Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ABB technológiája 40%-kal csökkenti az InterContinental Madrid szálloda energiafelhasználását

E-Környezetvédelem

Az ABB technológiája 40%-kal csökkenti az InterContinental Madrid szálloda energiafelhasználását

Az ABB technológiája 40%-kal csökkenti az InterContinental Madrid szálloda energiafelhasználását

Egy hotel, mely a maga nemében mérföldkőnek számít, az ABB hajtásainak és nagy hatékonyságú motorjainak segítségével teljesíti környezetvédelmi céljait. A felhasznált energia mennyisége egyetlen év alatt 445.000 kWh-val csökkent, ami kétmillió kanna víz felforralásához volna elegendő.

Az IHG (InterContinental Hotels Group) a világ közel 100 országában 15 márkanév alá besorolt több mint 5.500 szállodájával fontos szerepet játszik a fenntarthatóság ügyének előmozdításában.

icm_0024

Az IHG Csoport az IHG Green Engage rendszer segítségével 2013 és 2017 között 15%-kal csökkentette az egy foglalt szobára vetített szénlábnyomát. Az energiafelhasználás csökkentésének súlyponti területét a HVAC, tehát az épületgépészeti rendszerek képezik, ugyanis a szállodák teljes energiafogyasztásának 60-80%-a itt realizálódik.

Az InterContinental Madrid az IHG Engage rendszer egyik jelentős sikertörténete. A Paseo de la Castellana úton található, 65-éves múltra visszatekintő ötcsillagos szálloda mérföldkőnek számít a spanyol szállodaiparban. Évente nagyjából 100.000 vendéget fogad, köztük államelnököket, királyi családok tagjait, hírességeket és az üzleti élet vezető személyiségeit.

Az IHG Green Engage program segítségével minden szállodánknak meghatározott környezetvédelmi célokat kell teljesítenie, de ez soha nem mehet a szállóvendégek komfortérzetének és kényelmének rovására – magyarázza Esteban Rodriguez, az InterContinental Madrid főmérnöke. Az ABB hivatalos madridi értékesítési, támogató, szolgáltatási és mérnöki hozzáadottérték-szolgáltatója, az Exel Industrial által készített részletes energetikai felmérés rávilágított, hogy a szálloda működése rengeteg energiát emészt fel, és ez mindenekelőtt a HVAC rendszereket ellátó, valamint a vendégszobák, a konyhák és a többi szállodai létesítmény melegvíz-ellátását biztosító nyolc szivattyúcsoportnak köszönhető.

icm_0210

A szálloda, a felmérés megállapításaira támaszkodva, 13 db ABB ACH550 típusú frekvenciaváltóval (VSD) és 16 db IE3 energiahatékonysági besorolású villanymotorral szerelte fel az említett szivattyúrendszereket, továbbá épületgépészeti szabályozó rendszerekbe integrálta azokat. A fejlesztés nagyobb stabilitást és energiahatékonyságot biztosít a rendszer egésze számára, minthogy a motorok sebessége most már a mindenkori energiaigénynek megfelelően pontosan szabályozható.

Az ABB intelligens mozgásvezérlő megoldásai kb. 40%-os energiamegtakarítást tesznek lehetővé, így az InterContinental Madrid szálloda nemcsak teljesítette a rendszerszintű IHG Green Engage-célokat, de túl is szárnyalta azokat. A szálloda egy év elteltével összesen már 445.000 kilowattórányi (kWh) energiamegtakarításnál tart, ami azt jelenti, hogy eddig 37.000 dollárral (kb. 10 millió Ft-tal) kevesebbet költött energiára, tehát a beruházás nem egészen két év alatt tervezhető módon megtérül.

icm_0013

Az IHG Green Engage programnak köszönhetően a szálloda szénlábnyoma éves szinten 253 tonnányi széndioxiddal (CO2) csökkent. Ha ugyanilyen nagyságrendű energiamegtakarítást lehetne elérni a világ mintegy 187.000 szállodájának (az STR Global adatai szerint) mindössze egynegyedében, akkor a globális CO2-kibocsátás évente közel 12 millió tonnával lenne csökkenthető, ami három széntüzelésű erőmű bezárásával egyenértékű.

Az International Tourism Partnership (ITP) nemrég közzétett tanulmánya szerint a szállodaipar jelenleg a globális kibocsátás 1 százalékáért felel, és ez a szám – ha az idegenforgalom felfutása tovább folytatódik – csak nőni fog, hiszen az előrejelzések szerint a szállodai szobák száma a jelenlegi 17,5 millióról 2050-ig 25 millió fölé fog emelkedni.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés