Connect with us

technokrata

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

a-futuristic-doctor-with-syringe-withdraws-a-liquid-medicine-and-appears-a-hologram-of-a-planet-concept-medicine-in-the-world-medical-care-future-global-competitor-pharmaceutical-companies_heksod35kg

e-Egészségügy

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

A jövő izgalmas technológiai innovációival nem csak az életminőség, de az orvosi kezelések költséghatékonysága is jelentősen javulhat

A vállalat globális felmérése szerint a lakosság is hasonlóképpen gondolkozik, a magyarok 49 százaléka 20 éven belül jelentős pozitív változásokra számít a személyre szabott orvosi ellátások területén.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus betegségekben – magas vérnyomás, daganatos betegség vagy HIV-fertőzés – szenvedők körében a terápiakövetés csupán 50 százalékos, ami azt jelenti, hogy a páciensek fele nem tartja be orvosa utasításait. A Vodafone a legújabb tanulmánya szerint – amit a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora, Bernard Vrijens támogatásával készített – az IoT technológiára épülő megoldások segíteni fognak az embereknek az orvosi kezelési tervük pontosabb betartásában.

„Az egészségügyi dolgozók jelenleg négy létfontosságú funkciót figyelnek: a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást. Az IoT technológia segítségével hamarosan egy ötödik tényező, a terápiakövetés is pontosan mérhetővé válik.  A konnektivitás jelentőségét sem az orvosi eszközök, sem pedig a betegek együttműködése terén nem szabad alábecsülnünk”

– mondta el a Dr. Bernard Vrijens. a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora

A tanulmány szerint az okos eszközök-, az Internet- és a felhő-adta lehetőségek közös kihasználásával az IoT hatékonyabb egészségügyi ellátást eredményezhet. A kezelésükre vonatkozó, személyre szabott információk megadásával arra ösztönzi majd a betegeket, hogy pontosabban kövessék orvosi kezelési tervüket. Azzal, hogy a kezelési tervük folytatására bíztatja őket, egyes becslések szerint csupán az USA-ban évente mintegy 290 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, amelyet jelenleg elkerülhető orvosi kiadásokra költenek.

Az IoT megoldásoknak köszönhetően pontosan ki fognak rajzolódni a betegek szokásai, és azok a területek, amiket fejleszteniük kellene az egészségük érdekében. Az egyik újdonság az intelligens csomagolás lesz, aminél a beépített érzékelők egy buborékcsomagon belül rögzítik a csomagok felbontásának időpontját, és a hálózaton keresztül az adatbázisba továbbítják ezt az információt. Ez azért lesz nagyon fontos, mert Vrijens professzor kutatásai szerint 97 százalékos korreláció van aközött, hogy hányan nyitják ki a gyógyszeres csomagot és hányan kezdik el a terápiát.

Az intelligens csomagolás mellett az adagolást követő – okos-inhalátor és fecskendő – megoldások is fontos innovációi lesznek a jövőnek, hiszen mérik, hogy megfelelő mennyiségű gyógyszert használt-e a páciens. Az intelligens gyógyszerekbe épített érzékelők segítenek majd nyomon követni a használat idejét, az intelligens naplókon keresztül pedig a betegek megoszthatják orvosukkal, hogyan érzik magukat a kezelés alatt, így ez a módszer a rendszeresség iránti elköteleződést is elősegíti a jövőben.

“Az IoT eszközök térhódítása számos területen hoz pozitív változást az életünkbe. A gyártástól kezdve, a mezőgazdaságon és a szállítmányozáson át egészen az orvostudományig már ma is megfigyelhetünk ilyen megoldásokkal automatizált folyamatokat. A Vodafone kiemelt figyelmet fordít erre a területre, a globális piacon havonta 1 millióval nő az IoT kapcsolataink száma, Magyarországon pedig – az M2M Hungary legfrissebb adatai szerint – 37 százalékos részesedéssel vezetjük az IoT eszközök piacát. Nagy öröm számunkra, hogy a hazai lakosság hozzánk hasonló módon pozitívan tekint a jövő innovációra, a YouGov kutatócég eredményei alapján az olcsó és tiszta energia (57%) után a személyre szabott egészségügyi ellátást (49%) tartják a magyarok a legizgalmasabbnak”

– mondta el Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Nagyvállalati megoldásokért felelős igazgatója.

További e-Egészségügy

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő