Connect with us

technokrata

Magyarországon egyedülálló műtéti eljárások és világhírű professzorok a Jahn Ferenc Kórházban

e-Egészségügy

Magyarországon egyedülálló műtéti eljárások és világhírű professzorok a Jahn Ferenc Kórházban

Magyarországon egyedülálló műtéti eljárások és világhírű professzorok a Jahn Ferenc Kórházban

2018. február 1-3. között immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Jahn Ferenc Kórházban a három napon át tartó „Minimál invazív eljárások az urológiában” című műtétsorozat és konferencia, amelyen évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat.

Az intézmény Urológiai Osztályának kezdeményezésére az európai mércével mérve is elismert, Közép-Európában egyedülálló, nemzetközi szaktekintélyeket is felvonultató műtéttan kurzus idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. A konferencián a műtétek olyan háromdimenziós képi technikával rendelkező laparoszkópos tornyokkal történnek, amellyel azonos technikát – az országban egyedülálló módon – 4 éve már a Jahn Ferenc Kórház is használhat Csepel Önkormányzata támogatásának köszönhetően.

megny

A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők idén is 8 darab 3 dimenziós monitoron, élő adásban, audiókommentárral követhetik. Az operációk Magyarország legelső, a intézményünkben 3D laparoszkópos tornyával és két másik hasonló eszközzel, három műtőben egy időben történnek. Az elvégzendő beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és csapatmunkát igényelnek.

Az akkreditált képzésre közel száz urológus regisztrált, hagy tanulhassanak tapasztaltabb kollégáiktól. Ezen túlmenően olyan szakdolgozók, műtősnők, már nem praktizáló nyugdíjas orvosok is részt vesznek a konferencián, akik csak az új műtéti eljárásokra kíváncsiak.

Az idei rendezvény első napján urológus szakorvosjelöltek tartottak szabadon választott témában felmérő előadásokat, melyek egyúttal a 2018. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai is voltak. A győztes, Dr. Bordás Noémi kiutazás nyert a CEM-re.

alberto-breda

A szakorvosjelöltek, valamint utolsó évesek szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben, melyeknek szintén hatalmas tétje volt: a győztes kiutazást nyert az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) következő találkozójára. A bírálóbizottság végül Dr. Vecsei Annának ítélte oda az első helyet „Felső húgyúti daganatok endoscopos műtétei: a helyes indikáció felállítása” című előadásáért.

A második nap a hivatalos megnyitóval kezdődött, melyen részt vett és beszédet mondott Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Kórház főigazgatója, Prof. Dr. Tenke Péter, a Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, a Magyar Urológus Társaság főtitkára, valamint Prof. Dr. Nyirádi Péter, az Urológiai Tagozat elnöke is. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a 3 dimenziós laparoszkópos tornyot adományozó Csepel korábbi polgármestere egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, azonban levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Az ünnepélyes köszöntőket követően Dr. Ralovich Zsolt és Prof. Dr. Tenke Péter Dr. Szentes Tamás helyettes államtitkárnak, valamint Dr. Kisbenedek Lászlónak, az Urológiai Osztály korábbi osztályvezető főorvosának emlékplakettet adott át, ezzel is megköszönve korábbi támogatásukat, melynek köszönhetően a konferenciasorozat létrejöhetett.

3d-ve

Ezt követően már a műtőké, valamint a meghívott külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. 6 országból 9 elismert szakember érkezett és adta át tudását a magyar urológus kollégáknak.

A konferencia keretén belül az intézménybe látogat Dr. Peter Wiesing, a Németországban működő, robotsebészeti fejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója is.

A szombati zárónapon magyar urológusok műtéteit lehet majd a Kórház Zöld Előadójában nyomon követni a 3d-s televíziókon.

Idén 3 műtőben összesen 16 műtétet kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők

További e-Egészségügy

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin