Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kvantumkémiában kutatnak a magyarok

Startup

Kvantumkémiában kutatnak a magyarok

Nagysebességű kvantumkémiai számítások gyorsításán dolgozik a FETI Kft. és a Pázmány Egyetem kutatócsoportja.

A kvantumkémia ipari alkalmazása a 2000-es években kezdődött el, s azóta számos, az adott iparágban meghatározó vállalat folytat kvantumkémiai szimulációt (pl. BASF,  Samsung,  Toyota Motors). A kvantumkémia módszereit számos gyógyszergyár is alkalmazza gyógyszermolekulák kifejlesztésére, a nehéz és költséges kísérletek helyett.

A kvantumkémiai módszerek szoftver és hardver igénye azonban óriási, és ez a módszerek elterjedésének legnagyobb akadálya. A számítástechnika legújabb trendje szerint a számításigényes feladatokat sokprocesszoros grafikus feldolgozóegységekkel (Graphics Processing Unit – GPU) igyekeznek megoldani. Ez a folyamat speciális programozási modellek alkalmazását jelenti.

kvantumkemia

Jelen projekt célja a kvantumkémiai programok leginkább időigényes részének, az integrálszámításnak GPU alapú megoldása. A kutatók több GPU-val felszerelt számítógépet összekapcsolva csökkentették a számítási időt és a költségeket. Így a jelenleg vizsgált molekuláknál jelentősen több atomot tartalmazó molekulákon lehet kvantumkémiai számításokat végezni, amire mind az iparban, mind a kutatásban igen nagy igény van. Hosszú távon a projekt elősegítheti olyan nagy horderejű problémák megoldását is (a teljesség igénye nélkül), mint a hatékony gyógyszermolekulák kifejlesztése, fehérje és gyógyszermolekula kapcsolódásának szimulációja, hatékonyabb napelemek létrehozása és a molekuláris bionika eddig megoldatlan problémáinak megoldása.

A PPKE-ITK és a FETI Kft. az említett szoftverrendszer kifejlesztését a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázat keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból (Pályázati azonosító: Kvantumkémiai számítások jelentős gyorsítása GPU alapú párhuzamos, Gauss-bázissal működő integrál modul kifejlesztésével KMR_12-1-2012-0202) valósítja meg.

Forrás: Insiderblog



Szólj hozzá!

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés