Connect with us

technokrata

Hogyan éljünk túl a jövő munkahelyein?

Female Office worker

Startup

Hogyan éljünk túl a jövő munkahelyein?

A mobil és digitális technológiák egyre inkább életünk részét képezik, és a munkahelyeket is átalakítják.

Ez a változás kihatással van munkavégzésünkre és a munka szervezésének módjára is. „Következő generációs munkavégzés – túlélési útmutató” című tanulmányában az Ericsson hálózatba kapcsolt társadalmat kutató intézete, a Networked Society Lab feltárja e változások mibenlétét, illetve a legfontosabb trendekre is rávilágít.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogyan boldogul az ember ebben az új játékban, milyen szabályokat kell betartani a munkaadóknak és a munkavállalóknak, – mondta el Mikael Eriksson Björling, az Ericsson fogyasztói magatartással foglalkozó szakértője. – Az emberi erőforrások területének szakértőivel, szervezeti szakértőkkel, vezető mérnökökkel és üzleti gondolkodókkal beszéltünk. Ellátogattunk számos sikeres, kicsi és nagy üzleti vállalkozáshoz, és megfigyeltük, hogyan szervezik a munkát. Meggyőződésünk, hogy az infokommunikáció alapvető hajtóereje lesz ennek az átalakulásnak. Minden vállalatnak fontos látnia a feltáruló lehetőségeket, és részévé válni ennek az átalakulásnak.”

A jelentés vulkáni környezetként írja le az új üzleti „tájképet”: azaz olyan helyként, ahol kevés biztos pont található. Ebben a meglehetősen kíméletlen új világban létfontosságú lesz a végbemenő változások megértése és a hozzájuk való alkalmazkodás.

Female Office worker

A szervezeteknek a következő kihívásoknak kell majd megfelelniük:

A sikeres munkáltató jellemzői:

1. szabály: Értékvezérelt és hitelt érdemlő küldetés: A munkavállalóknak egyre nagyobb igényük van arra, hogy mélyebb értelmet találjanak munkájukban. Elvárják a vállalatoktól, hogy megindokolják, mi értelme van a szervezet létének. E tekintetben a személyes értékek, tervek és célok fontosabbá válhatnak, mint a pénz, a rang és a feladatok.

2. szabály: Nyílt és demokratikus munkakultúra kiépítése: Jövőbeni munkavégzésünk jellemzője, hogy nagyobb hangsúly van a vállalati kultúrán, amely a szervezetek alkalmazottait összeköti egymással és elkötelezetté teszi őket egymás iránt. A munkavállalók hálózatokat alakítanak ki, és saját tapasztalataikon és preferenciáikon alapuló, hasznos munkamódszereket határoznak meg.

3. szabály: A szervezeti határok lebontása: Egy olyan korban, amikor a munkavégzés helye bárhol lehet, újra meg kell határozni az iroda definícióját. Az iroda, mint helyszín célja  az ott létrejövő interakció minőségének optimalizálása lesz. A munkavállalók elvárják majd, hogy munkakörnyezetük egyéni igényeikhez igazodjon.

A sikeres munkavállaló jellemzői:

1. szabály: Tudás és alkalmasság: A munkavállalóknak új képességeket kell elsajátítaniuk ahhoz, hogy továbbra is megállják a helyüket a munkaerőpiacon, és elég vonzó alternatívát jelentsenek a többi jelentkezőhöz képest. A munkaerőpiac folyamatos változásban van: a felsőoktatási végzettség már nem lesz elég a sikerhez.

2. szabály: Az önmarketing tökéletes elsajátítása: A folyton változó hálózatokban végzett munka fontossá teszi a személyes képességek meggyőző kifejezését és alkalmazását. A jövő munkavállalói képesek projektek kezdeményezésére és kis csoportok létrehozására, ahol meggyőzően „adják el” saját hozzájárulásukat egy adott folyamathoz, miközben tehetséges személyes márkamenedzserként is megállják a helyüket.

3. szabály: Mindig valami jobbat keressünk: A munkavégzés a jövőben nem azt jelenti majd, hogy keresünk egy könnyű munkát jelentő, biztonságos munkahelyet, és ott maradunk. Akik az új környezetben sikeresek lesznek, mindig potenciálisan több előnyt és/vagy kihívást jelentő egyéb lehetőségeket keresnek. Mindennapos lesz, hogy az alkalmazottak folyamatosan aktívan jelen vannak az online toborzási hálózatokban, és állandóan tartják a kapcsolatot saját személyes hálózatukkal.

Forrás: Insider BlogSzólj hozzá!

További Startup

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd