Connect with us

Hirdetés

technokrata

Izland energetikai fenntarthatóságához nagyban hozzájárul az ABB

E-Környezetvédelem

Izland energetikai fenntarthatóságához nagyban hozzájárul az ABB

Izland energetikai fenntarthatóságához nagyban hozzájárul az ABB

E-járművekhez fejlesztett villamostöltői nagy sikert aratnak északon is

Izland megkezdte annak a nagyra törő energetikai tervének végrehajtását, amely keretében növelni kívánják a megújuló energiaforrások alkalmazását, és ösztönzőkkel segítik az elektromos járművek elterjedését.

 

Az izlandi fenntarthatósági programnak az a felismerés adott lendületet, hogy a szigetország túlzott mértékben függött a külföldi olajforrásoktól. Napjainkban az izlandi energiafogyasztás 80%-át nem fosszilis energiaforrásokból fedezik, hanem főként víz- és geotermikus energiával.

„A saját forrásokra támaszkodó energiaellátás biztosítása nagyon fontos országunk függetlensége szempontjából,”

– nyilatkozta Jón Björn Skúlason, aki az országos energetikai programoknak a kormány, az ipar és a kutatóintézetek közötti koordinálását végző Icelandic New Energy vállalat vezetője.

Bár a teljes energiafelhasználás 20%-át még mindig a fosszilis tüzelőanyagok fedezik, azonban az izlandi kormány olyan államilag finanszírozott ösztönző programot vezetett be, amellyel az elektromos járművek használatát kívánja elősegíteni. A program eredményességét jól jelzi, hogy az ország útjain közlekedő elektromos járművek száma a 2014-ben regisztrált 90-ről mára több mint 6000-re nőtt.

energy-cunsumption-graphic

Forrás: Izland gazdasági és pénzügyi helyzete. Pénzügyi és Gazdaságügyi Minisztérium, 2017. augusztus (Islandic Economic and Fiscal Situation, Ministry of Finance and Economic Affairs)

Az e-autók elterjedését támogatandó, több mint 20 ABB gyártmányú villámtöltő állomást telepítettek Izland híres autópályája, az 1300 km-nél is hosszabb Route 1 mentén, amely egyben az ország fő logisztikai útvonalának is számít.

A töltőknek a szigetországban szélsőséges időjárási viszonyok között kell üzemelniük, mivel nem ritka, hogy a hőmérők higanyszála akár -30°C alá süllyed.

„Kevés olyan hely van, ahol zordabb az éghajlat, mint Izlandon,”

– mondja Bjarni Már Júlíusson, a Reykjavik Energy vállalatcsoport vezető tagjának számító ON Power vezérigazgatója. Az ON Power fogja üzemeltetni az ABB Route 1 mentén telepített villámtöltőit. „A töltők rendkívül zord körülményeknek vannak kitéve. Magas a sótartalom, gyakori a tengeri köd, alacsony a hőmérséklet, magas a páratartalom, és gyakoriak a viharok.”

Az ABB villámtöltői 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát. Az ABB töltői a felhasználói hozzáférés-engedélyezést, a fizetést és a hálózati csatlakozást biztosító megoldások széles körét támogatják.  Azonban egy stabil, jól működő töltési infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen, ha Izland meg akarja valósítani ambiciózus célját, a 100%-os energetikai fenntarthatóságot.

„Kezdetben az emberek szkeptikusak voltak, azonban ma már azt látják, hogy elektromos autók közlekednek az utakon, és térnyerésük folyamatos”

– mondja Skúlason.

Az ABB AbilityTM  technológia garantálja, hogy a töltők a hét minden napján, 24 órán át üzemeljenek. A távoli, digitális kapcsolatot biztosító rendszer lehetővé teszi a sziget bármely pontjáról a berendezés monitorozását. A rendszer valós idejű adathozzáférést biztosít az ON Power számára, amire támaszkodva az üzemeltető távolról felügyelheti, és proaktívan vezérelheti a töltőállomások üzemi és műszaki állapotát. Az ABB rendszere rugalmas áttekintést nyújt a teljes töltőhálózatról, így biztosítva, hogy a töltőrendszer akár ­35°C-os hőmérséklet esetén is zavartalanul üzemelni tudjon.

A felhőalapú technológia a töltőket a Microsoft Azure platformra csatlakoztatja, ami a felhasználók számára többletértéket és jobb hatásfokot biztosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technikusok a hibák 90%-át távdiagnosztika segítségével be tudják azonosítani, s azok 60%-át távolról is el tudják hárítani, anélkül, hogy ki kellene szállniuk a meghibásodás helyszínére. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az ON Power megfelelő tanácsokkal lássa el az ügyfeleit.

„Az ABB a meghibásodott töltőt távolról újra tudja indítani, ami különösen fontos Izlandon, ahol a nagy távolságok és a rossz időjárás megnehezíti a szervizszemélyzet kiszállását a meghibásodások helyszínére,”

– nyilatkozta Óskar Gústavsson, az ABB termékeket forgalmazó Johan Rönning cég kereskedelmi vezetője.

Az ON Power a vállalat jellemző cégszínének alkalmazásával is segíti, hogy az autóvezetők könnyen megtalálják a töltőállomásokat. „Az összes töltő narancssárga színű, ami megkönnyíti, hogy a járművezetők rossz látási viszonyok mellett is meglássák azokat,” – mondja Lasse Altmann, az ABB E-Mobility Charging üzletfejlesztési vezetője.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés