Connect with us

Hirdetés

technokrata

Első helyezett lett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Daimler nemzetközi környezetvédelmi pályázatán

daimler

E-Környezetvédelem

Első helyezett lett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Daimler nemzetközi környezetvédelmi pályázatán

Első helyezett lett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Daimler nemzetközi környezetvédelmi pályázatán

20 éves az Environmental Leadership Award: a kiemelkedő vállalati környezetvédelmi projektek és kezdeményezőik ismét a figyelem középpontjába kerültek.

A Mercedes-Benz magyar gyárát Stuttgartban, február 13-án tüntették ki a Daimler Environmental Leadership Award (ELA) nyerteseként.

Nem kizárólag társadalmi szinten zajlik párbeszéd alternatív megoldásokról, megtakarítási lehetőségekről és megoldási javaslatokról a környezetvédelem, fenntartható fejlődés és az erőforrásokkal való kíméletes és tudatos gazdálkodás témakörében. A Daimler AG-n belül is világszerte központi szerepet játszanak ezek a kérdések. Ezt bizonyítja az Environmental Leadership Award (ELA), amelyet 2000-ben hívtak életre, és idén tizenkettedik alkalommal adták át. 30 ország 1200 résztvevőjének összesen 146 benyújtott projektjét értékelték a bírálók a múlt év pályázati időszakában – ez csaknem kétszer annyi pályamunka volt, mint a múlt alkalommal.

Azt, hogy a konszern egyre zöldebbé válik, számos munkatárs munkája bizonyítja nap mint nap. Kreatív ötleteikkel és lelkesedésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a Daimler eleget tegyen a környezetvédelmi felelősségvállalásának. A vállalat belső környezetvédelmi díja, az Environmental Leadership Award elismeri azokat erőfeszítéseket, amelyek a termékek környezeti mérlegét javítják, és a gyártást a lehető leginkább környezetbarát módon alakítják.

A díjjal azokat, a már megvalósult kezdeményezéseket becsülik meg, amelyek kiemelkedő környezetpolitikájukkal tűnnek ki, és a társadalmi, helyi és regionális környezeti feltételek javítását célozzák.

A „#Green. #Besser. #Kecskemét“ projekt a „Kiemelkedő környezetvédelmi elkötelezettség” kategóriában nyert. Mióta a gyártás csaknem nyolc évvel ezelőtt megkezdődött, a kecskeméti gyár ezzel a mottóval számos különböző intézkedést tervezett és valósított meg. Az eredmény: 30 százalékkal alacsonyabb energiafelhasználás, a széndioxid-kibocsátás több mint 30 százalékos csökkentése, és 97,4 százalékos hulladék-újrahasznosítási arány.

A munkatársak a környezet- és klímavédelem jegyében eddig 2278 darab fát ültettek a gyár területén és új hulladéksziget-koncepciót vezettek be a hulladék optimális szétválogatásának támogatására. A gyártás során bevezetett több újítás közül pedig a felületkezelő üzemben például – a színblokkok növelésének köszönhetően – sikerült az oldószeres alapú folyékony hulladékot csökkenteni.

A modern és folyamatosan továbbfejlesztett ipar 4.0 technológiák alapvetően a Mercedes-Benz Cars valamennyi gyártási helyszíne számára meghatározó jelentőségűek – így a kecskeméti gyár számára is. A papír alapú dokumentumokat, például a gyártósoron használt kísérődokumentumokat és a belső folyamatok tanúsítványait, fokozatosan digitális megoldások váltják ki.

„A „#Green. #Besser. #Kecskemét“ programmal nem egyetlen projekttel pályáztunk, hanem a kecskeméti gyár termelésének elindulása óta eltelt csaknem 8 évben végzett sikeres munkájával.  Ide értjük a környezet- és munkavédelem területén tett intézkedéseinket, társadalmi felelősségvállalási projektjeinket és a zöldebb, élhetőbb környezet kialakításáért – a várossal való szoros együttműködésben – tett erőfeszítéseinket“

– mondta Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki igazgatója.

A környezetvédelem a csapat számára nem csak a gyár kapujáig terjed: hulladékgyűjtő akciók, kerékpárutak kiépítése, valamint a munkába járáshoz szükséges buszjegyek teljes költségtérítése – néhány példa arra, hogyan teszik a munkatársak a gyárat és környezetüket hosszú távon zöldebbé és jobbá. A gyermekek környezettudatos nevelésének részeként a kicsik már a Csillag bölcsődében és óvodában, valamint a Mercedes-Benz iskolában érzékennyé és tudatossá válnak a téma iránt a környezetvédelmi foglalkozásoknak köszönhetően.

„Ez a díj nem csupán a közvetlenül a pályázatban résztvevő kollégák erőfeszítésének az elismerése, hanem valamennyi munkatárs munkájának megbecsülése, valamint a gyár fenntarthatósági stratégiájának visszaigazolása is egyben. Nagy köszönet illeti meg a teljes kecskeméti csapatot, mindannyian nagyon büszkék lehetünk erre a kitüntetésre“

– nyilatkozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés