Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez a vadonatúj lengyel-magyar fejlesztés konkrétan forradalmasítja sebészeti eljárásokat

e-Egészségügy

Ez a vadonatúj lengyel-magyar fejlesztés konkrétan forradalmasítja sebészeti eljárásokat

Ez a vadonatúj lengyel-magyar fejlesztés konkrétan forradalmasítja sebészeti eljárásokat

Ezentúl szélesebb körben lesznek végezhetők endoszkópiás és laporoszkópiás sebészeti beavatkozások a hazai kutatók részvételével fejlesztett berendezéssel.

A szív és érrendszeri megbetegedések egész Európában a vezető halálokok között szerepelnek. Az elmúlt években a kardiológiai műtéti technikákban jelentős fejlődés történt, és egyre nagyobb teret hódítanak az ereken keresztül végezhető, vagy az ún. laparoszkópiás, a has felnyitása nélküli, a hasüreg és medenceüreg diagnózisát és operációját mindössze apró bevágásokkal lehetővé tévő eljárások.  Ez az egyszerűbb műtét a beteg számára fizikailag kevésbé megterhelő és elfogadhatóbb. A jelenleg használatos beavatkozásoknál azonban az orvos nem érzékelhet mindent, például nem tapinthat, hiszen monitoron látott képek alapján „távolról” dolgozik, így ez a kímélőbb eljárás sok esetben eddig nem volt alkalmazható.

robinheart_mc2_1

Most magyar és lengyel kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a műtétet végző orvos „virtuális tapintásra” tesz szert: az FRK (Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii – Kardiológiai Sebészeti Alapítvány) MIS műtéti robotcsalád, a Polish RobinHeart smart laparoszkópiás eszközébe építve és a műtőrobot vezérlő rendszerébe integrálva sikeresen mutatták be a mesterséges tapintás-érzékelés és az erőinformáció visszacsatolhatóságát. A csapat tapintási- és erő információk visszajelzésére katéterbe építhető többelemes nyomásmérőt és ultrahangos képalkotó rendszert, illetve a laparoszkóp csipeszébe integrált erő- és nyomásmérő eszközöket fejlesztett. Ezek a rendkívül kisméretű apparátusok teszik lehetővé, hogy a laparoszkópiás beavatkozások során több információ jusson el a műtéti területről a sebészhez. A tesztek alapján a sebészeti robotok segítségével költséghatékonyabbá, betegbarátabbá tehetők a minimális sebészeti beavatkozással járó műtétek, ráadásul az eljárással várhatóan a betegek túlélési esélyei is javulnak.

laparoszkop_tapintaserzekelo

A magyar csoportot az MTA Energiatudományi Kutatóközpont koordinálta és biztosított hazánkban egyedülálló mikrotechnológiai tudásbázissal rendelkező laboratóriumot. A magyar kutatók mikromechanikai erőérzékelők elektromechanikai integrációjának kidolgozásával vettek részt a projektben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a demonstrációs laparoszkóp csipesz és a jelfeldolgozó elektronika kidolgozását végezte, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a fejlesztett eszközök tesztelésének orvostechnikai hátterét biztosította, a nemzetközi konzorciumot pedig a Philips vezette.

robinheart_pva1

 „Fejlesztéseink elsődleges célja az volt, hogy erővisszajelzést, virtuális tapintásérzetet tudjunk biztosítani az operációt végző sebésznek. Összességében elmondhatjuk, hogy sikerült az általunk fejlesztett érzékelő és jelfeldolgozó rendszert – a jelkiértékelő algoritmust is beleértve – integrálni egy robot vezérlő rendszerébe, és ezzel kétirányú irányítás/erő visszacsatolás funkciót, vagyis kétirányú ember-gép kapcsolatot létrehozni sebészeti robot alkalmazásban.”

– mondta Dr. Fürjes Péter, projektvezető, az MTA EK MFA BioMEMS csoport vezetője, majd hozzátette:

Meggyőződésünk volt, hogy ha megvizsgáljuk és demonstráljuk a különböző érzékelési lehetőségek alkalmazhatóságát a minimálisan invazív műtéti-, valamint katéteres rendszerekben és műtéti robotokban, bizonyos mértékig visszaadhatjuk a műtétet végző sebész számára az elvesztett közvetlen érzékelési funkciókat.”

szoritoerot_jelzo_chip

A nemzetközi konzorcium multidiszciplináris szinten fogta egybe az európai félvezető és MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) technológiák, az anyagtudomány, a tokozási technológiák vezető ipari, fejlesztési és kutatási szereplőit, valamint az orvostechnikai ipar elismert gyártóit és klinikai alkalmazóit, mint amilyen a Philips Electronics, a VTT, a Murata, a TU Delft, a Silex vagy a FRK.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés