Connect with us

Hirdetés

technokrata

Prototípus két hónap alatt

Startup

Prototípus két hónap alatt

Az agilis szoftverfejlesztésnek hála a projekt már akár 2 hónap után bevételt termelhet.

Az agilis szoftverfejlesztés lenne a tökéletes megoldás startupoknak?Amikor egy vállalaton belül felmerül az igény a folyamatok automatizálására, a döntéshozók elsősorban a költség-hatékonyságot szem előtt tartva, dobozos szoftverek vásárlásában gondolkodnak, mert a beidegződés szerint az egyedi fejlesztés mindig drágább. Ezek a dobozos szoftverek viszont csak az egységesített feladatok ellátására alkalmasak, az egyedi igények kiszolgálásához külön fejlesztés szükséges. Különösen igaz ez a startupok esetében, ahol a vállalkozást pont az egyedi ötlet hívja életre. Az ilyen esetekben lehet tökéletes megoldás az agilis szoftverfejlesztés, ahol a munkamódszernek köszönhetően a lehetséges hibák már a fejlesztés során kiderülnek, az építéssel együtt megvalósul a tesztelés, így a projekt már akár 2 hónap után bevételt termelhet.

maroy

A klasszikus fejlesztési projekteknek mindössze harmada sikeres, az alkalmazott munkamódszer ugyanis nem képes lépést tartani a folyamatosan változó megrendelői igényekkel. Ezzel szemben az agilis fejlesztés során a tervezési-építési folyamatokat kisebb részekre bontják, így a hibák már a fejlesztés alatt kiderülnek. Ezzel együtt a projekt lépést tart a változásokkal, rugalmasan reagál a piaci igényekre és már akár 2 hónap elteltével élesben működhet. “Az agilis fejlesztéssel készülő megoldások valóban kompromisszumok nélkül képesek megfelelni az igényeknek. Itt ugyanis a megrendelő nem egy véglegesített fejlesztési tervet vagy terméket vásárol, hanem egy hosszú távú együttműködést a fejlesztőkkel. A fejlesztők folyamatosan kommunikálnak az ügyféllel, a készülőben lévő szoftver dinamikusan idomul az ötletgazdák folyamatosan módosuló kívánalmaihoz, az így kapott eredmény pedig pontos és teljes megoldást kínál a problémára” – foglalja össze a munkafolyamat előnyeit Maróy Ákos, az EU Edge szoftverfejlesztő cég technológiai igazgatója.

Spórolás pénzzel és idővel

Az agilisan fejlesztett szoftver természetéből fakadóan teljes egészében sohasem lesz végleges, ami számos előnnyel jár. Az idő előrehaladtával, az előzetesen felállított ütemtervnek megfelelően mindig lesznek kész részek, amelyeket be lehet mutatni, és amelyek azonnal képesek lesznek termelni. És mivel az agilis fejlesztés gyakorlatilag az elejétől fogva élesben megy, a megrendelői visszajelzések mellett már a felhasználók tapasztalatai is beépülhetnek a fejlesztési folyamatba.

„Ez a megoldás különösen érdekes a startup vállalkozások esetében, akik ahelyett, hogy hosszú hónapokat várnának ötletük megvalósítására, már akár 2-3 hónap munkát követően élesíthetik projektjüket”- teszi hozzá Maróy. További fontos érv az agilis fejlesztés mellett, hogy az esetek többségében olcsóbb is, mint a hagyományos megoldások – köszönhetően a módszertan lényegének, miszerint a fejlesztés során pontosan és csak azt készítik el, amire az ügyfélnek szüksége van, tehát amiért fizet az garantáltan hasznos is lesz.

Egy átláthatóbb és biztonságosabb út

A megrendelők leggyakoribb félelme az, hogy kezdetben maguk sem látják pontosan a célt, így bizonytalannak érzik a projekt kifutását. Ezt tetézi, hogy egyáltalán nem biztosak abban sem, hogy a menet közbeni változtatások, az elhúzódó munkálatok miatt a megrendelés belefér-e még az előzetesen meghatározott anyagi keretbe. Ezen azonban felesleges aggódni, hiszen az agilis fejlesztés esetében a kiszámíthatóság és a tervezhetőség is a munkafolyamat szerves része: a megrendelő a megvalósítás lépéseit, a kivitelezéshez szükséges időt és költségeket már a munkafolyamat elején pontosan látja, ezáltal a fejlesztés folyamata átlátható, a fejlesztők munkája pedig tételesen számon kérhető.

Forrás: Insiderblog



Szólj hozzá!

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés