci tranzakciókkal is dolgozunk, amelyeknél az idő kritikus faktor, például amikor jelentést kell küldenünk az ellenőrző és szabályozó szervek irodáiba. Csak kiemelkedő minőségű rendszerek működtetésével tudunk megfelelni mindennek és biztosítani, hogy az információ a lehető leghatékonyabban fusson át rendszereinken, sokszor a világ legnagyobb tőzsdéinek IT hálózatából indulva.” – tette hozzá a szakember.

Machine Learning: segítünk a kollégáknak, hogy az igazán fontos dolgokra fókuszálhassanak

A pénzügyi területen is egyre nagyobb teret kapnak a „machine learning”, vagyis a gépek tanulásán és intelligens működésén alapuló folyamatok. Ilyen például az intelligensebb levelező rendszerek kialakítása, amelyek egy ügyfélszolgálatra ömlesztve beérkező leveleket képesek a tartalom alapján automatikusan szortírozni. Mindennek kapcsán Fogarasi Norbert elmondta, hogy a Morgan Stanley egyik legjelentősebb versenyelőnyét a cégnél dolgozók tehetsége, felkészültsége és szakmai tudása jelenti. Éppen ezért esetükben a különböző folyamatok automatizálása elsősorban arra szolgál, hogy segítsék a kollégákat a hatékonyabb munkavégzésben. „Minél több munkarészt tudunk automatizálni és minél jobban nő a gépek, szoftverek által végzett folyamatok száma, annál több ideje és energiája marad a kollégáknak az innovációra, a fejlődésre és a fő üzleti területeket támogató munkára fókuszálni.” – tette hozzá.

 Budapest fontos része a Tech-nek a FinTech-ben

„Az elmúlt 10 évben rengeteg magyar szakember lehetett részese a Morgan Stanley hatalmas globális tudásának, de tett is hozzá ahhoz, illetve tanult, fejlődött mindennek hatására. Egyre komolyabb létszámban és egyre komolyabb feladatokon dolgozhatunk, mára a vállalat egyik legfontosabb technológiai központjává nőttük ki magunkat. Ebben a magyar szakembereknek hatalmas érdemei vannak.” – összegezte Fogarasi Norbert.

További Startup

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd