Connect with us

technokrata

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

ho-chi-minh-1400x788-1

E-Környezetvédelem

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

Talán az egyik legjobb megoldást erre az ABB kínálja a városoknak

Látványosan fejlődtek az elmúlt 10 évben a leghíresebb fővárosok is világszerte, de vajon mi a helyzet odalent? Csak a jópofa világítás meg a látványos építészet fejlődik, vagy az is ami alatta van? Hát nem!

 

Remek példa erre a vietnámi Ho Si Mihn ivóvízhálózata, hiszen a város hatalmas léptékben gyarapodik évről évre, míg a 33 000 kilométernyi vízhálózattal, ami több mint 8 millió lakost szolgál ki, annyira nem foglalkoznak. Persze mindenki úgy van vele, hogy “amíg működik, addig hozzá ne nyúljunk”, de ez sajnos hosszútávon nem kifizetődő.

hosimin01

A korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros alig 50 év alatt Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát. Például a ’60-as években az ország teljes lakosságának mindössze 5%-a élt városban, ez az arány mára 33%-ra növekedett. Az embereket olyannyira vonzza a városi élet, a jobb körülmények és jobb munkalehetőségek, hogy a nagyváros területe évente 4%-al növekszik.

Természetesen az ilyen számadatok nagyon is jót tesznek az országnak, de vajon lépést tud tartani ezzel a folyamatosan amortizálódó infrastruktúra? Tavaly olyan sok szivárgás keletkezett a vízhálózatban, hogy a tisztított ivóvíz 30%-a elfolyt. Egyes részeit több mint 30 évvel ezelőtt építették és 2016-ban a vízveszteség túllépte a 150 millió köbmétert. (Egyébként a fejlettebb nagyvárosoknál a vízveszteség aránya 5-10 % közé esik)

 

Lépést kell tartani a jövővel!

Szerencsére ezt ők sem hagyják annyiban, a Saigoni Vízművek (Saigon Water Corporation/SAWACO) megkezde az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10%-ra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat.

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez egy stratégiai ABB AbilityTM Symphony® Plus SCADA rendszert terveztek. Az ABB rendszere magába foglalja az ivóvíz- és szennyvíz kezelési szoftverjeiről méltán híres cég, a TaKaDu fejlett szivárgásjelző és szivárgáskezelő rendszerét is. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba. Az adatgyűjtési pontokon a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a SAWACO digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát.

Az ABB Ability Symphony ® Plus olyan osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszer (DCS), amelyet kifejezetten az ivóvízellátó és a szennyvízrendszerekhez fejlesztettek ki.

„Ho Si Minh-város ivóvízhálózat-felújítási projektje és az ehhez hasonló többi projekt is jól mutatja, hogy milyen lehetőségeket kínál a fejlett automatizálás a gombamód növekvő, de elavult infrastruktúrával rendelkező nagyvárosok számara. A digitális adatok terepi eszközöktől történő „okos” begyűjtése valós idejű információkkal szolgál a hálózat állapotáról, és lehetővé teszi az árbevétel növelését is.”

– nyilatkozta Kevin Kosisko, az ABB Power Generation & Water ügyvezető igazgatója.

A SAWCO vízközmű vállalat, köszönhetően a hálózat digitalizálásának, a hálózat állapotának valós idejű nyomon követésének, a szivárgási helyek pontos beazonosításának, növelni tudja majd a háztartásoknak és az ipari vállalatoknak szállított víz mennyiségét.

Érdemes lenne követni Ho Si Mihn város példáját és nem csak látszatra szépíteni/újítani a várost, hanem modernizálni és digitalizálni kell a föld alatt húzódó elavult rendszereket is!

További E-Környezetvédelem

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd