Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hiába csökkennek a hozamok az ipari ingatlanok szegmensében, a tulajdonosok nem hátrálnak meg

Ipar

Hiába csökkennek a hozamok az ipari ingatlanok szegmensében, a tulajdonosok nem hátrálnak meg

Hiába csökkennek a hozamok az ipari ingatlanok szegmensében, a tulajdonosok nem hátrálnak meg

Messze az elvárt szint felett teljesít az M7 ingatlanportfoliója

Alig 9 hónap eltelte után már látszik, jól teljesít az M7 Real Estate (M7) pán európai ingatlankezelő és befektető magyarországi portfóliója 2018-ban is: az elmúlt hónapokban több mint 4 milliárd forint értékben adtak el rendbe szedett, konszolidált, újra piacképessé tett ingatlanokat, miközben a vételi áron 24 milliárdos ingatlanportfóliójuk értéke a mostani értékesítéseket követően még mindig közel 34 milliárd forintra rúg.

Az elért teljesítményt felértékeli, hogy a magyarországi ipari ingatlanok piacán idén számottevően csökkentek a hozamok és a befektetőknek egy alacsonyabb szinttel kell megbarátkozniuk. Az erősödő piaci Yieldek, amelyek a hozamok csökkenését mutatják, átlagosan 6-7% körül állnak, a logisztikai területek/ipari eszközök 7-9%, az „A” kategóriás irodák pedig 6% körül teljesítenek. A hozamok azonban még így is jobbak, mint banki befektetés esetén, ezért az M7 szerint továbbra is meglesz a kereslet ebben a szegmensben, a tulajdonosok pedig tovább tartják pozícióikat, így a „long term hold” időszaka várható.

Az M7 magyarországi ipari ingatlanokat tartalmazó portfóliójába elsősorban alulmenedzselt ingatlanok tartoznak. A londoni székhelyű csoport a jellemzően kevésbé vonzó ingatlanokat nagyobb csomagok részeként 8-10-12% körüli Yield szinten vásárolja meg, majd konszolidálja és piacképessé teszi őket. Az M7 tapasztalata szerint az általuk ráncba szedett, forgalomképessé tett ingatlanok szolid income-mal, hosszú távra elkötelezett bérlőkkel egyre jobb vételnek számítanak a piacon.

„A portfóliónkban szereplő ingatlanokban még bőven van potenciál, akár fejlesztésben, akár hosszú távú befektetésben gondolkodik valaki. Sok munkával tesszük vállalható hozamszintűvé és piacképessé vagyoneszközeinket, és azt gondolom, hogy az erősödő piacon vonzó eszközöket tudunk nyújtani a befektetők számára”

mutatott rá Magyar Balázs, az M7 magyarországi ügyvezetője.

Idén Magyarországon három ingatlant értékesítettek: Budapesten a 13. kerületi 4160 m2 GLA alapterületű Innovations Parkban az M7 20%-kal 100%-ra növelte a bérlő kihasználtságot, majd egy nagy nemzetközi befektető vásárlási ajánlatát fogadta el. Az M7 4 db egri ipari ingatlana közül kettő is gazdára talált. A 7.500 m2 GLA alapterületű, többek között 5 csarnokot is magába foglaló egri ingatlan alig fél év lefogása után, került új tulajdonoshoz. A másik értékesített egri létesítmény 4 000 m2 GLA területű, szintén több csarnokot tartalmazó terület. A közösen kidolgozott átalakítási tervek alapján látta meg egy bérlő a lehetőséget az ingatlan hasznosításban és tett ajánlatot az M7-nek.

Az összes, 2018 során értékesített ingatlan több mint 4 milliárd forintra rúgó volumene meghaladja a teljes portfólió 10%-át. Az átlagos 15-25%-os profitszintet nem egészen egy év leforgása alatt sikerült realizálni.

Bőven találni még alulmenedzselt ingatlanokat Magyarországon: jellemzően a régi rendszerből itt maradt, esősorban vidéki létesítményekről van szó. Ezek a rossz állapotú, néhol már kiüresedett ingatlanok gyakran még környezetre veszélyes anyagokból épültek, elhanyagolt állapotuk pedig elijeszti a bérlőket.

Az M7 tulajdonában lévő több, Egerben található iparterületek egyikére jellemző, hogy megvásárláskor a 2500 m2 kiadható irodaterületből alig 200m2, tehát a terület egytizede volt kiadva. Az épületek, csarnokok beáztak, a gépészet alig működött és számos megoldandó problémát találtak. Az M7 az akvizíciók után a bérlői igények és az ingatlan felmérését követően látott neki az átformálásnak és felújításnak. Az egri ingatlanon infrastrukturális fejlesztésbe fogtak, megduplázták az elektromos kapacitást az ott található gyártócsarnokok számára és a mai kor elvárásainak megfelelő körülményeket teremtettek. Nem csupán a kármentesítés és a környezetvédelmi szempontok érvényesítése történt meg, de funkcionálisan és esztétikailag is átalakították az ott található épületeket valamint a teljes környezetet.

Az M7 2016-ban jelent meg Magyarországon, ma már mintegy 34 milliárd forint értékű portfóliójában jelenleg körülbelül 210 000 m2 bérbeadható területet kezel. A vállalat a CEREF 1 ingatlanalapba tartozó magyar ingatlanok vagyonkezelőjeként működik, és az idei értékesítéseket követően még 11 ingatlan vagyonkezelését végzi az országban, amelyekbe többek között például a paksi Atom Center bevásárlóközpont, a dunaharaszti Acélforma ipari csarnok vagy az „A” kategóriás Aerozone logisztikai központ is beletartozik.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés