Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lehet-e településnév a domainünkben?

Dotkom

Lehet-e településnév a domainünkben?

Lehet-e településnév a domainünkben?

Új weboldal indításakor az első és legfontosabb feladatunk, hogy olyan domain nevet válasszunk, ami megfelel honlapunk céljainak.

Bármilyen könnyűnek is tűnik elsőre az ilyesmi, néhány akadályba azért még így is ütközhetünk: lehet, hogy előttünk már valaki megvásárolta konkrétan azt a nevet, vagy valamilyen jogi szabályozás vonatkozik arra, mely címeket kell már első körben kizárnunk, mint leendő domaint.

 

Ha olyan honlapot tervezünk indítani, mely a turizmus, az urbanisztika, vagy egyéb más településekhez (illetve egy adott településhez) köthető témával foglalkozik, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk mindennek a jogi hátterével. Hogy könnyebb legyen az információk pontos értelmezése, vegyünk egy fiktív településnevet. Piripócsia egy lakosa szeretné a faluról készült hobbifotóit közzétenni egy weboldalon, nézzük, milyen nevet (nem) adhat az új honlapjának!

A .hu domain nevek egységes rendjét biztosító Domainregisztrációs Szabályzat 1997. június 16-a óta tartalmazza, hogy:

„A település nevével azonos karakterű, közvetlenül a .hu alá delegált domain név igénylőjeként kizárólag az adott település önkormányzatát ismeri el”.

Azaz csak Piripócsia önkormányzata adhatja a www.piripocsia.hu domain nevet a várossal foglalkozó, saját, önkormányzati weboldalnak. Hobbifotós emberünknek azonban még így is marad választása, hiszen a fentebb említett szabályzat értelmében:

„A település nevét valamilyen toldalékkal, vagy más szóval összekapcsolva domain névként bármely más, a Szabályzat feltételeinek megfelelő természetes vagy jogi személy is igényelheti(…)”.

E szerint a meghatározás szerint számos olyan lehetőség válik számára elérhetővé, mint például a www.piripocsiafotok.hu, www.piripocsiaphotos.hu vagy a www.piripocsia-falukepek.hu, de a választása gyakorlatilag a fantáziájára vannak bízva,

„Feltéve, ha az adott név általa történő használata nem jogellenes, megtévesztő, illetve megbotránkozást vagy félelmet keltő.”

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 6.§‐a ehhez annyit hozzátesz, hogy míg Piripócsia lakosának így is bizonyos önkormányzati engedélyekhez köthető a domain név választása, addig a szomszéd településen bejelentett lakcímmel rendelkező társa már bátran regisztrálhatja a fent említett domainek bármelyikét (ez alól természetesen kivételt képez a www.piripocsia.hu).

A hiteles információáramlást segítve Piripócsia Önkormányzata azonban megkönnyítheti a helyi fotós és persze a falubéli vállalkozások dolgát is, azzal, hogy:

„Az adott településnévvel azonosított domain név alá lehetőségük van aldomaineket létrehozni saját programjaik, szolgáltatásaik, cégeik számára”.

Ez annyit takar, hogy hobbifotósunk oldala is hitelt érdemlővé válhat olyan címmel, mint pl. www.piripocsiafotok.piripocsia.hu, vagy a www.piripocsiaphotos.piripocsia.hu. Így azok, akik rátalálnak az így képzett domain nevek alapján egy-egy weboldalra, meggyőződhetnek arról, hogy valóban Piripócsiáról gyűjthetnek információt ezeken a webhelyeken.

Leírásunk a Rackhost domainregisztrátor írása alapján készült.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés