Connect with us

Hirdetés

technokrata

Afrikai fertőző betegségeket tart kordában ez a magyar big data megoldás

e-Egészségügy

Afrikai fertőző betegségeket tart kordában ez a magyar big data megoldás

Afrikai fertőző betegségeket tart kordában ez a magyar big data megoldás

A fejlesztést elsőként Zambiában, Szenegálban és Etiópiában alkalmazzák a malária terjedésének megfigyelésére.

Az egészségügyi innovációkkal foglalkozó világszervezet, a PATH és a budapesti Starschema Kft. együttműködésének köszönhetően ősszel kezdte meg működését az az integrált információs rendszer, amelynek segítségével előre jelezhetők a járványok és minden eddiginél pontosabban nyomon követhetők a tömeges megbetegedések.

In Sinafala village, a health worker tests a child for malaria using a rapid diagnostic test.

Sinafala falujában az egészségügyi dolgozók malária gyorstesztet végeznek el a helyi gyermekeken.

A digitális technológiákra épülő tudományos előrejelző módszerek egyre hatékonyabb eszközöket biztosítanak a fertőző betegségek elleni küzdelemhez. A hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló egészségügyi információk összegyűjtése és elemzése, vagyis a big data hasznosítása nagyobb esélyt kínál a megelőzéshez és jobb feltételeket teremt a gyógyításhoz. Remek példát szolgáltat erre Zambia, amelynek déli részén ezeknek a módszereknek az alkalmazásával 2014 és 2017 között 85 százalékkal sikerült csökkenteni a maláriás megbetegedések számát.

Egy hasonló elveken alapuló integrált rendszer összeállítása érdekében fogott össze ez év elején a Starschema Kft., Magyarország vezető big data cége és a PATH. Egy olyan alkalmazás elkészítése volt a cél, ami egy felületen keresztül teszi elérhetővé a különböző fertőző betegségekkel kapcsolatos adatokat, és modern elemzési eszközöket biztosít feldolgozásukhoz.

A rendszer alapvetően az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által létrehozott DHIS2 (District Health Information System) nyitott adatbázis-platformban tárolt információkat használja: orvosi vizsgálatok és kezelések eredményeit, kórképeket, laborleleteket, valamint a páciensek adatait a világ minden tájáról. Ezeket főként a helyi orvosok és egészségügyi dolgozók rögzítik napi rendszerességgel. A DHIS2 mellett az alkalmazás az egészségügyi létesítményekre (kórházak, rendelők, stb.) vonatkozó információkat, térképi adatokat és olyan egyéb adatforrásokat aggregálja, amelyek a PATH elemzéssel foglalkozó szakértőinek munkáját segítik.

starschema_path_img03

„A közös fejlesztőmunka eredményeként létrehozott alkalmazás lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy egy felületen kövessék a betegségek terjedését, megbirkózzanak a sokszor többmilliós rekordszámú adathalmazok elemzésével, és meghatározzák azokat a kritikus régiókat, ahol megelőzésre vagy beavatkozásra van szükség. Mi ehhez nyújtottunk programozói, elemzői és technikai segítséget”

– foglalta össze a projekt lényegét Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője.

A rendszer használata nagyban bővíti a megelőzés és a kialakult járványhelyzet kezelése érdekében bevethető intézkedések körét. Ezek közé tartozik a helyszíni terepszemle és felderítés elrendelése, a korokozók terjesztéséért felelőssé tehető állatállomány vizsgálata, a helyi gyógyszerkészletek felmérése, valamint a szűrővizsgálatok, megelőző kezelések és a betegség elleni védekezéshez szükséges gyógyszerek adagolásának megkezdése. Számos lépés elképzelhető, nincsenek konzervmegoldások, mindennek alapja a megfelelő minőségű és időben érkező információ.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés