Connect with us

technokrata

Elkészült a világ legolcsóbb számítógépe

Startup

Elkészült a világ legolcsóbb számítógépe

Szó szerint fillérekbe kerül és mégis teljesértékű gépként használható.

Íme a legújabb startup kezdeményezés, a C.H.I,P. Az egyszerű elnevezés egy nem mindennapi eszközt takar. Egy mindössze 9 dolláros, tehát átszámítva kb. 2500 forintos eszközről van szó. Hogy mi is pontosan a CHIP? Egy teljesértékű számítógép. Igen, ez a csupán 60×40 mm-es, tenyérben is elférő apróság úgy használható, mint egy normál asztali gép. Először is tartalmaz minden alapvetően szükséges hardvert, a processzor egy Allwinner A13 1 GHz-es órajellel, Mali-400 grafikus gyorsítóval és 512 MB DDR3 RAM-mal. Ezen felül kapunk 4 GB beépített flash tárolót, és három csatlakozót. A microUSB OTG-képes, a kompozit egyszerre hang és kép ki- és bemenet, végül pedig egy normál USB is elfért még melléjük.

chip_1

Ez még nem minden, mert Bluetooth 4.0 és a WiFi is a csomag része, adapterrel pedig VGA vagy HDMI kimenetet is varázsolhatunk rá. A tervezők egy nyílt forráskódú Linuxot telepítettek rá, ezzel tudunk böngészni, dokumentumokat szerkeszteni, zenét hallgatni és zenélni, programozni és játszani is, akár vezeték nélküli kontroller segítségével. Ha valakinek ez kevés lenne, akkor több mint 1000 alkalmazást tölthet le rá, így mindenki megtalálja a számára szükséges programokat.

chip_4

Akkor sincs gond, ha elmegyünk otthonról, ugyanis a PocketC.H.I.P. dokkolóval egy zsebszámítógépet kreálhatunk belőle. Ebben egy 4,3 hüvelykes érintőkijelző, egy teljes QWERTY billentyűzet és egy 5 órás működésre képes akkumulátor található. Maga a C.H.I.P. is működtethető külső akkumulátorról, így még áramforrás se kell és a microUSB is szabadon marad. A projekt elindításához 50 ezer dollárra lett volna szükség, azonban már most 681 ezer (!) felett jár a támogatások összege, ráadásul még közel egy hónap van a lezárásig. Ebből következik, hogy nincs különösebb akadálya a piacra kerülésnek. Sajnos a rossz hír, hogy erre még várnunk kell, jelenleg a prototípusok tesztelése zajlik, a sorozatgyártás novemberben kezdődhet, a piacra dobásra pedig 2016-ban kerül majd sor.

chip_3

chip_2Szólj hozzá!

További Startup

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom