Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

e-Egészségügy

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

A legújabb IoT eszközök komoly áttörést hozhatnak az egészségügyben

A jövő izgalmas technológiai innovációival nem csak az életminőség, de az orvosi kezelések költséghatékonysága is jelentősen javulhat

A vállalat globális felmérése szerint a lakosság is hasonlóképpen gondolkozik, a magyarok 49 százaléka 20 éven belül jelentős pozitív változásokra számít a személyre szabott orvosi ellátások területén.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus betegségekben – magas vérnyomás, daganatos betegség vagy HIV-fertőzés – szenvedők körében a terápiakövetés csupán 50 százalékos, ami azt jelenti, hogy a páciensek fele nem tartja be orvosa utasításait. A Vodafone a legújabb tanulmánya szerint – amit a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora, Bernard Vrijens támogatásával készített – az IoT technológiára épülő megoldások segíteni fognak az embereknek az orvosi kezelési tervük pontosabb betartásában.

„Az egészségügyi dolgozók jelenleg négy létfontosságú funkciót figyelnek: a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást. Az IoT technológia segítségével hamarosan egy ötödik tényező, a terápiakövetés is pontosan mérhetővé válik.  A konnektivitás jelentőségét sem az orvosi eszközök, sem pedig a betegek együttműködése terén nem szabad alábecsülnünk”

– mondta el a Dr. Bernard Vrijens. a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora

A tanulmány szerint az okos eszközök-, az Internet- és a felhő-adta lehetőségek közös kihasználásával az IoT hatékonyabb egészségügyi ellátást eredményezhet. A kezelésükre vonatkozó, személyre szabott információk megadásával arra ösztönzi majd a betegeket, hogy pontosabban kövessék orvosi kezelési tervüket. Azzal, hogy a kezelési tervük folytatására bíztatja őket, egyes becslések szerint csupán az USA-ban évente mintegy 290 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, amelyet jelenleg elkerülhető orvosi kiadásokra költenek.

Az IoT megoldásoknak köszönhetően pontosan ki fognak rajzolódni a betegek szokásai, és azok a területek, amiket fejleszteniük kellene az egészségük érdekében. Az egyik újdonság az intelligens csomagolás lesz, aminél a beépített érzékelők egy buborékcsomagon belül rögzítik a csomagok felbontásának időpontját, és a hálózaton keresztül az adatbázisba továbbítják ezt az információt. Ez azért lesz nagyon fontos, mert Vrijens professzor kutatásai szerint 97 százalékos korreláció van aközött, hogy hányan nyitják ki a gyógyszeres csomagot és hányan kezdik el a terápiát.

Az intelligens csomagolás mellett az adagolást követő – okos-inhalátor és fecskendő – megoldások is fontos innovációi lesznek a jövőnek, hiszen mérik, hogy megfelelő mennyiségű gyógyszert használt-e a páciens. Az intelligens gyógyszerekbe épített érzékelők segítenek majd nyomon követni a használat idejét, az intelligens naplókon keresztül pedig a betegek megoszthatják orvosukkal, hogyan érzik magukat a kezelés alatt, így ez a módszer a rendszeresség iránti elköteleződést is elősegíti a jövőben.

“Az IoT eszközök térhódítása számos területen hoz pozitív változást az életünkbe. A gyártástól kezdve, a mezőgazdaságon és a szállítmányozáson át egészen az orvostudományig már ma is megfigyelhetünk ilyen megoldásokkal automatizált folyamatokat. A Vodafone kiemelt figyelmet fordít erre a területre, a globális piacon havonta 1 millióval nő az IoT kapcsolataink száma, Magyarországon pedig – az M2M Hungary legfrissebb adatai szerint – 37 százalékos részesedéssel vezetjük az IoT eszközök piacát. Nagy öröm számunkra, hogy a hazai lakosság hozzánk hasonló módon pozitívan tekint a jövő innovációra, a YouGov kutatócég eredményei alapján az olcsó és tiszta energia (57%) után a személyre szabott egészségügyi ellátást (49%) tartják a magyarok a legizgalmasabbnak”

– mondta el Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Nagyvállalati megoldásokért felelős igazgatója.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés