Connect with us

technokrata

Ezzel a magyar találmánnyal jelentősen mérsékelhetőek a dohányzás káros hatásai

SYDNEY, AUSTRALIA - AUGUST 01: In this photo illustration a man smokes on August 1, 2013 in Sydney, Australia. In a plan announced today, the government will increase the excise on tobacco by 12.5 per cent annually over the next four years, raising over AUD$5 billion. The hike is estimated to increase the cost of cigarettes by AUD$5 by 2016, and is the first increase in the tobacco excise since 2010.  (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

e-Egészségügy

Ezzel a magyar találmánnyal jelentősen mérsékelhetőek a dohányzás káros hatásai

Ezzel a magyar találmánnyal jelentősen mérsékelhetőek a dohányzás káros hatásai

Optimum Filter néven újfajta füstszűrőt fejlesztettek ki

A filterben szereplő szűrőanyagok nemzetközi szabadalmaztatása folyik, az egyik kombináció szabadalmát most fogadták el a hetvenedik országban.

A WHO jelentése szerint 2030-ra világszerte a mostani hatmillióról nyolcmillióra emelkedhet azok száma, akik dohányzás következtében halnak meg. Magyarországon a férfiak fele és a nők harmada dohányzik, és évente minden ötödik haláleset köthető a dohányzáshoz. A dohányzás a világgazdaságnak is kárt okoz. A WHO kutatócsoportja 159 országban végzett felmérést, mely a világ dohányosainak 97 százalékát érintette. A felmérés szerint a dohányzás okozta betegségek kezelésére fordítják a világ összes egészségügyi kiadásainak 6 százalékát, ami a vizsgált országok együttes bruttó hazai termékének 2 százaléka.

Az ártalmak csökkentésére természetesen a cigaretta elhagyása a legjobb megoldás, de vannak, akik az egyértelmű kockázatok ellenére nem tudják vagy nem akarják abbahagyni a dohányzást. Emiatt régóta folynak kísérletek a dohányosok egészségügyi kockázatainak csökkentésére. A füstszűrő megjelenése a károkozás visszaszorítását ígérte, de hosszú távú egészségügyi adatok ezt nem támasztották alá.

 

„Több komponensű szűrőnk, az Optimum Filter más alapelven működik, mint a jelenleg használt filterek. Az emberi szervezetnek a dohányfüst kimutatható biológiai károsodást okoz. A SOTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóival ezeket a biológiai károsodásokat mutattuk ki, és ezek csökkentésére helyeztük a hangsúlyt. Az Optimum Filter részben fizikailag szűri ki a káros anyagokat, részben pedig biológiai védelmet is jelent a dohányfüstben lévő különböző káros anyagok hatásai ellen.”

– mondta el Szöllősi Péter, az OptiFilter Zrt. vezérigazgatója.

 

A dohányfüst három alapvető területen okoz kárt a szervezetnek. A száj és a vér antioxidáns kapacitását mérő vizsgálatok, valamint a tüdő és az erek sejtjeinek toleranciamérésével, illetve tüdőszövet-modelleken végzett kísérletek bizonyították, hogy az Optimum Filter csökkenti a dohányzás által kiváltott károsodások kockázatát:

  • A cigarettázás a tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kockázatát növeli: a füst irritációt okoz a tüdőben, sejthalált vált ki, ami végül gyulladásos folyamatokat indít be, ennek a folyamatnak a végén pedig a COPD és a tüdőrák áll. Az Optimum Filteren keresztül a szervezetbe bejutó füst ezt a gyulladási folyamatot, így a COPD és a tüdőrák kockázatát – a jelenleg alkalmazott filterek használatával összemérve – szignifikánsan csökkenti.
  • A dohányfüst csökkenti az erekben található antioxidáns kapacitást, ami károsítja a kardiovaszkuláris rendszert, és például érszűkületet A jelenlegi szűrőkkel szemben az Optimum Filter szűrője jelentősen csökkenteni tudja a dohányfüstnek ezt a hatását.
  • A nyál antioxidáns hatása is lecsökken a füst hatására, ami többek közt a szájrák és a fogínybetegségek kockázatát növeli. Az Optimum Filter alkalmazásával ez az antioxidáns hatás szignifikánsan kevésbé romlik.

 

Az OptiFilter füstszűrőjével végzett kísérleteket a füstbiológia világszerte elismert szakértői, Edward Sanders biokémikus – korábban a Philip Morris kutatócsoportjának vezetője – és Dr. Chris Coggins inhalációs toxikológus értékelte. Jelentésük megállapítja, hogy:

“Az in vitro és in vivo biológiai tesztek minden esetben kimutatták, hogy az Optimum Filteren átszűrt dohányfüst jelentősen kisebb kárt okoz, mint a hagyományos szűrők használatával megszűrt füst. Ezek az eredmények meggyőzően bizonyítják, hogy a filter használata csökkentheti a cigarettafüst káros egészségügyi hatásait.”

 

Az OptiFilter Zrt. az X-Ventures Béta kockázati tőkealap segítségével jelenleg a több szabadalommal védett technológia ipari alkalmazásának megvalósításán dolgozik.

További e-Egészségügy

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő